CNR EXPO’da düzenlenen Engelsiz Yaşam Fuarı’nda Sarıyer Belediyesi tarafından düzenlenen panelde engelli sorunları konuşuldu. Panele ilgi yoğun oldu.


engelli

Engelli sorunlarının masaya yatırıldığı ve soru cevap bölümünde vatandaşların yorum ve görüşlerini paylaştığı panelde, engelli yurttaşların sosyal güvence, sağlık ve çalışma hakları hukuksal zeminde tartışıldı.

Açılış konuşmasını SEKOM (Sarıyer Belediyesi Engelli Koordinasyon Merkezi) sorumlusu Mahmut Kement’in yaptığı panelin moderatörlüğünü Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkan Yardımcısı Av. Turan Hançerli yaptı.

Hukukçu gözüyle ‘Engelli Hakları’


Av. Turan Hançerli, engelli haklarıyla alakalı davalar hakkında bilgi verdi. Anayasal hakların engelli haklarıyla çatıştığı çarpık davalar hakkında örnekler veren Av. Hançerli, bir hukukçu olarak engelli haklarının elde edilmesi yönündeki mücadelelerini ve bu uğurda çektikleri sıkıntıları anlattı.

Doktorlar da şikayetçi


engelliTürk Tabipler Birliği Kongre Delegesi Dr. Onur Çeçen de panelist olarak katıldığı toplantıda; engelli – doktor ilişkisinin yanı sıra, reçeteye yazdıkları protez veya gerekli materyallerin sosyal sigorta kurumları tarafından karşılanıp karşılanmaması konusundaki endişelerini paylaştı. Reçete yazarken ürünün ödenme kapsamında olup olmadığına bakmak zorunda kalmalarının tedavi süreci için en büyük engel olduğunu dile getiren Dr. Onur Çeçen; “Böyle bir durumda reçete yazmak durumunda bırakılmak yerine tüm bilgi ve becerimizi hastamızın tedavi edilmesi yönünde harcamalıyız” diye konuştu.

Ortopedik Protezciler ve Ortezciler Derneği de ordaydı


1992 yılında kurulan ve engellilerin ihtiyaç duydukları protezlere kolay yoldan ve kısa sürede ulaşmalarını hedefleyen Ortopedik Protezciler ve Ortezciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Gültekin de panele konuşmacı olarak katıldı. Amaçlarının; engelli yurttaşların ihtiyacı olan proteze sahip olması için gerekli işlemleri takip etmek ve engellinin önündeki sorunları ortadan kaldırmak olduğunu söyleyen Gültekin, mevzuat ve kuralların engellileri ve engelli yakınlarını zorlamaması için var olduklarını dile getirdi.

SGK İl Müdürlüğü’nden samimi yaklaşım


635849571165167217SGK İstanbul İl Müdürlüğü’nden temsilci olarak panele katılan Özhan Çolak, vatandaşların sorun ve şikayetlerine samimi ve içten cevaplar verdi. Kurum olarak uyguladıkları kimi mevzuatın aksaklığından söz eden Çolak, bazı kalemlerde katılım paylarının adaletsizliğini gözlemlediklerini, özellikle çocuk hastalar için konulan katılım paylarının yeniden düzenlemeye ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Erdem’den katılımcılara teşekkür çiçeği


Fuarı ziyaret eden engelli yurttaşlar ve ailelerinin yoğun bir ilgiyle takip ettikleri ve tek tek söz alarak görüşlerini paylaştıkları panelin finalinde Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Erdem ve Sosyal Yardım İşleri Müdürü Nüvit Demircan, panelistlere birer teşekkür çiçeği ve ajanda hediye etti. Panele Sarıyer Belediye Meclis Üyeleri Hayrettin Dereli ve Mustafa Balcı da katıldı.