CHP Sarıyer 36. Olağan Kongresi, seçime tek aday olarak katılan Sevim Yalınkılıç’ın ilçe başkanı olmasıyla tamamlandı ancak, kongrenin yankıları sürdürüyor. Seçimi boykot eden adaylar, aldıkları kararın nedenlerini açıkladılar.

Kongreye çok kısa süre kala adaylıktan çekilerek, boykot kararı veren isimlerden Erdal Sarıgöl, Hasan Saim Öztürk ve Meltem Yücel Pir, konuya ilişkin ayrı ayrı açıklama yayımladılar.
SARIGÖL: GÖREVİ TAMAMLAYAMADIĞIM İÇİN AF DİLERİM

Erdal Sarıgöl’ün açıklaması şöyle;

Sayın CHP’li arkadaşlarım…

Bu süreçte şahsıma itibar eden tüm dostlarıma teşekkür ederim. İlçe başkanlığı ve yönetim kurulu seçimlerinde katkısı olan tüm dostlara katkılarından dolayı ayrıca teşekkür ederim. Adaylığım için imza veren 72 arkadaşıma, yoldaşıma da ayrıca teşekkür eder şahıslarından bana verdikleri görevi tamamlayamadığım için af dilerim.

Aday olmak üzere çıktığımız yolda örgütün birleşin baskılarına cevap verebilmek için aday çalışması kadar da birleşme görüşmeleri yaptık. Sayın Hasan Saim Öztürk le benim ilçe başkanlığımda seçime gitmek üzere bir yazılı protokol yaptık.

Buna rağmen Ali Sönmez beye bu protokol altında birleşmeyi kabul etmediği için çatı aday olarak Hasan Saim Öztürk Bey’i önerdim. Cevap vereceğini söyledi.

Aynı gün 15 dakika sonra İl Başkanlığı’ndan gelen telefonla genel başkanımızın Meltem Yücel Pir i işaret ettiği ve diğer adaylara da bunu söyleyin dediği bilgisi geldi. Bilgiyi teyit ettik. İl başkanı Cemal Canpolat Beyle ilçede tekrar telefonla görüştük ve sonra parti terbiyesi ve teamüller gereği genel başkanımızın işareti doğrultusunda şahıs olarak üzerime düşen kısmını yani adaylıktan geri durma kararını verdik.

Çatı aday Hasan Saim Öztürk konusu konuşulurken “kongreye gitmek kadar gitmemekte demokratik bir davranıştır” dedim. Kongre salonuna gitmedik. Sonrasında partiyi sokakta tartıştıracak iş ve eylemler içinde olmadık olmayız.

Sevgi ve saygılarımla…
ÖZTÜRK: ÇATI ADAYLIĞIM KONUSUNDA YANIT ALAMADIM

Hasan Saim Öztürk ise maddeler halinde yayımladığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Değerli partililer ve dostlarım…

Hepinizin bildiği gibi 10 Ekim 2017 tarihinde Yerel ve Genel basında Sarıyer CHP ilçe örgütümüzde özellikle Zekeriyaköy seçimlerinde görmüş bulunduğum sahte oy kullanma ve yandaş oy kullanması için üyelere yapılan baskı ve güç kullanma iddiaları üzerine İlçe Başkan adayı olmaya karar verdiğimi açıklamıştım.

1-Adaylığım konusunda 16 Ekim 2017 tarihinde saat 18.00 de İl Başkanımıza nezaket ziyareti yaparak kendilerine adaylığım ve gerekçeleri konusunda bilgi verdim.

2-Bu tarihten sonra delegelerimizle gerek mahallelerde gerekse salonlarda toplantılar düzenleyerek ayrıca kendilerine ayrı ayrı mektup yazarak adaylığımın gerekçeleri ve yönetim anlayışımız konusunda bilgi verdim.

3-Yönetim anlayışımız ve planımızı sosyal medyada sıklıkla açıklayarak sizlerle paylaştım ve yaptığım her çalışma konusunda gerek bana inananlara ve gerekse çalışmalarda destek veren altı kişilik çalışma komitesine bilgi verdim.

4-Ayrıca bazı parti yöneticilerimizle gerekse partimizin yerelde iktidara taşıdığı Belediye Başkanımızla seçim ortamı ve örgüte ait temaslarım ve örgütün ayrıştığına dair edindiğim izlenimlerle görüşlerimi açıkladım.

