Yapımı devam eden 3. Havalimanı'nın ilk etabının 4.5 milyar Euro'luk finansman paketi tamamlandı. Aslan payını 3 kamu bankası üstlendi, Devlet Hava Meydanları İşletmesi kefil oldu.


İhalesi Mayıs 2013'te gerçekleşen Türkiye'nin en büyük altyapı projesi 3. Havalimanı'nın ilk etabı için gerekli 4.5 milyar Euro'luk finansman paketi nihayet tamamlandı. Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katılımı ile imzalanacak kredi anlaşmasında 3'ü kamu ve 3'ü de özel olmak üzere toplam 6 Türk bankası yer aldı. 1 milyar 480 milyon Euro ile aslan payını Ziraat Bankası'nın üstlendiği kredi paketine Halkbank ve Vakıfbank 960'ar milyon Euro, Denizbank 500 milyon Euro, Garanti ve Finansbank da 300'er milyon Euro ile katıldı.

Tahkim Yeri İstanbul


Türkiye'de sıfırdan gerçekleştirilen bir altyapı projesine verilen en büyük kredi olma özelliği taşıyan finansman paketinin vadesi 4 yılı geri ödemesiz toplam 16 yıl olarak belirlendi. Kredi paketinin ilk 4 yılı için yıllık yüzde 4.25 faiz alınacak. Sonraki 6 yıl içinde yine yıllık yüzde 4.25 faiz belirlenirken, son 6 yılın faiz oranı farklı tutuldu. İlk etabının 29 Ekim 2017'de tamamlanıp hizmete açılması hedeflenen projeyi üstlenen Limak-Cengiz-Mapa-Kolin-Kalyon konsorsiyumu da ilk etap için 1.5 milyar Euro özkaynak koyacak. Finansman paketinin bir diğer özelliği de, Türk Hukuku'na göre hazırlanması. Anlaşmazlık durumunda tahkim merkezi olarak İstanbul belirlendi. İstanbul bu büyüklükteki bir paket için tahkim yeri olarak ilk kez belirlenmiş oldu.