Sarıyer Rumeli Feneri’nde 27 mültecinin hayatını kaybettiği tekne faciasına ilişkin görülen davada karar açıklandı.


Sarıyer Rumeli Feneri'nde 27 mültecinin hayatını kaybettiği tekne faciasına ilişkin görülen davada karar açıklandı. "Göçmen kaçakçılığı" ve "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" suçlarından yargılanan sanıklardan Serkan Uyar ve Doğan Odacıoğlu 16 yıl 3 ay, Kerem Senayi Çakan ise 19 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldı. İstanbul 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasında tutuklu sanıklar Serkan Uyar, Kerem Senayi Çakan, ve Doğan Odacıoğlu ile sanık avukatları hazır bulundu. Duruşmanın başlamasının ardından, sanık avukatlarına bir önceki celse savcının esas hakkında görüşüne ilişkin savunmaları soruldu.

"Müvekkilim zurnanın son deliğidir"


Sanıklardan Kerem Senayi Çakan'ın avukatı Kemal Sermet Bilgen, müvekkilinin olaydan dolayı mağdur olduğunu söyleyerek, "Müvekkilim tabiri caizse zurnanın son deliğidir. Sadece teknenin satışından komik bir komisyon almak için bu işe girmiştir" dedi. Sanık Çakan ise "Böyle bir olayın içine girdiğim için çok pişmanım. Olaya ve tekneye müdahale etme imkanım yoktur" diye konuştu.

"Menfaatim varsa şu kapıdan çıkmak nasip olmasın "


Duruşmada söz alan sanıklardan Serkan Uyar beraatini talep ederek, "Ben 13 yıl sigortalı işte çalıştım. Bu tekneye 1 kişi de binse 10 kişi de binse bir menfaatim varsa şu kapıdan çıkmak nasip olmasın. Olayın olduğu gece bu kadar insan bir yere gitmez dedim. Tekneyi geri döndürsün diye Kerem'e kaptan Cem'i arattırdım. Kerem'e arattırdım. Apo (Murtaza Haşimi) Cem'i geri döndürmüş" dedi. Sanık Doğan Odacıoğlu da suçlamaları reddederek beraatini talep etti. Davayı karar bağlayan mahkeme heyeti, mülteciler ve diğer sanıkların Apo ismiyle olarak tanıdığı firari sanık Murtaza Haşimi'nin yakalanamadığı gerekçesiyle dosyasının ayrılmasına hükmetti.

İki ayrı suçtan 16'şar yıl hapis cezası


Mahkeme, sanıklar Serkan Uyar ve Doğan Odacıoğlu' nu "göçmen kaçakçılığı" suçundan ayrı ayrı 6 yıl 11 ay 10 gün, "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan 9 yıl 4 ay 15 gün olmak üzere toplamda 16 yıl 3 ay 25 gün hapis cezasına çarptırdı.

Çakan'a  19 yıl 7 ay hapis


Mahkeme heyeti, diğer sanık Kerem Senayi Çakan'ın olaydaki kastı, kastın yoğunluğu, suçun işlenişindeki özellikler ve olayda üstelendiği rolünü dikkate alarak artırıma gitti. Sanık Çakan aynı suçlardan toplamda 19 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ile cezalandırıldı.

 İddianamede 13'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 362'şer yıl hapis istenmişti


İddianamede biri firari 4 sanık hakkında, hayatını kaybeden 13'ü çocuk 27 göçmen için 'olası kastla çocuğun ölümüne sebebiyet vermek', 'olası kastla ölüme sebebiyet vermek' ve 'göçmen kaçakçılığı' suçlarından 13'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 362'şer yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep edilmişti.

Olayın Geçmişi


Sarıyer Rumeli Feneri'nde 3 Kasım 2014 tarihinde mültecileri taşıyan 'Torun' isimli bir tekne batmış, 27 mültecinin cansız bedenine ulaşılırken, sayıları belirlenemeyen çok sayıda göçmen ise tüm aramalara rağmen bulunmamıştı. Olayın ardından başlatılan soruşturmada Kerem Senayi Çakan, Serkan Uyar ve Doğan Odacıoğlu tutuklandı.