Daha önce trafik sorunu nedeniyle mağdur olan ve iş yapamaz hale gelen Sarıyer esnafını bu seferde durgunluk vurdu. Özellikle yazlarında zirve yapan ve tüm sene boyunca devam eden hareketsizlik nedeniyle esnaf bitme noktasında gelirken birçok esnaf günlerce iş yapamaz durumda baz bazı esnaflar da iş yerlerini kapatmaya hazırlanıyor.


Sahip oluğu tarih güzelliklerinin yansı sıra Kilyos, Kısırkaya gibi kumsallarıyla İstanbul’un tatil mekanı olarak anılan cazibe merkezlerinden birisi olan Sarıyer’de hareketsiz bir dönem yaşanıyor. Özellikle okulların tatil olmasıyla başlayan hareketsizlik nedeniyle sokaklarda insan bulmak bazen zor oluyor. Hal böyle olunca esnaf da hareketsizlikten nasibini almış durumda. Kimi esnanlar bir hafta boyunca iş yapamaz hale gelmiş durumda.

Hareketliliğin düşmesi en çok esnafı etkiledi


Zor günler yaşayan esnaf eski günleri ise adeta mum gibi arıyor. Özellikle çevre ilçelerde Kilyos ve Kısırkaya sahillerine konulan ring seferleriyle artık vatandaşlar artık Sarıyer merkeze uğramaz bile oldu. Oysa daha önce sahillere gitmek isteyen vatandaşlar Sarıyer’e gelerek tüm ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra sahiller gidiyorlardı. Şehirdeki bu hareketlilik haliyle esnafın işlerine de olumlu katkılar sağlıyordu. Şimdi ise tam tersi bir durum yaşanmakta esnaf gün boyu deyim yerindeyse sinek avlıyor.

Tünelin kullanılması etkili


Sarıyer’in hareketsiz bir kent görünümüne kavuşmasını sağlayan diğer bir etken ise Sarıyer’de ulaşımı kolaylaştırma için açılan Tünel oldu. Sarıyer trafiği kısmen çözen ve Sarıyerlilere ulaşım kolaylığı sağlayan Tünel’i kullanan insan sayısı artıkça merkeze gelen insan sayısında ciddi bir azalma oldu. İnsan sayısında azalma kent çarşısının hareketsiz olmasına neden olurken bu süreçten en çok da küçük esnaf zarar gördü.

“Bir haftadır satış yapamadık”


3Esnafın yaşadığı bu can alıcı sorunu Sarıyer esnafıyla konuştuk. İlk olarak söz konusu durama ilişkin değerlendirmede bulunan Ecem Ilık, sözlerine işlerinin durgunluğundan söz ederek başladı. 4 aydan beri Sarıyer merkezde hizmet verdiklerini ifade eden Ilık,  “İlk başlarda işlerimiz iyiydi ama şimdilerde çok durgun. Bir haftadan beri satış yapmadık.  Zaten yüksek kira ödüyoruz. Bu durum nedeniyle esnaf bitme noktasına geldi. Çarşıda herhangi bir hareketlilik yok. Tünel nedeniyle insanlar yukardan geçiyor. Böyle olunca şehir merkezinde bir hareketlilik de olmuyor. Artık bir çarşı ortamı kalmadı. Çarşı ortamı kalmadığı içinde işlerimizde durgunluk söz konusu oluyor. Tüne hizmette açıldığından beri insanlar doğal olarak orayı kullanıyorlar. Bu durum merkezdeki insan potansiyelini azalttı. En kısa zamanda artık kim buraya bakıyorsa burası için bir şeyler yapmalı” şeklinde konuştu.

“Durgunluk esnafı vurdu”


Kozmetik sektöründe marka olan ve Sarıyer’e büyük katkılar sunan Emin Ak ise yaşanan sürecin ülkenin durumuyla paralellik gösterdiğini söyledi. DSC_4296Hareketsiz ve durgun bir dönem yaşadıklarının altını çizen Ak, “ Bir hareketsizlik var bu durumdan en çok esnaf etkileniyor. Ama bizler durumun düzeltileceğinden umutluyuz. Eskiden Sarıyer merkez daha hareketliydi şimdilere göre. Özellikle Tünel’in hizmet girmesiyle hareketlilik azaldı. Tabi sonuçta o da tünelin açılması da bir ihtiyaçtı. Özellikle tünelin açılmasıyla benim müşteri kaybım yüzde 30 civarında oldu” dedi.

“Park sorunu nedeniyle insanlar Sarıyer’e inmiyor”


Sarıyer’in eski günlerini mumla aradığını ifade eden 35 yıllık esnaf Himmet Bereket çarşı olayının Sarıyer’de bittiğini söyledi. Sarıyer’in eskiden çok hareketli olduğunu ve hafta sonları tıklım tıklım olduğunun altını çizen Bereket , “  Cumartesi Pazar insanlar gelip mesire yerlerine, sahillere giderlerdi. Eskiden Telli Baba’ya bir sürü gelin gelirdi5. Ama artık durum değişti.  Sarıyer eski insanlarla baş başa kaldı. Sarıyer’de şimdi park sorunu var. Vatandaş gelip burada alış veriş yaparken arabasını park edecek alan bulamıyor.  Sarıyer’de belediyeler buna eğilmediler park yeri üretmediler. Başka şehirlerde park alanlarının altı otopark yapılarak bu sorun çözüme kavuşturulmuş. Sarıyer’de böyle alanlar var. Belediye merkeze olarak göstermedi.  Yani hiçbir belediye Sarıyer’e ilgi göstermedi. Sarıyer’i başka yere taşıdırlar. İşte Kaymakamlık başka yere gitti Belediye şimdi başka bir mahalleye gidiyor. Şimdi böyle olunca Sarıyer kaldı tek başına bir kasaba bir köy gibi. Oysa Sarıyer’in fiziki durumu da vardı. Şifaya doğru bir şey yapılabilir. Mesela stadyumun ne işi var. Oradan kaldırılıp Kilyos, Zekeriyaköy Demirciköy de bir sürü uygun alan var, oraya yapılmalı.  Bu caddeyi ana caddesi Şifa mahallesine doğru verip Tünel caddesini genişletilse Sarıyer daha girdi çıktı olacak. Kaldı ki Sarıyer’e çok büyük bir potansiyel var. Ama park sorunu nedeniyle insanlar Sarıyer’e inmiyor” şeklinde konuştu.