Turyapı Boğaziçi Sarıyer Evleri sakinleri, evlerinin imar ve iskan planları kanuna aykırı olduğu gerekçesiyle verilen yıkım kararını protesto etti. Sarıyer Belediyesi önünde toplanan site sakinleri belediyeyi göreve çağırarak alınan kararın iptalini istedi.


Nevzat Temel - Zonguldak’ta maden işçilerinin büyük fedakarlıklarıyla kurulan ve yıllarca büyük uğraşlarla birçok badireler atlatan Turyapı Boğaziçi Sarıyer Evleri kendilerine gelen evlerinin yıkım kararından sonra adeta ayaklandı.  1991 yılında yapılan site mimari ve sosyal donatı alanı ile Sarıyer’in en güzel sitelerinden biri olma ayrıcalığına da sahip. Bu sitenin büyük bir kısmı bedelsiz olarak okul yapılmasına verilmiş ve yüzde 57’si kamuya bırakılmıştır. Sitede oturanların yarısı evlerini müteahhit firmadan almış diğer yarısı ise kooperatif üyesi olan ev sahipleridir.

Site sakinlerinin huzurlu yaşantısı kendilerine gelen yıkım kararından sonra bozuldu.  Site sakinleri, evlerinin imar ve iskan planları kanuna aykırı olduğu gerekçesiyle verilen yıkım kararını protesto etti. İddiaya göre, sitede oturan bazı kişilerin bir çok kamu kurum ve kuruluşlarına imar planları, alınmış ruhsat izinleri, alınmış olan tapuların iptali gibi yaptığı sürekli şikayetler de bulunması üzerine şikayetleri değerlendiren Sarıyer Belediyesi yıkımlı zabıt kararı alarak bazı bloklarda bahçe girişlerinden işlemi başlattı.

Özbekrem: Siteye herhangi bir ekleme yapılmadı, ilk planını koruyor


Karara tepki gösteren site sakinleri Sarıyer Belediyesi önünde yaptıkları basın açıklamasıyla kararın iptalini istedi. sAWESAGurup adına basın açıklaması yapan Turyapı Boğaziçi Sarıyer Evleri Yönetim Kurulu Başkanı Özer Özbekrem,“2012 yılında sitemizde oturan ve boğaz ön görünümlü evinde ailesiyle kaçak ve imara aykırı evi bulunan bir kişinin, İstanbul ve Sarıyer’in yüzde 90 yapısında bulunan benzer aynı proje eksiklerini tespit edip Cumhurbaşkanlığı dahil ilgili ve ilgisiz birçok kurum ve kuruluşa ihbarda bulunmuştur. Bir iki sene öncesine kadar site sakinleri kooperatif ile müteahhit firma Turyapı arasındaki sorunlarla uğraşıyordu. Sitede yapılan bahçe yolları, duvarlar, çitler ve benzeri eklemeler kooperatif ile müteahhit firma Turyapı tarafından yapılmış. Site sakinleri olarak herhangi bir ekleme yapılmadı. Site sakinleri evlerini aldıklarında nasılsa halen aynı şekilde herhangi bir ekleme yapmadan oturmaya devam ediyor ” şeklinde konuştu.

Özbekrem: Sarıyer Belediyesi sözünü tutmadı


Belediye tarafından site sakinlerine tapu ve iskan belgelerinin verildiğini belirten Özbekrem, “Sitemizde oturan toplam 26 blok- 567 daire bulunuyor. 2014 yılında son olarak yapılan 5’i kat mülkiyet tapulu, 16 blok kat irtifak tapulu geriye kalan 5 blokta belirsiz bir statüye sahiptir. Site 1994 yılından 2010 yılına kadar olan sürede oturma ve iskan hakkı kazanmıştır. Bu dönemlerde Sarıyer Belediyesi ile yapılan birçok görüşmeler neticesinde eski yapılan 21 bloktan 16 bloğa kat irtifak tapusu almış ve en kısa sürede geriye kalan 5 blokla birlikte kat mülkiyet tapusu sözü alınmıştır. Fakat aradan 2 yıl geçmesine rağmen belediye bu sözünü yerine getirmemiştir. Sarıyer belediyesi tarafından alınan hukuka ve hakkaniyette aykırı olan bu kararı 2010 yılından bu yana haksız olduğunu bile bile üzerimizde baskı var deyip 567 aileyi hiçe saymıştır” ifadelerini kullandı.

Sitenin yıkılacağı iddia edildi


unnamedÖzbekrem konuşmasına şu sözlerle devam etti:Geçtiğimiz hafta Sarıyer Belediyesi yetkililerinden aldığımız bilgiye göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi teftiş kurulunca, sitemizde bulunan ufak tefek aykırılıklarla ilgili zabıt tutulmuştur. Bize resmi olarak yapılan tebliğde içeriği anlaşılamayan binaların imar planında belirtilen duruma getirilmesi istenmiştir. Ancak şifahen yapılan bilgilendirmeden yıkım kararı zabıt tutulduğu bilgisine ulaştık. İsteğimiz 17 milyon koca İstanbul’da bu kadar çok çarpık yapılaşma olmasına rağmen Sarıyer Belediyesi hizmet binaları dahil bir çok kamu binasının kaçak olduğu bu şehirde ufak tefek imar hatalarından dolayı bizlerin çoluk çocuğumuzun rızkından artırıp yıllarca çalışıp aldığımız evlerimizin zabıt tutularak cezalandırılması işlem ve eylemine son verilmesi ve mevcut durumla iskan ve tapularımızı almaktır.”

“Site sakinleri, olarak sonuna kadar takipçisi olacağız”


Yasal haklarını sonuna kadar kullanacağını belirten Özbekrem, “Bu üzücü olayla ilgili olarak çözüm üretilmemesi halinde bu günden itibaren konunun aydınlığa kavuşması için sorumlular hakkında hem hukuki taleplerimizin karşılanması hem de ilgili ve gerekli kovuşturma ve soruşturma işlemlerinin başlatılarak yasal süreçlerin takipçisi olacağız” dedi.

Atalay: Belediye olarak ne yapılması gerekiyorsa yapacağız


IMG_9406Sarıyer Belediyesi’nin bahçesinde toplanan site sakinleri bir basın açıklamasının okunmasından sonra, site sakinlerinin yanına gelen Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay’la görüştü. Atalay bu konunun tamamen yapılan şikayetler üzerine gündeme geldiğini belirterek, “Mağduriyetinizin farkındayım bunun için belediye olarak elimizden gelen her şeyi yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Bu sorun sadece sizlerin oturduğu sitede yaşanan bir sorun değil Sarıyer’in hata İstanbul’un genel bir sorunudur. Belediye olarak ne yapılması gerekiyorsa yapacağız” dedi.