Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Didem Engin'in soru önergesine cevap geldi. Engin, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın soru önergesine verdiği cevabı paylaştı. Darbe bahanesiyle öğretmen alımlarının liyakatten uzaklaştırıldığını söyleyen CHP'li Engin'den mülakatlarda kameralı kayıt önerisi geldi. 

Engin, soru önergesinde mülakata giren adaylara sorulan soruları gündeme getirmişti. Bunların içerisinde ‘Reis dendiğinde aklınıza ne geliyor’, ‘Orhan Pamuk okudunuz mu’, Gezi’ye katıldınız mı’, ‘Oruç tutuyor musun’, ‘Namaz kılıyor musun’ şeklinde soruların olduğunu anımsatmıştı. Bu kapsamda soru önergesi veren Engin, şaibeler hakkında inceleme başlatılıp başlatılmadığını sordu. Mülakata girenlerin hangi kriterlere göre belirlendiğini de soran Engin, ön talimatın verilip verilmediğini öğrenmek istedi.

SORU ÖNERGESİNE CEVAP GELDİ


Bunlarla beraber, mülakatın amacını sorgulayan Engin, ‘Daha önce FETÖ'nün Milli Eğitim kurumları içinde yapılanmasına her türlü katkı ve desteği sağlayan AKP, öğretmen alımlarında objektif olmayan bu mülakat yöntemiyle eğitim kurumlarımızda bu defa bir başka cemaatin yapılanmasını mı amaçlamaktadır?’ sorusunu sordu. Önergede son olarak, ‘Öğretmen atamalarının objektif ve bilimsel kriterlerle, liyakat ilkesine uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi ve mülakat sisteminin kaldırılması düşünülmekte midir?’ sorusu yöneltildi.

KAMERA KAYDI TEKLİFİ


Engin, bu sorulara Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından verilen cevabı kamuoyuyla paylaştı. Bakanlık cevabında gelen cevapta konuyla ilgili herhangi bir şikayet, talimat ve ihbarın gelmediği yönünde açıklamanın bulunduğunu kaydeden Engin, eleştiride bulundu. Ayrımcılık içeren soruların sorulmadığı cevabını alan Engin, "Kamuoyunda adaylarca dile getirilen onlarca serzenişi Milli Eğitim Bakanlığı görmezden geliyor ve 'Herhangi bir şikâyet intikal etmedi' diyerek aklımızla dalga geçmeye çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Engin, liyakate aykırı atamaların ülkeye ne kadar büyük zarar verebileceğinin 15 Temmuz gecesinde tecrübe edildiğini hatırlattı. AK Parti’nin yaşananlardan hiçbir şekilde ders almamış gibi davrandığını belirten Engin, “Mülakatlar denetimden, şeffaflıktan uzak, emeğin değil yandaşlık bağının ölçüldüğü bir noktaya dönüştürüldü. On binlerce gencimizin emeğini, alın terini hiçe saymaktan çekinmeyenler bu konudaki denetim ısrarımızı da gayri ciddi cevaplarla geçiştirmeye çalışıyor” değerlendirmesinde bulundu. Engin, mülakatların kamera ile kaydedilmesi gerektiğinin de altını çizerek, liyakatin esas alınmasını istedi.