Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç; ilçenin farkını, geleceğe dair planlarını ve umutlarını Sarıyer Posta Gazetesi’ne anlattı. En büyük hayalinin Sarıyer’i bir dünya kenti yapmak olduğunu dile getiren Genç, “Her türlü sorunun çözüldüğü, çocukların mutlu olduğu ve ayrımların yaşanmadığı bir ortam oluşturmalıyız” dedi.

Sarıyer Belediye Başkanlığı görevini iki dönemdir başarıyla sürdüren ve halkın büyük sevgisini kazanan Şükrü Genç, Sarıyer’e dair planlarını, projelerini, hayallerini ve umutlarını Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu’na anlattı. İmza attıkları tüm projeleri ‘hayata güzel bir şey katalım’ duygusuyla gerçekleştirdiklerini belirten Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Örneğin parklar yapıyoruz. Projenin en başında insanlarımızı dahil ediyoruz. Eğer o parkları o insanlar sahiplenmezse, büyük sıkıntılar oluşuyor. Sahiplenirlerse o parklarda çocuklarla, gençlerle, yaşlılarla cıvıl cıvıl bir yaşam oluşuyor. Aslında yerel yönetimin görevi de o. Bugün İstanbul’un her yeri işgal edilmiş durumda. Son kalan rezerv alanlarını da yok etmek isteyen bir anlayış var. Meslek odaları söylüyor. İstanbul’da olası bir deprem için hazırlanmış olan toplanma bölgelerinin yüzde 80’i şu anda imarla doldurulmuş durumda. Bu çok acı bir şey. Bu anlayış değişmeli. Bir kentin tarifinin yapılması ve herkesin o tarifin bir parçası olması lazım” diye konuştu.
SOSYAL DEMOKRAT BELEDİYELERİN FARKI

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, büyükşehir yasasının, ilçe belediyelerinin kendi olanaklarıyla hareket etme imkanını ortadan kaldırdığına dikkat çekerek, “Merkezden yönetme mantığı, yereldeki bütün hareketliliği ve özerkliği bitiriyor. Mesela İstanbul’da olası depremde toplanılacak alanların yüzde 80’inin imara açılması; oradaki yerel belediyelerin kararı değil, merkezin kararı ile oldu. Sosyal demokrat anlayışın diğerleriyle arasındaki en büyük fark da bu, yapılanları asla onaylamaması. Mesela sosyal demokrat belediyelerin bakın. Oralarda yeşil alanın daha çok olduğunu göreceksiniz” dedi.
“AVRUPA’NIN YEREL YÖNETİM MERKEZLERİNDEN BİRİ OLACAK”

“Elimizde tam anlamıyla yetki olsa, yani Sarıyer’i her şeyi ile bize teslim etseler üç senede Sarıyer’in nerelere geleceğini herkes görür” ifadesini kullanan Genç, Sarıyer Belediyesi yeni hizmet binasının özelliklerini anlatarak şunları söyledi: “Yeni binamız, yerel yönetimler açısında çok önemli. Yurt dışına çıktığımızda gururla anlatıyoruz. Yeni binamız Avrupa’nın en önemli yerel yönetim merkezlerinden biri olacak. Binamız kendi enerjisinin bir kısmını üretebiliyor ve geri dönüşümlü. Hepimizin ilk düşündüğü akıllı bina algısının dışında, örneği yok, ilk ve tek. İngiliz bir sertifika kurumuyla çalışıyoruz. En temel özelliklerinden biri tüm ofislerin gün ışığı alabiliyor olması. Dışarıda gün ışının artmasıyla orantılı olarak lambalar kendini kısıyor. Dışarıdaki ısıya göre klima kendi ısısını değiştiriyor. Enerjinin dönüştürülmesi de çok önemli. Bu binayı tamamen kendi olanaklarımızla yaptık. Devletten destek almadık.”
“EĞİTİM EŞİTLİĞİ HAKKINA VERDİĞİMİZ ÖNEMLE SARIYER AKADEMİ’Yİ KURDUK”

Türkiye’de model olarak gösterilen projeleri Sarıyer Akademi ile ilgili bilgiler veren Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Akademi projesi çocukların ve gençlerin eğitim eşitliği hakkına verdiğimiz önemden doğdu. Okullar varken neden dershanelere ihtiyaç duyuluyordu? Okullarda eğitim sistemi iyi olsa, dershanelere gerek kalmazdı. Dolayısıyla dershaneler bir ihtiyaç olarak ortaya çıktı. Beklentiler oluştuğu dönemde ise kapatıldı. Bir gün bir kız öğrenci çıktı karşıma; ‘Ben lise birincisiyim. Dershaneler kapatılmasaydı, ben bursla dershaneye devam edecektim. Ama şimdi ne yapacağımızı şaşırdık. Temel liseye gitme olanağım da yok’ dedi. Araştırdık, temel liseler 15-16 binden başlıyor. Hadi o kızcağız için nüfuzumuzu kullandık indirim aldık. Diğer çocuklar ne olacak diye düşünürken akademi projemiz gündeme geldi. Arkadaşlarla ve öğretmenlerle oturduk değerlendirdik. Fizibilite çalışması yaptık. Baktık ki belediye bütçemizde çok az yer tutuyor. Hemen süreci başlattık. Yaklaşık iki buçuk yılda çok ciddi bir başarıya ulaştık. Bugün özel liselerin durumu da malum, çocuklar oralarda da iyi eğitim alamıyorlar. Zamanında bu toplum eğitilmesin diye köy enstitüleri kapatıldı. Eğer devam ettirebilseydi kentlere bu kadar göç olmazdı. Toplumun eğitim ve bilinç seviyesi çok yüksek olurdu. Bunları bugün yeniden sağlayabilmek için eğitime ve gençliğe çok önem veriyoruz” ifadelerini kullandı.
“BİR KESİM DEĞİL, HERKES MUTLU OLMALI”

