Bakanlar Kurulunun Fatih Sultan Mehmet ve Baltalimanı mahalleleri için çıkardığı riskli alan kararı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının imar değişikliği planı ve kentsel dönüşüm projesine karşı çıkan bölge sakinleri; İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne itiraz dilekçesi verdi. İmar değişikliği ve kentsel dönüşüm kararına her iki mahallede bulunan toplam 8886 konutun 6683’ü itiraz etti.

Bakanlar Kurulu kararıyla ikinci kez riskli alan kararı çıkarılan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ise imar değişikliği ve kentsel dönüşüm projesi hazırlanan Fatih Sultan Mehmet ve Baltalimanı mahallelerinde yaşayan vatandaşlar, bu karara itiraz ettiler. Daha iyi bir yaşam umuduyla yıllar önce Anadolu’nun her köşesinden gelerek, İstanbul’un Fatih Sultan Mehmet ve Baltalimanı mahallelerine yerleşen vatandaşlar, yeni planda evsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya kaldılar.
KENTSEL DEĞİL, YERİNDE DÖNÜŞÜM İSTİYORLAR

Resmi makamlarca ‘işgalci’ olarak anılan ancak emlak vergilerini dahi veren mahalleliler, kentsel dönüşümle yerlerinden uzaklaştırılacaklarını, çok değerli olan iki bölgenin ranta açılacağını iddia ediyorlar. FSM ve Baltalimanı mahallelerinde yaşayan yaklaşık 50 bin vatandaş; kendilerine artık tapu verilmesini; kentsel değil yerinde, dönüşüm yapılmasını talep ediyorlar. Bu doğrultuda sabahın saatlerinde Fatih Sultan Mehmet Mahallesi’nde bir araya gelen vatandaşlar, itiraz dilekçelerini İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne topluca teslim etti. FSM Mahallesi Muhtarı Osman Karaçam ile Baltalimanı Mahallesi Muhtarı Ali Haydar Aslan'ın yoğun çabaları ve bilgilendirmeleri sonuç verdi. Her iki mahallede bulunan 8886 konutun 6683’ü, imar değişikliği ve kentsel dönüşüm planına itirazda bulundu.

 
“İŞGALCİ DEĞİL, BU MAHALLENİN SAHİPLERİYİZ”

24 Eylül 2017 Pazar günü (dün) FSM Mahallesi’nde toplanarak, evlerine ve mahallelerine sahip çıkacaklarını haykıran binlere kadınların öncülük etmesi dikkat çekiyor. Sabah saatlerinde FSM Mahallesi’nden kalkan otobüsler veya kendi araçlarıyla müdürlük binasına gelen vatandaşlar; kentsel dönüşüm planında kendilerinin olmadığını belirterek, “İşgalci değil bu mahallenin sahipleriyiz” dediler.
DİLEKÇE SAYISININ ARTMASI BEKLENİYOR

İki mahalledeki toplan 8886 konuttan şu ana kadar 6693 itiraz dilekçesi gelirken, bu sayının daha da artacağı bekleniyor. İtirazların ardından başlayan hukuki süreçte mahalle halkı, kentsel dönüşüm planının yerinde dönüşüm olarak gerçekleşmesi için mücadelelerini sürdürecek.