5-Seçim sürecinin durdurulması ve seçimlerin 24 Aralık’ta yapılmasının ilan edilmesi ve örgütten gelen talepler üzerine bir ay öncesinden başlayarak seçimlerde aday olması iradesini açıklayan başta Sn. Erdal Sarıgöl olmak üzere Sn. Ali Sönmez, Sn. Salman Sarıtaş, Sn. Veysel Kalkan, Sn. Ugurhan Atma, Sn .Cebrail Şahin ile birlikte ve ayrı ayrı görüşerek benim ilçe başkanlığımda yada bir başka seçenek altında birleşmemizi önerdim. Ayrıca Belediye adayı olarak kamuoyuna yansıyan Büyükşehir Belediyesi ve Sarıyer Belediyesi Meclis üyesi Sn. Sevim Yalınkılıç’ın talebi üzerine kendisiyle iki kez görüştüm. Kendi kadrosu içinde birleşme önerileri aldım.

6-Değerli partili arkadaşlarımızla yapılan bu görüşmeler sonucunda yazılı bir BİRLEŞME VE YÖNETİM anlayışı protokolü ile 22 Aralık 2017 tarihinde Sn. Erdal Sarıgöl’le onun ilçe başkanlığı yönetiminde birleşerek seçime girme kararı aldık.

7-Bu birleşmeden sonra aynı gün Sn. Ali Sönmezle birleşmeye devam etmek üzere kendisine ait büroya giderek görüşmeye başladık. Görüşme esnasında Sn. Erdal Sarıgöl sürpriz bir şekilde diğer adaylara da teklif edilmek üzere benim ÇATI ADAYI olmam konusunda Sn. Ali Sönmez'e öneride bulundu. Sn. Ali Sönmez bu konuyu düşünmek ve çalışma arkadaşlarıyla paylaşmak üzere zaman talep etti.

8-Sn. Ali Sönmez’in seçim irtibat bürosunda ayrılmamızdan çok kısa bir süre sonra Sn. Cengiz Alp, Genel Merkez ve il orijinli olarak Sn. Meltem Yücel Pir'in adaylığı konusunda Sn. Erdal Sarıgöl ve bana bilgi verdi.

9-Sn. Erdal Sarıgöl’ün ofisine döndüktan sonraki gelişmelere göre Sn. Meltem Yücel Pir adaylığını sosyal medyada ilan etti. Tam bir gün beklememize rağmen Sn. Ali Sönmez’den benim çatı adaylığım konusunda hiçbir yanıt gelmedi.

10-Seçime 12 saat kala yani 23 Aralık Cumartesi akşamı CHP Sarıyer İlçe Başkanlığına davet edilmemiz üzerine Tüm adaylar (çekilen Sn. Cebrail Şahin hariç) İlçe Merkezine giderek Genel Merkez Ve İl Başkanlığı görüş ve yorumları üzerine düşüncelerimizi Sn. İlçe Başkanı Mehmet Deniz’e açıkladık.

11-Bu arada toplantıya katılanlar tarafından Hasan Saim Öztürk’ün ÇATI ADAYLIĞI hakkında görüşler alınmaya başladığında ilk söz alan Sn. Erdal Sarıgöl benin çatı adaylığımdan ziyade Genel Merkezin talebine ve Genel Başkanımızın seçimlere müdahale edilmemesi direktiflerine rağmen Yerel Yönetim görevlilerinin adaylarını çekmediğini bu durumun seçime gölge düşürdüğünü, adil ve eşit olmayan bir durum yarattığını,baskı ve güç kullanımını protesto etmek üzere tüm adayların seçime katılmamasının daha doğru bir yaklaşım olduğuna dair görüşlerini açıkladı. Tüm adayların bu doğrultuda görüş bildirmeleri üzerine bir tutanak düzenlenerek adaylarca seçimlere katılmama kararı verilmiş,tutanak ilçe başkanı Sn. Mehmet Deniz’e teslim edilmiştir. Çekilme nedenlerini açıklayan tutanağın çekilme önerisinde bulunan Sn. Erdal Sarıgöl tarafından adaylıktan çekileceğini kabul etmekle birlikte imza edilmemede ısrar edilmesi diğer adayların dikkatini çekmiştir.

12-Çatı adaylığımda birleşme konusunda ciddi bir eğilim varken ve birleşmenin adımları da Sn. Erdal Sarıgöl’le atılmışken bundan vazgeçmesi ve diğer adayların onun önerisine katılması üzerine seçimlere saatler kala tek başıma seçimlere girmemin anlamsız olacağı ve kamuoyuna parti üst kurulları olarak yansıyan Genel Merkez tavsiyelerini ve Yerel Yönetimin iradesini tek başıma aşma siyasi güç ve potansiyeline sahip olmamam karşısında, seçimleri etkileyen ve dengeleri bozan harici faktörlerde nazara alındığında, aday olmamın demokratik ve adil bir seçim sonucu elde etmeme engel olacağına dair yoğun belirtilerinde olması nedenleriyle seçime katılmaktan vazgeçtim.

