Bakanlar Kurulu kararıyla ikinci kez riskli alan kararı çıkarılan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ise imar değişikliği ve kentsel dönüşüm projesi hazırlanan Fatih Sultan Mehmet ve Baltalimanı mahallelerinde yaşayan vatandaşlar, bu karara karşı toplandı. Fatih Sultan Mehmet Mahallesi’nde bir araya gelen binlerce mahalle sakini, 25 Eylül 2017 Pazartesi günü (yarın) itiraz dilekçelerini İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne topluca teslim edecek.

Bakanlar Kurulunun Fatih Sultan Mehmet ve Baltalimanı mahalleleri için çıkardığı riskli alan kararı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının imar değişikliği planı ve kentsel dönüşüm projesine karşı çıkan bölge sakinleri, Fatih Sultan Mehmet Mahallesi’nde bir araya geldi. Evlerine sahip çıkmak isteyen kadınların yüksek katılımıyla dikkat çeken toplantıya; Fatih Sultan Mehmet Mahallesi Muhtarı Osman Karaçam, Baltalimanı Mahallesi Muhtarı Ali Haydar Aslan, Sarıyer’in diğer mahallelerinden muhtarlar, dernek temsilcileri ve binlerce mahalle sakini katıldı.
MAHALLELERİNE SAHİP ÇIKIYORLAR

Daha iyi bir yaşam umuduyla yıllar önce Anadolu’nun her köşesinden gelerek, İstanbul’un Fatih Sultan Mehmet ve Baltalimanı mahallelerine yerleşen vatandaşlar, yeni planda evsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya kaldılar. Bölge sakinleri, bu nedenle düzenledikleri mahalle toplantısında; hep bir ağızdan evlerine ve mahallelerine sahip çıkacaklarını haykırdılar.
KARAÇAM: KENTSEL DEĞİL, YERİNDE DÖNÜŞÜM İSTİYORUZ

Mahalle toplantısında açıklamalarda bulunan Fatih Sultan Mehmet Mahallesi Muhtarı Osman Karaçam, kentsel dönüşüm değil, ancak kendi mahallelerinde yerinde dönüşüm talep ettiklerini dile getirdi. İki mahallede toplam 8886 konut ve 50 bin nüfus olduğunu belirten Karaçam, “Yetkililer, anlatımlarında 15 bin 700 nüfusun bulunduğunu söylüyorlar. Yetkililer acaba seçim zamanında sandıktaki oy sayısına bakıyorlar mı? Her iki mahalledeki seçmen sayısı bile 17 bin” dedi. Muhtar Karaçam, “Mahallelinin içinde olmadığı bu projenin iptal edilmesini istiyoruz. Bu yolda tüm yasal haklarımızı kullanacağız. Bunu itiraz dilekçemizde de belirttik. Zemin riskli olduğunu ve sağlam olmadığını söylüyorlar. Ancak ölçüm yapıldı. Fatih Sultan Mehmet ve Baltalimanı mahallelerinin İstanbul’un en sağlam zeminlerinden birine sahip oldukları ortaya çıktı. Mahalle sınırlarında yaşayıp, emlak vergisi veren herkesin hak sahibi kabul edilerek tapularının verilmesini istiyoruz. Fatih Sultan Mehmet ve Baltalimanı halkı, 15 Temmuz’da ATM’lere değil köprüye koştu. Devletinin hükümetinin yanında, darbecilere karşı canını kanını siper etti. O yüzden bu insanlar yerinde dönüşümü hak ediyor” ifadelerini kullandı.
“SEÇİM ZAMANI VATANDAŞ, SEÇİM BİTİNCE İŞGALCİYİZ”

Baltalimanı Mahallesi Muhtarı Ali Haydar Aslan ise, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yaklaşık 20 gün önce, mahallelerimizle ilgili bir plan askıya çıkardı. Gördük ki bu planda mahalle halkı yok. Sayın Cumhurbaşkanımız muhtarlarla yaptığı toplantıda ‘Bir mahallede muhtarın her işten bilgisi olması gerekiyor, her işte muhtara danışılması gerekiyor’ diyor. Ama bugün görüyoruz ki; ne muhtarları muhatap alıyorlar, ne de vatandaşı muhatap alıyorlar” dedi. Halk ne derse onu yapacaklarını kaydeden Muhtar Aslan, “Sarıyer Belediyesi de bu plana itiraz etti. Ortada yetki gaspı var. İlçe belediyesinin yetkilerini ihlal ettiler. Bu projede 6 tane yol geçiyor. Yol bahanesiyle bu insanları buradan boşaltıp, bölgeyi para babalarına peşkeş çekeceklerine inanıyorum. Ortada çok büyük bir rant olduğu için bu mahalleyi, bu mahallenin halkına vermek istemiyorlar. Bu mahalle halkı da bu rantı kendilerine yedirmeyecek. Seçim zamanı vatandaşız, seçim bitince işgalci” diye konuştu. Hukuk mücadelesini sürdüreceklerini kaydeden Aslan, “Birlik ve beraberliğimiz olmadığı sürece, bu mahalleyi akbabalar yiyecek. Bunu unutmayın. Bizler yıllardır mücadele veriyoruz. Hiçbirimizin dışarıda evi yok. Geleceğimize bırakacak hiçbir şeyimiz de yok. Bir tek burada evimiz var. Biz sizden bir şey istemiyoruz. Sadece kendi evinize sahip çıkın diyoruz. Siyasilere sesleniyorum, bu halkın tapularını vermediğiniz sürece sizinle yan yana gelmeyeceğiz. Biz seçimden seçime hatırlanmak değil her gün hatırlanmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
İTİRAZ DİLEKÇELERİ TESLİM EDİLECEK

Bakanlar Kurulu kararıyla ikinci kez riskli alan kararı çıkarılan Fatih Sultan Mehmet ve Baltalimanı mahalleleri için, iki mahallenin muhtarı, on iki dernek temsilcisi ve Sarıyer Belediyesi itiraz dilekçesi vermişti. 25 Eylül 2017 Pazartesi günü (yarın) Fatih Sultan Mehmet Mahallesi’nde toplanacak binlerce mahalle sakini ise itiraz dilekçelerini müdürlüğe topluca teslim edecek.
KARŞI ÇIKILAN YENİ PLANLAMA NE GETİRİYOR?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yeni planlamasında mahallenin büyük bir kısmı rezidans, alışveriş merkezi ve konut gibi yapıların yapılabileceği anlamına gelen ‘ticaret-konut alanı’ olarak belirtildi. Mahallenin kadastral planlaması baştan aşağıya değişti, yollar yeniden çizildi. Mahalleyi doğu-batı aksında kesen 34 metre genişliğinde ana yol açıldı, mahalleyi dik kesen 30’ar metre genişliğinde yollar açıldı. Öte yandan bodrum katlar emsale dahil edilmezken, 2 katı geçmeyecek şekilde sınırlandı.