Sarıyer Belediyesi ve Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı tarafından düzenlenen etkinlikte Çağdaş Türk Edebiyatı'nın en önemli isimlerinden Nazım Hikmet 114. yaş gününde Tarabya'da denize karanfiller bırakılarak anıldı.


635884651008564914

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Rutkay Aziz ve Başkan Vekili Tarık Akan, Müjdat Gezen, Nazım Hikmet'in manevi kızı Anna Stepanova ve sanatseverler, yaşadığı baskılardan sonra 1951 yılının Haziran ayında memleketten ayrıldığı Tarabya rıhtımında Nazım Hikmet için bir araya geldi.

"Kardeşliğin şairi olan Nazım’ı yürekten selamlıyorum"


Her yıl olduğu gibi bu yılda büyük ustanın doğum gününde Tarabya sahilinde toplanan sanatseverlere seslenen Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Rutkay Aziz, ‘’Kavganın, emeğin, insanlığın, barışın ve kardeşliğin şairi olan Nazım’ın 114. doğum gününde adalete, hürriyete, demokrasiye, barışa hasret olduğumuz şu günde onu yürekten selamlıyorum.  Neredeyse bir tutuk evine dönen Türkiye’mizde bir büyük selamı da Silivri’deki Can’a ve Erdem’e hürriyet şairinin doğum günün de gönderiyorum’’ dedi.

IMG_8192‘’İyi ki doğmuş Nazım Hikmet’’


Nazım Hikmet'e olan sevgisini dile getiren, Nazım Hikmet’in son eşi Vera’nın kızı Anna Stepanova yaptığı konuşmada, "Burada olmaktan çok mutluyum, memnunum. İyi ki doğmuş Nazım Hikmet ve buradan ayrılmış bizim ülkemize gelmiş. Bundan 24 yıl önce annem de burada sizlerle birlikteydi.  Nazım Hikmet’i biz çok seviyoruz.  Ruslar Türkleri çok seviyor. Eninde sonunda tekrar eski güzel günlerimize döneceğiz. Ruslar ve Türkler yine bir arada Nazım Hikmet’le birlikte yollarına devam edeceklerdir’’ dedi.

 

"Bugün Görüyorum ki Nazım Burada"


müjdatTürk Sinema ve Tiyatro sanatçısı Müjdat Gezen, Nazım Hikmet’le tanışma anısını anlatırken, "Benim Nazım’la tanışıklığım eski yıllara dayanır. Uzun yıllar önce bu sahilden küçük bir motorla Karadeniz’e açılmış ve gitmiş. Ama bugün görüyorum ki gitmemiş, burada" dedi.

 

Genç: Barış, özgürlük, adalet için mücadele veren herkesin yolları açık olsun


 

şükrü

Konuşmasına Nazım’ın İstanbul’a ve sevdiklerine hasretini dile getirdiği Tuna Nehri şiirini okuyarak başlayan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, "Nazım'ın dostları her sene burada toplanarak, onun manevi hatırasını sahipleniyor. Bugün sizlerin burada olması bizleri çok mutlu etti.  Nazım Hikmet’in Vakfını ayakta tutmak için çok büyük emekler veren bütün Nazım dostlarına teşekkür ediyorum. Çiçekler insanları uğurlamak için değil, gönül dostluğunun en büyük göstergesidir. Barış, özgürlük, adalet için mücadele veren herkesin yolları açık olsun. Nazım Hikmet dostluğuyla’’ şeklinde konuşmasının ardından katılımcılarla birlikte denize karanfil bıraktı.

65 yıl sonra Nazım Hikmet’i yolcu ettiğimiz İstanbul Boğazı’na açılan Beyaz Martı teknesi hep bir ağızdan dile getirilen Nazım Hikmet şiirleri ve besteleriyle yolculuğa çıkanlara anılarla dolu bir gezinti sundu.

gençç