Angela Merkel mülteci krizi nedeniyle Türkiye'ye anlayışla yaklaşılması gerektiğini, sığınmacılar konusunda Türkiye kadar AB'nin de yapması gerekenler olduğunu söyledi.


Almanya Başbakanı Angela Merkel, sığınmacılar konusunda Türkiye kadar AB'nin de yapması gerekenler olduğunu söyledi. Türkiye'ye vaat edilen mali yardımı savunan Merkel, sığınmacı krizinin aşılması için söz konusu yardımın gerekli olduğunu vurguladı.

"Avrupa Birliği ne yaptı?"


Partisi Hristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) Rheinland Pfalz eyaletinin başkenti Mainz'da düzenlediği yeni yıl resepsiyonunda konuşan Merkel, " Türkiye 2 milyondan fazla sığınmacıyı kabul etti. Peki, 500 milyondan fazla nüfusu olan Avrupa Birliği ne yaptı?" diye sordu.

Merkel: Türkiye üzerine düşeni yapıyor


Türkiye Başbakanı dün bana iki konuda adım atıldığını söyledi. Bunlardan biri Türkiye'ye Ürdün ve Lübnan'dan gelen Suriyelilere vize uygulanması. Bu önemli bir nokta. Bu ülkelerdeki Suriyeli sığınmacılar çok zor şartlarda bulunuyor. Buradan gelen sığınmacılar Türkiye'ye oradan da Avrupa ülkelerine geçiyorlardı. Vize uygulaması dün yürürlüğe girdi. Tabi ki sonuçlarını hemen göremeyiz. Türkiye Başbakanı ile konuştuğumuz bir diğer nokta ise, Suriyeli sığınmacılara çalışma izni verilmesi hususu. Bunun da önümüzdeki günlerde olacağını düşünüyorum. Bu açıdan bakıldığında Türkiye'nin kararlaştırılan çalışma programında üzerine düseni yapmadığı söylenemez.