Cumhuriyetimizin 94’üncü yıl etkinliklerinin dördüncü gününde ‘Cumhuriyet Sempozyumu’ düzenlendi. Gazeteci Abbas Güçlü, Tarihçi Sinan Meydan ve Öğretim Görevlisi Temuçin Faik Ertan’ın bir araya geldiği sempozyumda Cumhuriyet ve Atatürk’ün Türkiye’ye kazandırdıkları anlatıldı.

Sarıyer Belediyesi tarafından Cumhuriyetimizin 94’üncü yılı dolayısıyla düzenlenen Cumhuriyet Haftası etkinlikleri devam ediyor. Dördüncü gününü geride bırakan etkinlikte, ‘Cumhuriyet Sempozyumu’ gerçekleştirildi. Yaşar Kemal Kültür Merkezi’ndeki programa katılan Gazeteci Abbas Güçlü, Tarihçi Sinan Meydan ve Öğretim Görevlisi Temuçin Faik Ertan, Cumhuriyet ve Atatürk’ün Türkiye’ye kazandırdıklarını anlattı. Konuşmalarda, yeni kuşaklara tarihin doğru anlatılmasının ve eğitim sistemindeki sorunların altı çizildi.
GÜÇLÜ: NEDEN TEPKİ GÖSTERMİYORUZ?

Gecenin moderatörlüğünü yapan Abbas Güçlü söze, üniversiteye giriş sınavlarında tarih ve coğrafya sorularının kaldırılmış olmasına ve bunun karşısında velilerin sessizliğine değinerek başladı. Bizler tarih yazan bir neslin torunlarıyız diyen Güçlü, “Neden bunlara tepki göstermiyoruz. Sesimizi çıkartmamak için sebebimiz nedir?” sorusunu yönelterek sempozyumu başlattı.
ERTAN: ÇANAKKALE KAZANILMASAYDI ANKARA KAZANILMAZDI

“Ben Cumhuriyet’in Cumhuriyetçi tarihçisiyim” diyerek kendini tanıtan Ankara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Temuçin Faik Ertan, Çanakkale Zaferi’nin önemine dikkat çekti. “Çanakkale kazanılamasaydı Ankara kazanılamazdı” diyen Ertan, “1921 yılı bir travmadır. Çünkü düşman orduları o yıllarda Ankara’ya kadar gelmiştir. Atatürk bir daha böyle bir tehlike yaşamamak için inkılaplar yapmış, iradeli ve donanımlı gençler yetiştirmiştir” dedi. Türk tarihindeki toprak kayıplarının Cumhuriyet’in ilanı ile durduğunu ifade eden Ertan, bunun Mustafa Kemal Atatürk’ün dehasına dayalı bir kazanım olduğunun altını çizdi.
“CUMHURİYET SADECE REJİM DEĞİŞİKLİĞİ DEĞİLDİR”

Türk tarihçi ve yazar Sinan Meydan ise yaptığı konuşmada, kitaplardan Atatürk’ün izlerinin kaldırılmaya çalışılması konusuna da değinerek şunları söyledi: “Maalesef tarihi siyasetin bir aleti haline getirdik. Kendi düşüncelerimizi güçlendirmek için tarihi kullanıyoruz, tarih ders alınsın diye var. Osmanlı Devleti’nden nefret etmek ya da karalamak doğru değil ancak eleştirel bakmak durumundayız. ‘Yükselme Devri’ni nasıl bilmemiz anlatmamız gerekiyorsa, düşmanın o dönemlerde Ankara’ya kadar nasıl geldiğini de bilmeli ve konuşmalıyız. Bugün kitaplardan Atatürk’ün kaldırılması demek, yakın tarihin gelecek nesle aktarılmaması demektir.” ‘Cumhuriyet sadece rejim değişikliği değildir’ diyerek sözlerini sürdüren Meydan,“Cumhuriyet’in içinde bağımsızlık ateşi var. Mili Mücadele’nin içinden Cumhuriyet çıkıyor. Atatürk’ün Nutuk’ta söz ettiği iki amaç vardır: Bunlardan biri emperyalizme karşı bağımsızlık savaşı, ikincisi ise milli egemenlik mücadelesidir. Bu amaçlardan biri Misak-ı Milli sınırlarını sağlarken, bir diğeri ise bize Cumhuriyet’i getiriyor” dedi.
GENÇ: CUMHURİYET’İ YAŞAM BİÇİMİ HALİNE GETİRMELİYİZ

Sempozyumun sonunda bir konuşma yapan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ise “Biz Cumhuriyet’in gereksinimlerini yerine getirmek ve Cumhuriyet’i yaşam biçimi haline dönüştürmek için çalışıyoruz. Salonları daha çok doldurmalı ve bu toplantıları arttırmalıyız. Ağlamadan, panik yapmadan Cumhuriyet’in devamlılığı sağlanmalıdır. Sizler de bu noktada bizlere katkı sunduğunuz için teşekkür ediyorum” açıklamalarında bulundu.