Zekeriyaköy Komşuluk Birliği Kooperatifi tarafından trafik kazaları ile yol ve ulaşım güvenliğine dikkat çekmek amacıyla Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkanı Hitay Güner’in katılımıyla panel düzenlendi. Sarıyer Posta Gazetesi’nin özel olarak davet edildiği panelde trafik ve yol güvenliği konularında katılımcılar bilgilendirildi.


Kurulduğunu günden bu yana Zekeriyaköy’de yaşanan her türlü soruna duyarlı olan ve çalışmalarıyla beğeni toplayan Zekeriyaköy Komşuluk Birliği Kooperatifi sosyal içerikli faaliyetlerine devam ediyor.  Kooperatif etkinlikler kapsamında trafik kazaları ile yol ve ulaşım güvenliğine dikkat çekmek amacıyla panel düzenledi.

6Zekeriyaköy Köy Ev’de gerçekleşen panele Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkanı Hitay Güner, Sarıyer Şeker Aktaş Karakol Komutanı İhsan Süngü, Zekeriyaköy Jandarma Karakol Komutanı Soner Ergün, Zekeriyaköy Komşuluk Birliği Kooperatif Genel Başkanı Av. Nilgün Yamaner, Nebahat İmamoğlu’nun yanı sıra okul müdürleri ile çok sayıda bölge sakini katıldı.

 

“ÜLKEMİZDE EN ÇOK ÖLÜM TRAFİK KAZALARI NEDENİYLE YAŞANMAKTADIR”

Panelde konuşmacı olarak katılan Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkanı Hitay Güner, katılımcılara önemli bilgiler verdi.  Türkiye’de trafik kazalarının artış gösterdiğini ifade eden Güner, Türkiye’nin kazalar konusunda uluslar arası kuralları ihlal ettiğini söyledi.  Dünya Sağlık Örgütü’nü verilerine göre dünya genelinde trafik kazalarının artış gösterdiğini ifade eden Güner, “Aldığımız verilere göre durum hiçte iyi değil. 2004 yılındaki verilere göre ölümle biten kazalar sıralamasında 4.  Olan bir ülkenin önlem alınmadığı taktirde 30 yıl sonra  birinci sıraya yükselecek. Bu sorun Türkiye’nin de önemli bir gündem. Ülkemizde en çok ölüm trafik kazaları nedeniyle yaşanmaktadır. Bu ölüm oranları özellikle şehirlerde daha fazladır.” Dedi.

“KAZALARIN GÖRÜNMEYEN TARAFI VARDIR”

3Ülkelerin gelişmişlik seviyeleriyle kaza oranlarının parelilik gösterdiğini belirten Güner, “Kazlar şehirleşmenin yoğun olduğu alanlarda daha fazla yaşanmakta. Bu kazlar ülkelerin gelişmişlik seviyeleriyle bağlantılıdır. Az gelişmiş ülkelerde ölümle biten kaza oranları yüzde 49, gelişmiş ülkelerde ise bu oran yüzde 42 oranındadır. Bu oranlar aynı zamanda ciddi bir maddi riski de beraberinde getiriyor. Bunlar kazaların sadece görünen tarafıdır bir de görülmeyen tarafı vardır. Özellikle sakat kalanlar, yaşamları alt üst olan kesimler var bunlar da kazların görülmeyen tarafını oluşturuyor.” Şeklinde konuştu.

“KAZALARIN TÜRKİYE’YE MALİYETİ 20 MİLYAR DOLAR”

Güner, kazların ciddi bir maddi maliyetinin olduğunu ifade ederek, “ Türkiye’de kazaların  yoğunlukla yaşandığı bir ülke. Özellikle 60’lı yıllardan sonra şehirleşmenin artışı kazaların artırdı. Kazlarda 10 milyon insan yaralandı, çeyrek milyon insanda yaşamını yitirdi. Bu trafik kazaların Türkiye’ye maddi maliyeti ise 20 milyar dolar oldu. Kazların önen geçilmesi için bilinç önemli bir noktada duruyor. Toplum bilinçlenirse kazaların oranında düşüşler yaşanabilir. Türkiye’de 37 milyon trafik bilgisi bulunmayan insan var bizim bunların hepsine ulaşmamız gerekiyor” dedi.

17 YILLIK KESİNTİSİZ HİZMET

2Öte yandan kurulduğu günden bu yana Zekeriyaköy’de yaşan çevre, imar, yol, alt yapı gibi konuları gündemine alan Zekeriyaköy Komşuluk Birliği Kooperatifi’nin çalışmaları da tüm hızıyla sürüyor. Birçok kültür sanat etkinliğine, resim, fotoğraf sergilerine ev sahipliği yapan Kooperatif, aynı zamanda komşuluk kültürünü ve dayanışmasını da sürdürüyor.  Türkiye’de en fazla ev üyeliği bulunan sivil toplum kuruluşlarından yalnızca tek olan Kooperatif,17 yıllık hizmet serüveninde başarılı bir şekilde yolunda devam ediyor.