Başkan Genç, “Toplumun sadece bir kesiminin değil, herkesin mutlu olabileceği asgari müşterekler oluşturmaya çalışıyoruz” diyerek, aylık istatistiklerde Sarıyer’in İstanbul’daki en yaşanılır ilçe seçildiğini söyledi. Bu huzurun, insanları rahat ve özgür olmasından kaynaklandığını dile getiren Şükrü Genç, şöyle devam etti: “Bu beni çok mutlu ediyor. Sarıyer’de her türlü eğlence var. Çeşitli kesimlerin çeşitli sosyal etkinlikleri var ve hiçbir sorun yaşanmıyor. Belediye olarak Sarıyer’de hayatı kolaylaştırmaya çalışmanın yanı sıra ilçenin avantajlarının diğer yerlerde de bilinmesini sağlamaya devam ediyoruz.”
“YANLIŞ ALGIYI DÜZELTMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Farklı görüşlerin, birbirimizi sevip saymamıza engel olmaması gerektiğini kaydeden Başkan Genç, “Sarıyer’de bunu çok net yaşıyoruz. Burada herkes benim CHP’den belediye başkanı olduğumu çok iyi biliyor. Ama buna rağmen CHP’li olmayan yurttaşlarımızla aramızda hiçbir mesafe yok. Hatta zaman zaman ‘başkanım herkes çok iyi de, bu CHP’yi ne yapacağız. CHP bize hep günah diye anlatıldı’ derler. Bu yanlış algıyı düzeltmeye çalışırken de çok samimiyiz” dedi.
“AYRIMLARIN YAŞANMADIĞI BİR ORTAM OLUŞTURMALIYIZ”

Bir yurttaş ve bir yönetici olarak sorumlulukları olduğunu, her vatandaşın ülkesine karşı bir sorumluluk hissetmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Genç, “Bunu sağlamak bizim en büyük amacımız. Her türlü sorunun çözüldüğü, çocukların mutlu olduğu, bizleri bugün rahatsız eden saçma sapan ayrımların yaşanmadığı bir ortam oluşturmalıyız. Sarıyer beni hiç unutmasın diye bir gayretim olmadı. Ancak, bunu başarabilmek çok önemli benim için. Gecekondu bölgelerinde büyük bir dönüşüm gerekli. Bu dönüşümü gerçekleştirebilmiş birisi olmak isterim. Biliyorum ki, benimle beraber çocukluktan gençliğe bir nesil yetişiyor. Onların ayaklarının yere sağlam bastığı, özgürce düşünebildikleri, kendi kararlarını verebildikleri, muhakeme yapabildikleri, modern bir hayat yaşarken geleneklerimizi de içtenlikle sürdürebildikleri bir toplum olmayı sağlarsak, ülkemizin geçmişine de bugününe de geleceğine de hizmet etmiş oluruz” diye konuştu.
“YAPTIKLARIMIZ, BİZLER İÇİN YENİ HEDEFLER OLUŞTURUYOR”

Hayalinin Sarıyer’i bir dünya kenti yapmak olduğunu dile getiren Belediye Başkanı Şükrü Genç, sözlerine şöyle son verdi: “Bu doğrultuda en başında bir eylem planı yaptığımızda hiç kimse beni anlamadı. Yeni hizmet binamızı anlatırken de kimse beni anlamamıştı. Belediye olarak 20 farklı yerde hizmet veriyorduk. Şimdi tek bir binada tüm birimlerimizle bütün işler çok hızlı bir şekilde yapılabiliyor. Bu duruma kendi personelimiz bile şaşırıyor. Bu yaptıklarımız şimdi bizler için yeni hedefler oluşturuyor. Temel öğreti diyor ki; tasarlayacaksın, planlayacaksın, projelendireceksin, uygulayacaksın ve raporlayacaksın. Toplum olarak buna alışkın değiliz. Planlamadan direk uygulamaya geçiyoruz. Bu beş kalemi iki aşamada çözmeye çalışıyoruz. Sonra da dünya kadar yanlışlık çıkıyor. Modern dünyanın yaşam koşullarını oluşturmak lazım, ama bazen bununla toplumumuzun alışkanlıkları çelişiyor. Bu çelişkileri göz önüne alarak politikalar üretmemiz lazım.”