Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün bağlantı yollarıyla birlikte bu yaz açılacağını söyledi.


 

kopru

Ahmet Davutoğlu, 3. köprü inşaatında incelemelerde bulundu. Köprü inşaatını ve bağlantı yollarını inceledikten sonra açıklama yapan Davutoğlu, “Ülkemiz için İstanbulumuz için bir gurur abidesi eserin oluşum seyri konusunda kapsamlı bilgi aldık. Şu an da dünyada köprü mimarisi açısından bir ilk niteliği taşıyor. Bu anlamda da sadece ülkemize ve İstanbulumuza değil dünyada bu yönde yapılan çalışmalara katkı mahiyetinde. Genişlik itibariyle dünyanın en geniş asma köprüsü 59 metre genişliğinde, 322 metre kule yüksekliğiyle dünyada genişlik ve kule yüksekliği bağlamında dünya birincisi bir köprü. Ayrıca üstünden demiryolu da geçen 2164 metre bağlamında dünyada bir ilk. 2 yıl gibi benzer örneklerde görünmeyen bir hızla gerçekleşti.” diye konuştu.

'Tek açılışla bağlantı yolları ve köprüyü açacağız'


gallery_49098_oa4V0ez719Xc4s3

Odayeri – Paşaköy arasındaki bağlantı yollarının tamamlandığını ifade eden Davutoğlu, şöyle devam etti: “Daha önce açıkçası bunu da ifade etmek isterim. İki ayrı açılış planladığımız bir projeydi. Bugün aldığımız bilgilerle aradaki süre gittikçe kapanıyor. Köprünün devreye girmesiyle bağlantı yollarının devreye girmesi arasındaki süre, bağlantı yollarındaki hızlı seyir dolayısıyla kapanıyor. Bu konuda yetkilileri de tebrik ediyorum. Neredeyse arada birkaç aylık bir süre kalıyor açılış bakımından. Şu ana kadar projenin yüzde 88’i gerçekleşti.”

Yaz içerisinde açılışın yapılacağını belirten Davutoğlu, “Bağlantı yollarıyla köprü bu yaz içinde açılmasına, olağan üstü bir durum olmazsa karar verdik. Körü ve bağlantı yolları birlikte bu yaz içinde mümkün olan en erken vakitte İstanbulumuza ülkemize kazandırmış olacak. Avrupa ile Asya arasında transit geçiş açısından da büyük bir rahatlama sağlayacak. Ulaşım yönünden İstanbul’un iki köprü üzerindeki yükünü almak yanında transit geçiş anlamında Avrupa – Asya arasındaki bütün geçişler İstanbul’a herhangi bir yük oluşturmaksızın şehrin trafik akışının mümkün olan en uzak noktasından gerçekleşecek. Bu anlamda şehre büyük bir rahatlama getirecek.” dedi.

'Hiçbir şekilde yeşil dokudan kayıp yaşanmıyor'


Yeşil alan konusunda taahhüt verdiğini söyleyen Davutoğlu, şunları söyledi: “İstanbulumuzun bu bölgesinde bulunan ekolojik denge de en detaylı şekilde hesaplarla, çalışmalarla korunacak. Ve hiçbir şekilde yeşil dokudan bir kayıp yaşanmıyor, yaşanmayacak. Bu konuda da bütün gerekli tedbirler alındı. Bu bağlantılarla Şile yolu ve diğer TEM bağlantı yolları da tamamlanarak bir anlamda bütün ringlerle şehir trafiği ile bu proje birleştirilmiş, bütünleşmiş olacak. Eminim devreye girdikten sonra da köprü ziyaretleri o anlamda geçenler açısından bir müze, turistik bir ziyaret anlamı taşıyacak kadar bir proje devreye girmiş olacak.”

Bekar işçilerin nikahını açılışta yapacaklarını söyleyen Davutoğlu, “Köprü inşaatında çalışan bekar işçilerin düğün ve nikah törenleri açılış esnasında yapılacak. Dolayısıyla niyeti olanın biraz acele davranmasında fayda var. Nikahları Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Bey kıyacak.” diye konuştu.