İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Sarıyer Kısırkaya sahilinde yapımı tamamlanmak üzere olan "Kısırkaya Hayvan Bakım Evi ve Doğal Yaşam Alanı", hayvan hakları savunucularının protestoların ardından kapılarını gazetecilere açtı.


indirİstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Sarıyer Kısırkaya sahilinde yapımı tamamlanmak üzere olan "Kısırkaya Hayvan Bakım Evi ve Doğal Yaşam Alanı", hayvan hakları savunucularının protestoların ardından kapılarını gazetecilere açtı. Avrupa Yakası'ndaki ilçe belediyelerine hizmet verecek barınakta, aynı anda 20 bin hayvanın bakılmayacağı, bu sayının yıllık kısırlaştırma sayısı olduğu ifade edildi.

Tesis 20 bin değil 4 bin hayvan kapasiteli

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanı Bayram Ali Çakıroğlu, Sarıyer Kısırkaya'daki Hayvan Barınağı'nda aynı anda 20 bin hayvanın barınmasının söz konusu olmadığını vurgulayarak şöyle konuştu: "Kısırlaştırma ve kırık tedavi yapabileceğimiz, Türkiye'de ilk kez doppler gibi bir cihazla hayvanların iç oranlarına ileri operasyon yapabileceğimiz büyük bir tesis kuruldu. Mikrochip uygulamasıyla hayvanlara daha önce yapılmış uygulamalar görülüyor. Hayvanseverler tarafından yanlış anlaşılan bir uygulama var. Bu tesisin maksimum kısırlaştırma yapabilme kabiliyeti 20 bin. Bu tesisin maksimum kapasitesi 4 bin. Bu tesiste 1650 hayvan da gelip geçici, tedavileri yapıldıktan sonra tekrar doğal ortamına bırakılmış olacak burada maksimum 4 bin hayvan yaşayabilecek". Çakıroğlu hayvanseverlerden gelen talepler doğrultusunda, İstanbul'un iki ayrı yakasında uygun yerlerin belirlenerek, hayatını kaybeden evcil hayvanların gömülebileceği gömü alanların oluşturulacağını açıkladı. Kısırkaya Hayvan Bakımevinde görev yapan Veteriner Hekim Önder Oflazoğlu da merkezdeki üniteler hakkında bilgi verdi. Oflazoğlu, hayvanların beton yapılar içinde hapsedileceği yolundaki iddialara da üniteleri göstererek yanıt verdi. Oflazoğlu "80 metrekarelik kapalı, 500 metrekarelik açık alandan oluşan bir birim burası" diye konuştu.

"Topla-Aşıla-İşaretle-Aldığın Yere Bırak" Sistemi


kisirkaya-hayvan-bakim-evi-kapilarini-ihaya-acti-850849-664x354Hayvanseverlerin Kısırkaya Hayvan Barınağına ilişkin protestoları üzerine, İBB barınakla ilgili şu açıklamada bulunmuştu: "Kısırkaya Bakımevinde aynı anda 20 bin köpeğin barınması söz konusu değildir. Merkezde kapasite olarak 1 yılda toplam 20 bin köpeğin kısırlaştırılabilmesi söz konusudur. Merkezde ayrıca, her biri 500 m2 büyüklüğünde 200 adet Bahçeli Yaşam Ünitesi bulunmaktadır. Bu ünitelerin her birinde engelli, sokakta yaşayamayacak derecede yaşlı olan köpeklere hayatları boyunca 20'şerli gruplar halinde (Her ünitede 20 köpek) bakılmak üzere yapılmıştır. Merkezde tedavi, ameliyat ve Yavrulu Anne Bölümü yerden ısıtmalıdır. Doğal Yaşam Üniteleri de ısı izolasyonu yüksek malzemeden yapıldığı için ısıtma sorunu olmayacaktır. Merkezde ayrıca, ziyaretçiler için gezinti ve piknik alanları gibi sosyal donatılar da düşünülmüştür. Kısırkaya Bakımevinde sokak hayvanlarının yanı sıra göçmen kuşların, martıların, güvercinlerin bakıldığı bir kuş tedavi merkezinin de hayata geçirilmesi hedeflenmektedir"

Sayılarla Kısırkaya

auto-kisirkaya-hayvan-bakim-evi-kapilarini-ih-7018285_x_oProje kapsamında; 700 Dönüm

1-İdari Bina : 2 adet,

2-Karantina Merkezi : 5 blok, her kafeste bir köpek, 50 toplam hayvan kapasiteli,

3-Yavrulu Anne Barınağı : 5 blok, her kafeste 1 anne 4 yavru, 100 toplam hayvan kapasiteli,

4-Tedavi Ünitesi : 10 blok, her kafeste 1 köpek, 500 toplam hayvan kapasiteli,

5-Doğal Yaşam Bahçesi : 200 blok, her yapıda 20 köpek, 4.000 toplam hayvan kapasiteli,

10 operasyon odasında 20 operasyon masası ve 20 Veteriner Hekim ile günlük 100 köpek kısırlaştırılabilecek