Midyeciliğin başkenti Rumelikavağı’nda tam bir sefalet yaşanıyor. Yıllardır derme-çatma barakalardaki zor şartlarda Türkiye’nin dört bir tarafına midye ulaştıran Rumelikavağı’ndaki midyeciler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Midye İşletme Merkezi Projesi’nin faaliyete geçmemesinden şikayet etti.


Yüzlerce yıllık midyecilik mesleğinin merkezi olan, Boğaz’ın Karadeniz’le birleştiği Rumelikavağı, adeta sorun yumağında nefes almaya çalışıyor. Özellikle havaların soğumaya başlamasıyla işçiler, deniz kenarında tepesi naylonlarla kapatılmış, sobayla bile ısınamayan derme çatma barakalarda, çamur içinde işlerini yapmaya çalışıyorlar. İşçiler bir yandan midye ayıklarken, diğer yandan barakaları başlarına yıkılacak korkusuyla yaşıyor.

Midyeciler, Midye İşletme Merkezi Projesi’nin sordu


Neredeyse 1 yıl önce  İBB ekipleri Midye İşletme Merkezi Projesi kapsamında Rumelikavağı midyecilerin sorunlarını çözmek için limanda yer tespit çalışması yapıldı ve konteynırlar bırakıldı. Oldukça hijyenik ve sağlıklı koşullarda çalışacaklarını düşünen midyeciler herhangi bir çalışmanın başlamamsıyla adeta hayal kırıklığına uğradı. İBB ekipleri konteynırları yerleştirdikten sonra bir daha da oraya gelmediler.

“Denize atarız”


Yapılan tüm başvurularda cevap alamadıklarını belirten midyeciler, “ Sorunlarınızı çözeceğiz diyerek, çalışma başlatıldı. Konteynırlar yerleştirildi. Ve ne olduysa herkes ortadan kayboldu. Dalga geçer gibi konteynırları bırakıp gittiler. Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte çalışma şartlarımız daha da zorlaşıyor. Bu soğuklarda suyun içinden çıkmayan ellerimiz uyuşuyor. Hiçbir sosyal güvencemiz yok. Karda, kışta, çamurda, burada, bu naylon altında çalışıyoruz. Burada 150 kişi çalışıyor. Yani Rumelikavağı’nın büyük çoğunluğu buradan ekmek yiyor. Bu proje bitirilmese ya gelip bu konteynırları alsınlar ya da biz bunları denize atarız” diyerek yetkililer göreve çağrıldı.