Soma felaketinde hayatlarını yitiren maden şehitleri için minicik yüreklerinden dökülen kocaman duyguları kaleme döken ve bunları bir kitap haline getirerek geliriyle Somalı çocuklara oyuncak ve okul gereçleri alan Tuncay Artun İMKB İlkokulu 4-D sınıfı öğrencileri, Soma’da kardeşleriyle kucaklaştı.


Sarıyer Belediyesi tarafından Sarıyer Spor Kulübü’nden tahsis edilen bir otobüsle yola çıkan öğrenciler, bagajını tıka basa oyuncak ve okul malzemesiyle doldurdukları otobüsle gece yarısı çıktıkları uzun bir yolculuğun ardından Soma’ya ulaştı.

Soma Zaferspor’dan karşılama ve kahvaltı ikramı


yemekSabah saatlerinde Soma’ya ulaşan Emek Treni’nin minik yazarlarını Soma Gar Meydanı’nda karşılayan Soma Zaferspor Kulüp Başkanı Hakan Arslancan, sınıf öğretmenleri Nebat Bukrek önderliğindeki çocuklar ve ailelerinden oluşan kafileyi kulüp tesislerine götürdü. Kulüp bahçesinde mükellef bir kahvaltı eşliğinde güne başlayan öğrenci ve ailelerine kulübü gezdiren Başkan Hakan Arslancan, zor şartlar altında gerçekleştirdiği sportif başarıların yanı sıra Soroptimist Kulüplerin (Genç kız ve kadınların yaşamlarını değiştirmek için küresel ağının üyeleri ve uluslararası ortaklıklar aracılığıyla fırsatlar yaratmak ve harekete geçmekten ilham alan bu günün kadınlarının enerjik, dinamik bir organizasyonu) yardımlarıyla Somalı kadınların da yararlandığı bir spor kompleksini nasıl inşa ettiğini mütevazı bir şekilde anlattı.

Şehitlikte duygusal anlarsoma


Maden faciasında hayatını kaybeden 301 madencinin 39’unun ebedi istirahatgahları olan şehitliği ziyaret eden öğrenciler, yanlarında getirdikleri karanfilleri mezar taşlarına bırakırken oldukça duygulandı. Henüz hayatlarının baharındayken yaşamını kaybeden gencecik emekçilerin kimi kardeşiyle kimi babasıyla beraber toprak altında can verdi. Kimi mezar taşlarında ise şehit çocuklarının bıraktığı özlem mektuplarını ve çizdikleri hasret resimlerini görmek mümkün. Öğrenci aileleri de bu duygusal atmosfer karşısında gözyaşlarına engel olamadı.

İki şehit madencinin köylerinde düzenlenen hayır yemeğine katıldılar


madenŞehitliğin ardından Bayat Köyü’ne giden kafile, Soma maden ocağında birlikte şehit olan ikiz kardeşler Süleyman ve İsmail Çata’nın sene-i devriyesi sebebiyle verilen hayır yemeğine katıldı. Şehitlerin hüzünlü ailesine başsağlığı dileyen Tuncay Artun İlkokulu öğrencileri, buradaki çocuklara da oyuncak ve kırtasiye malzemesi hediye etti.Otobüsün giremediği köylerden kendi araçlarıyla ana yollara gelen köy öğretmenlerine oyuncak kolilerini teslim eden çocuklar, köydeki kardeşlerine de selam ve sevgilerini gönderdi.


Ve sonunda Köseler Köyü’nde büyük kavuşma


sommaUzun, meşakkatli, yorucu ama bir o kadar da anlamlı ve kutsal bir yolculuğun sonunda, dağların ardına sıkışıp kalmış ve küçüklüğüne rağmen tam 14 maden şehidini bağrından koparmış Köseler Köyü’ne varan kafileyi karşılayan köy çocukları ve Sarıyerli öğrencilerin kucaklaşmaları tüm yorgunluğu alıp götürdü. Küçük elleriyle açtıkları kolilerden çıkan oyuncakları kendileri gibi minik ellere uzatan Emek Treni’nin yüreği büyük yazarları, tüm dünyaya; kardeşliği, azmi, bir olmayı ve biz olmayı haykırdı.

Küçük yaşta babasız kalmanın üzüntüsü ve burukluğu ile baş başa bırakılan çocuklar, İstanbul’un bir mahallesinden kalkıp gelerek kendilerine kardeş elini uzatan akranları sayesinde bir nebze de olsa gülümseyebilmenin tadını çıkardı.

emek treniKutsal vazifelerini layıkıyla yerine getiren, yüreğe dokunmanın ne denli önemli olduğunu bu yaşta tüm insanlığa ispat eden minik öğrenciler sonunda buruk ama görevini başarmanın gururuyla İstanbul’a döndü.

Başkan Genç’in gözü kulağı Soma’daydı


Kafileye öğrenci yakınlarının yanı sıra Sarıyer Belediyesi Özel Kalem Müdürü Şehnaz Bulut da eşlik etti. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, İstanbul’daki yoğun mesaisine rağmen Özel Kalem Müdürü Şehnaz Bulut’u sık sık telefonla arayarak bilgi aldı. Yapılması gerekenlerin en ince ayrıntısına kadar atlanmadan kayda geçirilmesini isteyen Başkan Genç, kalbinin oradaki çocuklar ve aileleriyle birlikte attığını ifade etti.