Sarıyer'in en gözde semtlerinden Fatih Sultan Mehmet Mahallesi'ne verilen riskli alan kararını Danıştay iptal etti.


Fatih Sultan Mehmet Mahallesi’nin riskli alan ilan edilmesi yönündeki karar; 6306 sayılı Afet Riski Altında Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 2’nci maddesine göre Bakanlar Kurulu’nca 24/12/2012 tarihinde kararlaştırılmış, 20 Ocak 2013’te Resim Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Kararla birlikte mahalleyi içine alan toplam 140 hektarlık alan, riskli alan ilan edilmişti. Bu kararla birlikte mahallenin tahliyesinin önündeki hukuki engeller kaldırılmış, gecekonducular hukuken köşeye sıkıştırılmıştı.

Mahalle sakinleri dava açtı

Ancak mahalle sakinleri konuyu mahkemeye taşıdı. Mahalle adına dava açan, Fatih Sultan Mehmet Mahallesi Yardımlaşma Kültür ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Fazlı Ceylan, kararın iptal edilmesi için konuyu mahkemeye taşıdı.

Mahkemenin kararı vatandaşın yüzünü güldürdü

Sarıyer Belediyesi de davacı mahalle sakinlerinden yana tavır alarak müdahil olarak mahkemeye avukatlarıyla katıldı. Danıştay 14. Daire Mahkemesi’nde davalılar ise Başbakanlık ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı oldu. Mahkeme mahallenin riskli alan olabilmesi için, mahallede gerekli teknik incelemenin yapılmadığına, riskli alan kararı alınmasına neden olacak gerekli çalışmaların yapılmadığına karar vererek, riskli alan kararının iptal edilmesine hükmetti. Tarihi kararın alındığı mahkeme salonuna Baltalimanı Muhtarı Ali Haydar Aslan, FSM Muhtarı Osman Karaçam, Dernek Başkanı Fazlı Ceylan ve avukatlar hazır bulundu. Mahkemenin verdiği karar mahallede ve mahkeme salonunda yüzlerin gülmesine neden oldu.