Türkiye’nin ilk özel ‘havaray’ı İstanbul Seyrantepe ile Sarıyer Cendere Vadisi arasına yapılacak. 750 metre uzunluğundaki havaray tamamlandığında İBB’ye devredilecek.


Türkiye’de ilk kez özel girişim tarafından yaptırılıp İBB’ye devredilecek havaray projesi Sarıyer Cendere’deki Vadistanbul ile Seyrantepe TT Arena arasına yapılacak. 750 metre uzunluğunda olacak havaray, 7.5 milyon TL’Ye mal olacak. Projeyi ise ne bir bakanlık ne de belediye yapacak. Projenin yapımını ve maliyetini, Vadistanbul projesini hayata geçiren Artaş-Aydınlı-Invest-AFK ortaklığı karşılayacak.

Proje tamamlandığında ise İBB’ye devredilecek ve işletme İBB tarafından yapılacak. Vadistanbul’daki alışveriş merkezi ile Seyrantepe’deki metro bağlantısı arasındaki mesafeyi birbirine bağlayan projede 250 yolcu kapasiteli iki vagon kullanılacak. Proje tamamlandığında yolculuk 3 dakika sürecek. Havaray sistemi 9 şiddetindeki depreme dayanıklı olacak şekilde yapılacak.

Yenikapı-Hacıosman metrosuna entegre olacak


Hattın ikinci İstasyonu olan Seyrantepe İstasyonu ise depo/bakım atölyesi ile birlikte viyadükte konumlandırılmış olup iki yan perondan oluşuyor. Füniküler sistemin makine odası ve control ünitesi bu istasyonda bulunuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi metro işletme şirketi olan Ulaşım AŞ.’nin uhdesinde olan M2 Yenikapı-Hacısoman hattı duraklarından Sanayi İstasyonuna, GS TT Arena stadyumu tüneli ile entegre olması düşünülüyor. Stadyumdaki etkinliklere gelecek olan yolcuları–özellikle hafta sonları-Vadistanbul AVM ve dinlenme alanlarına taşınması planlanıyor.