Sarıyer’de Türkiye Gazetesi tarafından yaptırılan hayrat, son aylarda defalarca saldırıya uğrayarak yıkıldı. Maden Mahallesi'ndeki Şifa Suyu mıntıkasında yer alan vatandaşların sıkça kullandığı hayratın yıkılması mahalleliyi de sokağa döktü.


 

2Maden Mahallesi Bağlar Sokak'ta, Türkiye Gazetesi tarafından yaptırılan hayrat, son dönemlerde bazı çevreler tarafından saldırıya hedef oluyor. Defalarca yıkılan ve Sarıyer Belediyesi tarafından yeniden yapılan sebilin yıkılması mahalle sakinlerinin tepkisine yol açtı. Polis ekipleri, henüz kimliği belirlenemeyen şahıs ya da şahıslar hakkında çalışma başlattı. Osmanlı mimarlığında gerek anıtsallıkları gerek işlevleri ile özel bir yere sahip olan sokak ve meydan çeşmelerine yapılan saldırılar dikkat çekiyor.

Mahalliliden sert tepki


Hayratın sürekli yıkılması, oluk ve musluğuna kazık çakılması mahalleyi çileden çıkardı. Evinin su ihtiyacını sebilden karşıladığını belirten Saniye Öztürk adlı bir başka mahalleli ise, "Ne sorunu olursa olsun, şu çeşmeye zarar vermenin bence hiçbir mantıklı açıklaması olamaz. Böyle bir şey olabilir mi? İnsanlar kendilerini düşündükleri 3kadar, sokak hayvanlarımız da var, onları da düşünmeliler. Lütfen, bunu yapan veya yapanlar bir daha yapmasınlar. Bir mahalle var burada ve biz içme suyumuzu buradan temin ediyoruz. O kadar güzel bir su ki, çok memnunuz" ifadelerini kullandı.

 “İnsan değildir”


Hayrata yapılan saldırıyı kınadığını söyleyen vatandaşlar,  bu yapılanın ayıp olduğunu ifade ederek "Yazık, günah. Şimdi kalkıp bunu yapana bir zarar versek, biz suçlu duruma düşeceğiz. Şimdi ben size tek bir soru soruyorum. Aşağı yukarı bir saattir buradayız. Kaç kişi buradan su aldı? İnsanlar geldi, buradan suyu alıp alıp gitti. Kime zararı var bu akan suyun? Bu kadar hizmet edilmiş. Buranın bir konumu vardı, burası komple bir dereydi. Derenin içindeydi bu çeşme. O zaman pınardı. Kim yaparsa yapsın, bu buraya yapılmış, 4bizim için yapılmış, hizmet için yapılmış. Bunu yıkmanın ne anlamı var? Kime ne zararı var? Yani ben merak ediyorum, bunu yapan arkadaşımız buraya gelip su almıyor mu? Bak, bu kadar insan gidip geliyor buradan. Böcekler bile buradan su içiyor. Ta Ümraniye'den buraya su almaya gelmişler. Yani yazık günah. Şimdi kalkıp bunu yapana bir zarar versek, biz suçlu duruma düşeceğiz. Ama ben diyorum ki, lütfen, emniyet müdürlerimize söylüyoruz, polislerimize söylüyoruz, bir şikayet olduğu zaman gelip müdahale edin. Bu çeşmeyi adam tutmuş, yatırmış yere, altına kazığı çakmış su akmasın diye. Yani bu ayıp. Ben insan demiyorum ona. Samimiyetimle söylüyorum, ben insan demiyorum. İsterse babam olsun, babamın oğlu olsun, bu çeşmeye zarar veren adam insan değildir, insanlıktan çıkmıştır" dedi.