Halk arasında Derbent olarak bilinen Çamlıtepe Mahallesi’nin başarılı muhtarı Aydemir Görmez, mülkiyet sorunu konusunda siyasilerden beklentilerini, çözüm önerilerini ve verdikleri hukuk mücadelesini gazetemize anlattı. Mülkiyet konusunun sadece Sarıyer’i değil, Türkiye’yi ilgilendirdiğine dikkat çeken Görmez, “Biz dileriz ki, herkesin sorunu çözülsün. 2018 Mayıs ayı sonunda 2981 sayılı yasa yürürlükten kalkıyor. Şu ana kadar ne Çevre ve Şehircilik Bakanlığından ne de hükümet kanadından, yasanın uzatıldığına ilişkin resmi bir yazı gelmedi. Sadece Sayın Bakan Mehmet Özhaseki’nin twitter hesabından yazdığı yazıyı biliyoruz. Bu söylem güzel ama yasanın yürürlüğünün uzatılabilmesi için yeni bir düzenleme gerekiyor” diye konuştu.

3 bin 600 kişi Ankara gidiyor

Sorunun çözümü noktasında Türkiye’nin farklı illerinde yaşayan vatandaşlarla birlikte hareket ettiklerini belirten Muhtar Görmez, “Bu ay İstanbul’dan 60 mahalle 60 otobüsle toplam 3 bin 600 kişi Ankara’ya gideceğiz. Ayrıca İzmir, Kocaeli ve Eskişehir’den gelen vatandaşlarımızla birlikte hükümetten sürenin uzatılmasını veya yasal bir zemine oturtulmasını isteyeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Tapu tahsis belgesi olmayanlar da tapu alacak”

Görmez, 2981 sayılı yasanın kapsamı hakkında bilgi vererek şunları söyledi: “Vatandaşlar bizlere ‘Tapu tahsis belgesi olmayanlar ne yapacak?’ diye soruyorlar. Tapu tahsis belgesi olmayanlar da tapusunu alacak. Hukuki sürece göre söz konusu mahallelerde yaşayan kişiler, bunu belgeledikleri zaman sorun yok. Mesela ilçe belediyelerinden aldıkları emlak beyannameleri buna kanıttır.”

“Burada büyük bir rant var”

Mülkiyet sorununun arkasında büyük bir rant olduğuna vurgu yapan Aydemir Görmez, “Bu rantın arkasındakilerin koyduğu engeller dolayısıyla bu sorun çözülemiyor. Tüm siyasi parti temsilcileri, meselenin çözülmesini gerektiğini ifade ediyor. Toplumsal bir mutabakat olmasına rağmen sonuç alınamıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız, hükümet yetkilileri, milletvekilleri ve siyasiler samimi olurlarsa bu sorunu çözerler. Bakın 2B yasası, çıkarıldıktan sonra kolayca uygulandı. İstendiği takdirde mülkiyet de aynı şekilde çözülecektir” şeklinde konuştu.

“Hayal mi görüyorsunuz?”

Muhtar Görmez, 2981 sayılı yasanın mülkiyet sorununda çözüm yolu olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Geçmişte yaşadığımız acılardan sonra Bir Umut Derneği’ndeki gönüllü hukukçularımızdan ricada bulunduk. Onların araştırmaları sonucu 1980’li yıllarda çıkarılan 2981 sayılı yasanın varlığından haberdar olduk. Biz 2981 sayılı yasada bir hak olduğunu, tapu tahsis belgelerinin bu kanunla tapuya dönüştürülebileceğini söylediğimizde; ‘Hayal mi görüyorsunuz?’ dediler. Ancak bugün Çevre ve Şehircilik Bakanı bile 2981 sayılı yasayı işaret etmeye başladı.”

“Ferahevler değil, Ayazağa modelini istiyoruz”

İçten ve kararlı olunursa meselenin 2 yıl içinde çözüleceğini ifade eden Görmez, “Hak sahiplerine tapu devirleri, 2981 sayılı kanun üzerinden yapılmalı. 4706 sayılı yasayla rayiç bedel üzerinden devir yaparlarsa hiç kimse oturdukları arazileri alamaz. Ferahevler bölgesinde örneği yaşadık. Bizi çantacıların eline iterler. Halk, Ferahevler’deki değil Ayazağa’daki modeli istiyor. Sarıyer Belediyesi, Ayazağa’da yaşayan hak sahiplerine tapularını metrekaresi 250 liradan verdi. Ferahevler’de en son 4 bin 740 liradan verildiğini duydum. Vatandaşımız bu maliyetleri karşılayamaz” dedi.

“Minnettar kalırız”

Mülkiyetin siyaset üstü bir sorun olduğunun altını çizen Çamlıtepe Muhtarı Aydemir Görmez, “Mülkiyet, Sarıyer’de 250 bin kişiyi ilgilendiren bir konu. Bu sorunu kim çözerse çözsün, biz minnettar kalırız” diyerek sözlerini tamamladı.

Özel Haber: Ahmet CİRİK