Bu yorum ve değerlendirmede süreci etkileyen ana aktörlere ve siyasi makamlara çok genel kavramlar kullanılarak yer verilmiş lüzumsuz detaylardan kaçınılmıştır. Saygılarımla kamuoyunun ve partililerimin bilgisine sunuyorum…
PİR: UMARIM GENEL BAŞKANIM BENİ ANLAMIŞTIR

Üst kurul adayı Meltem Yücel Pir ise şu açıklamayı yaptı:

Değerli örgütüme duyurulur

Cumhuriyet Halk Partisi’nin bir kadın neferi olarak 2 yıl gece ve gündüz…
Her semtte, her sokakta…
Ev ev dolaşdım
Hem yerel
Hem genel seçimde…
Bıkmadan usanmadan…
En başta partili olarak çalıştım..
Cumhuriyetin bir film…
Halk partisinin de bir film platosu olmadığını çok iyi bilirim….
Sadece partililer değil…
Sıradan vatandaş nezlinde de, itibarlı bir halk kadınıyım…
Yüzlerce vatandaş için iş yaratmış, gücünün yettiğince, özellikle de CHP’li aileler için ekmek kapılarını, yorulmadan aşındırmış bir kişiyim…
Bir elin verdiğini öteki görmeyecek diyerek… kimseyi incitmeden, kırmadan elbet…
Milyonların kitle partisi için
Klavye başında ahkam kesenler şunu iyice bilmelidirler…
CHP, halkın partisidir.
Bir film salonu…
Gişe yapmak için basamak edilecek bir yer değildir…
CHP Sarıyer örgütünü, oyun salonu..
Delegelerini de figüran sanıp, “bu film gişe yapmaz” diyen sanal klavye kalemşörlerine sesleniyorum.
İki gün önce adaylığımı açıkladım.
Nedeni çalışmalarımın her ne kadar Sarıyer’deki yerel yöneticilerce göz ardı edilmesine rağmen genel merkezde takdir edilmesiydi..
Bizzat partimizin lideri Sarıyer’de geceli gündüzlü çalışmalarıma devam etmemi özelliklede örgütün tüm üyelerine bu azmi yaygınlaştırmamı istemesiydi.
Bizim rakiplerimizden en büyük farkımızın bu kuvai milliye ruhu olduğunu belirtmeliyim.tüm örgütümüze bu ruhun hakim olması başarının anahtarıdır buna inanıyorum.
Benim bu inancım genel başkanımızın sözleriyle de anlam buldu.
İstanbul il başkanımız genel başkanımızın Sarıyer’de bu anlayışı gerçekleştirmek için beni yönetimin başında görmek istediğini dün gece bana ifade ettiler.
Adaylığımın temelinde emeklerimin Cumhuriyet Halk Partisi üst yönetimince görülmesi vardır en başta genel başkanımıza bana gösterdikleri teveccüh için teşekkür ederim.
Arkadaşlarımla beraber sayın genel başkanımızla yaptığımız konuşmada teşekkürlerimizi iletme fırsatını bulduk.

Arkadaşlar Cumhuriyet Halk Partili yoldaşlar ,
Son iki yılda olduğu gibi ben yine çalışacağım…
Ev ev dolaşacağım…
Dertleri dinleyip,
Partimin iktidarını pekiştirmek için,
Bana ne görev düşerse yapacağım.
Elbette sadece parti ve geleceğimiz çalışanlarla birlikte kesinlikle menfaat ve koltuk peşinde koşanlarla birlikte değil.

Bazı insanlar oturdukları koltuktan güç alırlar bazı insanlarda koltuklara güç verirler ben her oturduğum koltuğu güç verdim. Ama şu an bazı koltuklara oturanlar bilmelidir ki güç aldığınız koltuğa bizim sırtımızda çıktınız. O koltuklar da biz olmazsak cumhuriyet halk partisi örgütü olmazsa herkesin altından kayabilir.

Bu arada açıkca belirtmeliyim ki bir değil iki değil üç koltuğa birden aynı anda oturmaya kalkanlar güç zehirlenmesine hazır olmalıdırlar tıpkı R.T.E gibi.
Eleştirdiğimiz rakibimizin benzeri güç sarhoşluğu karşılıksız kalmayacaktır.
Tüm bu duygu düşünce ve gerçekleri görerek şu anda Sarıyer’de,
Ne Kuvayı Milliye zihniyetine halkın isteklerine nede genel merkezin tarif ettiği iktidar yürüyüşünün şu an için karşılığı olmadığı kanaatindeyim koltuklar sizin olabilir ama bilin ki gerçekler hep bizim gibi emekçilerin ve partisi için çalışanlarındır.

Bu düşünceyle adaylığıma nokta koyuyorum umarım önce örgütüm sonra il başkanım ve nihayet genel başkanım beni anlamıştır.

Saygılarımla