Olası Marmara Depremi’nin yaşanması durumunda Sarıyer’de mevcut binaların yüzde 60’ı hasar görür kullanılamaz hale geleceğini belirten 35 yıllık Mimar Vural Karahan,“Bu yüzden Sarıyer kritik bir yerde buruyor. Zemin olarak sağlam olan yerlerde var olmayan yerlerde var. Binalar yapılırken zemin çalışması yapılmalıdır” uyarısında bulundu. 


Selçuk Arslan - Vural Karahan, 35 yıllık Mimar ve 15 yıldan bu yana A1 Yapı Denetim Firması'nın Yönetim Kurulu Başkanı olarak sektörde iddialı çalışmalara imza atmaya devam ediyor. Atatürk Havaalanı dış terminalinde çalışan 4 mimardan birisi olan Karahan, 1983 Aralık yapılan yarışmada birinci seçilerek bu göreve başladı.  9 yıl görev yaptıktan sonra Sarıyer Belediyesi’nde 6 yıl botunca Altyapı Planlama Koordinasyon Müdürlüğü Görevini yapan Karahan, Sarıyer’de yaklaşık 300 projeye imza attı. Sarıyer’in birçok mahallesinde emeği olan Karahan’ın hizmetleri köprüler, istinat duvarları, parklar bulunuyor.

“Sarıyer’de imar sorunu almış başını gidiyor”


a1Sarıyer’e projeleriyle birçok hizmet kazandıran 35 yıllık mimar Vural Karahan, Sarıyer’in en büyük sorunun imar olduğunu ifade etti. İmar sorunun çözüme kavuşması için imar planın yapılması gerektiğini ifade eden Karahan,“Sarıyer’de imar sorunu almış başını gidiyor. Bu sorun çözümü ise imar yasasında geçiyor. Tabi bu çalışmanın olması için öncelikle mülkiyet sorununu ele almak lazım. Sarıyer’de çok sayıda kaçak yapı var. 35 bin civarında olan kaçak evlerin mülkiyet sorun çözüldükten sonra yapılacak olan imar planıyla çarpık kentleşmenin önüne geçilebilir. İşgal edilen arazilerin mülkiyet sahipliği de önemli eğer arazi bir vâkıfa aitse arazinin satışı zor olabilir. Özel kişiye aitse bina ile arsa bedelinin ortalaması çıkartılır üzerinde oturan insanlara uygun fiyatlarla satılır” dedi. Karahan, 450 şantiyeye hizmet verdiklerinin ve yapı güvenliğini önemsediklerini ifade ederek, “Kontrolünü yaptığımız binalarda kesinlikle can güvenliğini ön planda tutuyoruz.  Gerekli denetimler yapıldıktan sonra binalar 15 yıl boyunca kalite garantimiz altında. Olabilecek 8 büyüklüğündeki depreme kadar binada oluşabilecek hasarlardan yapı denetimler sorumludur. Biz tabi bunun da üzerimizde sorumluluk bırakmaması için elimizden geleni yapıyoruz.  ‘A1 denetim, yüzde yüz denetim’ sloganıyla kaliteyi sunuyoruz” diye kaydetti.

“Cevherden çekilmiş demir kullanılmalıdır”


1Sağlam yapılar için inşaat firmalarına büyük görevin düştüğünü ifade eden Karahan,  önemli uyarılarda bulundu.  Karahan, en kaliteli betonun kullanılması gerektiğinin altını çizerek “Stratejik projelerde belirlenen sınıfta beton kullanılmalıdır. Yani belirlenen sınıfın altında beton kullanımı olmamalıdır. Demir kullanımı da önemli bir noktada duruyor. Kesinlikle cevherden çekilmiş demir kullanılmalıdır. Malzemeler kontrolden geçirilmelidir. Bu kurallara uyulduğu taktirde ve betonlaması kaliteli olursa binalarımız 8 büyüklüğündeki bir depreme dayanıyor” şeklinde konuştu.

“Deprem’de mevcut binaların yüzde 60’ı hasar görür”


Karahan, olası Marmara Depremi’nin yaşanması durumunda Sarıyer’de mevcut binaların yüzde 60’ı hasar görür kullanılamaz hale geleceğini belirterek, “Bu yüzden Sarıyer kritik bir yerde buruyor. Zemin olarak sağlam olan yerlerde var olmayan yerlerde var. Binalar yapılırken zemin çalışması yapılmalıdır. İşte ya da bina genişletme çalışması için nedeniyle orta kolonlar kaldırılıyor. İşte müttehitler üç- beş kuruş için demir kaçıyor, betonu az döküyorlar. Bunlar yanlış şeyler. Halkın canını tehlikeye atan bu tip uygulamalardan kaçınmak gerekiyor. Sarıyer’de dere yatağına yapılacak binalara da dikkat edilmelidir” dedi.