Sarıyer’de düzenlenen ‘Yerel Yönetimler ve Adalet Sempozyumu’nda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’de siyasi görüşü, dini, dili ne olursa olsun tüm vatandaşların ülkede adalet olmadığı konusunda mutabık olduğunu söyledi.

Sarıyer Belediyesi ve Ülke Politikaları Vakfı işbirliğiyle ‘Yerel Yönetimler ve Adalet Sempozyumu’ düzenlendi. Grand Tarabya Oteli’nde gerçekleşen sempozyuma, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra; Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Ülke Politikaları Vakfı Başkanı Av. Hüseyin Karataş, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ve Kent Bilimci-Araştırmacı Yazar Prof. Dr. Ruşen Keleş konuşmacı olarak katıldı. Moderatörlüğünü Ankara Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Karayalçın’ın yaptığı panele katılan belediye başkanları, yerel yönetimlerin temellerini konuştu.
KILIÇDAROĞLU: “ÜLKEDE ADALET YOK”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sözlerine ‘adalet’ vurgusu yaparak başladı. Ülkede adaletin bulunmadığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Yolun başında adaleti tuzla buz ettik” dedi. İlk önce yönetenlerin ‘adalet’i bilmesi gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, siyasi görüşü, dini, dili ne olursa olsun tüm vatandaşların ülkede adalet olmadığı konusunda mutabık olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, “Adaletin iflas ettiği bir ülkede bırakın demokrasiyi, devlet yoktur. Bunlar birbirini tamamlayan kavramlardır. İşi ehline vermezseniz yani adalet dağıtma işini hakime vermezseniz ülkeyi başka bir noktaya taşırsınız” dedi.
“HER YÖNETİCİ DENETLENMELİ”

Son zamanlarda belediyelere yapılan operasyonlara değinen Kılıçdaroğlu, CHP’li belediyelerde yapılan görevden alınmaları eleştirdi. Kılıçdaroğlu, “Belediyelerimizin hesap veremeyeceği bir şey yok. Devletin yönetiminde bir hiyerarşi vardır. Merkezi hükümet vardır, yerel yönetim vardır. Demokrasilerde her yöneticinin denetlenmesi gerekiyor. En önemli denetleyici unsur halkın kendisidir. Biz bundan şikayetçi değiliz. Belediye başkanlarının büyük bir kısmı ya görevden alındı ya yerine kayyum atandı ya da zorla istifa ettirildi. Demokrasilerde zorla istifa ettirilme diye bir şey var mı? Bir belediye başkanı görevinden istifa ederken dayanamıyor, ağlıyor” dedi. Kılıçdaroğlu “Adalet için yapmayacağımız şey yoktur. Biz asla susmayacağız. Asla dilsiz şeytan olmayacağız” sözleriyle konuşmasını noktaladı.
GENÇ: ADALET, ÖZLEMLE ARADIĞIMIZ OLDU

Günümüzde halen yerel yönetim ve adalet konusunun konuşulduğuna dikkat çeken Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, adaletin yerel yönetimler için de kaçınılmaz olduğuna vurgu yaparak, “Genel Başkanımızın başlattığı Adalet Yürüyüşü’nde de gördük ki, adalet toplumun her kesiminin özlemle aradığı bir olgu. Yerel yönetimler adalet olgusunun tam da merkezinde oturuyor. Dolayısıyla biz yerel yöneticiler bu anlayışı hakim kılmak konusunda ısrarlı olmalıyız” ifadelerini kullandı.
“BELEDİYELER ETKİSİZ BIRAKILIYOR”

Bugün Sarıyer’de açılan çocuklara kreş, öğrencilere dershane, gençlik merkezleri, yurt, yaşlılara hizmet evleri, kültür merkezleri, sağlık merkezleri vb. gibi alanların STK’lar ve halkın katılımı ile gerçekleştirildiğini dile getiren Başkan Genç, mevcut iktidarın yerel yönetim politikasını eleştirerek, “Bugün merkezi yönetim her geçen gün yetki alanlarını genişletme gayreti içindedir. Çıkarılan çeşitli yasalarla merkezi yönetim yerel belediyeyi etkisiz halde bırakabiliyor” dedi.
KARATAŞ: HUKUK YAS TUTUYOR

“Ülkemizde hukuk yas tutuyor” diyen Ülke Politikaları Vakfı Başkanı Avukat Hüseyin Karataş, yargının kimsenin uşağı veya alt kadrosu olmadığını söyledi. Hükümetin yerel yönetimler karşısındaki duruşunu eleştiren Ankara Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Murat Karayalçın ise, hükümetin yerel yönetimler üzerinde haksız, hukuk ve adaletsiz politikalar yürüttüğünü, bu yapılanların belediyelerin halka hizmet etmesini engellediğini kaydetti. Yerel yönetimlerde adaletin çok önemli bir olgu olduğuna dikkat çeken Kent Bilimci, Araştırmacı Yazar Prof. Dr. Ruşen Keleş “Adalet yalnızca kitaplarda yazan bir şey değildir” dedi.
BÜYÜKERŞEN: PARTİZANLIK SÖZKONUSU

Yaklaşık 20 yıldır devam eden belediyecilik yaşamında merkezi yönetimin yanlış politikaları nedeniyle yaşadığı olumsuzlukları esprili bir dille katılımcılara anlatan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, hükümetin muhalefet partili belediyeler üzerinde kurduğu baskıdan söz etti. Büyükerşen “Kaynak dağılımında dahi partizanlık söz konusu” ifadesini kullandı. Son olarak söz alan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ise ilçe belediyesi olarak büyükşehir belediyesine bağlanınca vatandaşa hizmet götürme noktasında sıkıntılar yaşadıklarına vurgu yaptı.