Gökdelenlerin ve yeni konut projelerine her geçen gün yenisinin eklendiği İstanbul’un ranta açık en önemli iş merkezi ve yerleşim bölgesi olan Maslak'ta,  oksijen deposu olan  ormanlar hafriyat sahalarının kıskacı altında.


2Maslak'taki Fatih Ormanı'nda, bir tarafta inşaatlara beton yetiştirmek için yeni kurulan taş ocakları, hafriyat alanları, yeni kesim sahaları yer alırken, diğer tarafta resmi prosedüre uygun, ruhsatlı ve ilgili bakanlıkların izni dahilin de çalıştıklarını savunan firmalar yer alıyor. TEM yolunun yanında bulunan Türk Telekom Arena Stadının hemen kuzeyine doğru bakıldığında,  İstanbul'un kent merkezindeki son ormanlarından biri olan Maslak'taki Fatih Ormanı bulunuyor. Ancak Ayazağa Mahallesi sınırları içerisindeki Cendere Vadisi'ne biraz daha yakından bakıldığında,  Maslak'ı saran gökdelenler, iş merkezleri ve yeni inşaat projelerinden geriye kalan orman arazisinin de inşaat trafiğinin içinde gün be gün yok olduğu görülüyor.

Ormanda ‘Yapay Hafriyat Tepesi'


Çok sayıda şirket binasının yer aldığı Cendere Vadisi'nde, kamyonların yüklerini boşalttığı alan, adeta yapay bir tepe haline dönüşmüş durumda. Hafriyat tepesinin hemen yanında yer alan ve TT Arena ve Maslak'ı gören bir yamaçtaki ormanın bir kısmı kesildi iddiası çevrecilerce kınandı.

Yetkililer görmüyor!


33Orman Bölge Müdürlüğü yetki sınırları içerisinde bulunan alanın hemen yanı başında üzerinde " İstanbul Orman İşletme Şefliği Fatih Ormanı Bölüm Koruma Ayazağa Ekip Binası" yazılı bir bina yer alıyor. Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, hafriyat sahası ve orman kesim alanı hakkında ısrarla sorulan yazılı ve sözlü soruları yanıtsız bıraktı.

Mezarlık genişletmek için de orman arazisi kullanılacak


Yine aynı bölgede, Cendere Vadisi'ne bakan bir yamaçta bulunan Ayazağa mezarlık alanının da orman arazisi kullanılarak genişletilmesine karar verildi.  Sarıyer'deki mevcut mezarlık alanlarının dolması nedeniyle, mezarlık ihtiyacını karşılamak üzere, mevcut Ayazağa mezarlık alanı bitişiğinde yer alan 160 bin metrekarelik orman alanının da mezarlığa dönüştürülüyor.