23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle dünyanın farklı ülkelerinden gelen çocuklar, Sarıyer’de çocuk meclisi oluşturdu. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Maslak Uniq İstanbul’da basın toplantısı düzenleyerek meclisten çıkan sonuç bildirgesini çocuklarla birlikte açıkladı. Genç, dünyanın farklı ülkelerinden ve ülkemizin farklı şehirlerinden gelen çocukların 3. Sarıyer Uluslararası Çocuk Meclisi’nde buluştuklarını ve ortaya dikkate alınması gereken bir sonuç bildirgesi çıkarttıklarını söyledi. Toplantıda tek tek söz alan çocuklar Sarıyer’de yaşadıkları deneyimleri paylaşırken Başkan Genç, “Çocukların aldıkları kararları dikkate almak zorundayız” dedi.

Ortak sonuç bildirisi

Genç çocuklara hiç müdahil olmadıklarını belirterek, “Dünyanın dört bir köşesinden Bosna Hersek, Kosova, Gürcistan, Arjantin, Malezya, Ukrayna, KKTC, Çin, Endonezya, Bulgaristan ve Kazakistan’dan; ülkemizden Mersin, Artvin, Aydın, Şırnak, Erzurum ve Hatay’dan çocuklar geldi. Her biri 3. Sarıyer Uluslararası Çocuk Meclisi’nde buluştu. ‘Hepimiz farklı, hepimiz eşitiz’ söylemi kapsamında konuşarak, paylaşımlarda bulunarak bir sonuç bildirgesi yayınladılar” ifadelerini kullandı.

Çocuklar eşit ve özgür olmalı

Çocukların yayınladığı sonuç bildirgesini okuyan Başkan Şükrü Genç, “Çocuklarımız; ‘Eğitim bir çocuğun en temel hakkıdır. Eğitimsiz bir ülke ayakta duramaz. Sağlık ve barınmada en temel haktır ve bu haklardan eşit şekilde yararlanılabilmelidir. Çocukların kendilerini iyi hissedebilecekleri saygı ve sevgi dolu ortamlara da ihtiyaçları vardır. Eğitimde oyun bir diğer hakkımızdır. Arkadaşlarımızın yardımı bizi daha güçlü kılar. Aileler çocukların oyun alanını daha güvenli hale getirmeli ve onlarla oyun oynamalıdır. Çocuklar eşit bir toplumda din, dil, ırk, cinsiyet ayrımı yapılmadan eşit kanunlar altında yaşamalıdır. Eşit bir toplum için özgürlüğün korunması, çocukların söz ve oyun haklarının kısıtlanmaması, eşit şartlarda eğitim görmesi gereklidir. Çocuklara karşı yapılan her türlü şiddetin önlenmesi ve şiddette bulunanların daha ağır şekilde cezalandırılması gerekmektedir. Çocuklar çocuk gibi yaşamalı diyoruz. Tüm dünya çocukları için bu bayramı ilan eden Mustafa Kemal Atatürk’e teşekkür ediyoruz’ diyorlar” ifadelerini kullandı.

Genç: Onların fikirlerini almak zorundayız

Çocukların aynı dili konuşmamalarına rağmen çok kısa bir süre içinde anlaşmaları ve buradan sonuçlar çıkarmalarının önemli olduğunu vurgulayan Genç, “Bu sonuç bildirgesini hazırlarken profesyonel bir danışmandan destek almadılar. Bu kadar pozitif sonuç elde etmeleri çok güzel. Verilerle sonuca gitmek daha kolay. Bu bağlamda toplumlar arasındaki ilişkilerin geliştirilebilmesi anlamında çok ciddi veriler elde ettik. Sadece yukarılardan kararlar alınarak bazı işler maalesef olmuyor. Bildirgede çocuklar ‘Biz yönetime katılmak istiyoruz’ diyorlar. Çocuklarla ilgili atılacak adımlarda bu meclislerden alınan kararların dikkate alınması gerekiyor. Sürdürülebilirliğin temel kriterlerinin başında katılımcılık geliyor. Onların fikirlerini almak zorundayız” dedi.

“Dünyanın Türkiye’ye çok ihtiyacı var”

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile ilgili konuşan Genç, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bayram olarak bugünü belirlemiş olması çocuklarda ayrı bir heyecan yaratıyor. Atatürk’ü kendi ülkelerinde ders kitaplarında detaylı bir şekilde okuyorlar. Özellikle var olma mücadelesi veren toplumların bunu bir aydınlanma ışığı olarak görmeleri bizim için ayrı bir gurur. Demokrasi ve hukukun önde olduğu, adaletin hiçbir şekilde aksamadığı bir Türkiye’ye dünyanın çok ihtiyacı var. Biz bu çocuklara ve idarecilerine toplumumuzun temel doğrularını vermeye çalıştık” diye konuştu.