Sarıyer Belediye Meclisi’nde daha önce alınan kararlarla yurtiçi ve yurt dışından birçok kent ile kardeş kent protokolü imzalanırken son olarak Kırklareli’nin Pınarhisar İlçesine bağlı Kaynarca Belediyesi ile kardeş kent olunması önersinin meclis gündemine gelmesi AK Parti grubu ile CHP’lilerin “kardeş” kavgasının yeniden alevlenmesine yol açtı.

belediye 2Su diyarı olarak bilinen ve tarihi öneme sahip Pınarhisar ile Sarıyer arasındaki kardeş kent protokolünün imzalanmasıyla ilgili görüşlerini ifade etmek için mecliste konuşma yapan AK Parti İBB ve Sarıyer Belediye Meclis Üyesi Hicran Çelikyay, kardeş kent kriterlerinin nasıl olması gerektiğini bir kez daha ifade ettikten sonra, “CHP grubundaki meclis üyesi arkadaşlarıma soruyorum. Sizler kardeş kent protokolü imzalanmak istenilen Kırklareli’nin Pınarhisar İlçesine bağlı Kaynarca Beldesi’’nin nasıl bir yer olduğunu, nüfusu, ekonomisi, yaşam şekli, kültürel ve ekonomik yapısı nasıldır? biliyormusunuz? Bu konuda açıklayıcı bilgi vermek üzere koınuşma yapabilir misiniz?” diye sordu.

belediye

CHP grubundan bu soruya hiç bir meclis üyesi cevap vermedi. Çelikyay yaptığı uyarıcı konuşmasında ise şunları söyledi:

“Kardeş kent protokolleri, her iki kentin de kazanımlarını hedefler. Kardeş kentlerin birbiri ile karşılıklı olarak kültürel, sosyal, ekonomik v.b. alanlarda bilgi alışverişinde bulunulması, tek taraflı yardım anlayışıyla kardeş kent protokolünün oluşturulmaması gerektiğini daha önce de burada belirtmiştik. Ancak bu gündem maddesinde yine salt yardım amaçlı bir girişim görülmektedir. Yardım yapabilmek için kardeş kent olma şartı bulunmamaktadır. Biz hiç bir şekilde bir belediye, belde veya köye yardım yapılmasına karşı değiliz. Ancak kardeş kent olmaya çalıştığınız bu belediye ile ilgili komisyon raporunda belirtildiği şekilde kültür, ekonomi, sosyal ve çevre alanlarında karşılıklı yardımlaşma ve dayanışma yapılabilecek midir? Bu çerçevede Sarıyer’e ne tür yardım sağlanacaktır, Sarıyer’in bu protokolde ne tür kazanımı olacaktır? bunun açıklanmasını talep ediyorum.

Söz konusu kardeş kent protokolünün Sarıyer’e ve Sarıyer halkına kazanımları olacağını düşünmüyorum. Bu nedenle sadece yardım amaçlı yapılan bu protokolün yanlış olduğunu ifade etmek isterim.”

MECLİS BAŞKANVEKİLİ  COŞKUN: KARDEŞLİK HEP ALMAK DEĞİLDİR

AK Partili Hicran Çelikyay’ın konuşmasını tamamlamasından sonra konuya açıklık getirmek isteyen Meclis Başkanvekili CHP’li Hüseyin Coşkun ise Sarıyer’in büyük bir kent olduğunu ve küçük belediyelere destek vermesinin doğal karşılanması gerektiğini belirtip şunları söyledi:

“Hicran Hanımın söylediklerinin eksik ya da yanlış bir tarafı yok. Ama herhalde gözden kaçırdığı bir olay var. Kardeş kent protokolü hep almak değildir. Her zaman sosyal ve ekonomik anlamda büyük yerlerle kardeş olunacak diye bir kural da yok. Zaten böyle bir anlayışta da olmamamız lazım. Sarıyer gibi büyük bir kentin, bu tür küçük yerlerin sosyal, ekonomik ve kültürel gelişimine katkıda bulunması, destek vernesi,

burada yapılanların oralarda da yapılmasını sağlamak için teknik ve altyapı desteği vermesi olayı da bu tür protololerin içinde yer alması doğal karşılanmalıydı” dedi.

Sarıyer Belediye Meclis’ndeki kardeş kent protokolü CHP grubunun oylarıyla oy çokluğuyla kabul edilerek kararlaştırıldı.

SARIYER KENT