Denizleri birleştirirken kıtaları ayıran İstanbul Boğazı’nın antik çağlardan günümüze uzanan hikayesi, Sarıyer Belediyesi tarafından hayata geçirilecek Boğaz Müzesi ile anlatılacak. Projeyle ilgili açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Burada sergilenecek materyaller, Boğaz'ın tarihine ışık tutacak" dedi.

Sarıyer Belediyesi, doğu ve batı medeniyetlerinin kesişim noktası İstanbul Boğazı'nı her yönüyle tanıtacak bir müze kurmak üzere çalışmalara başladı. Müzeyle sadece Türkiye'de değil, insanlık tarihinde belirleyici bir rol oynayan 7 bin 500 yıllık hikayenin, çeşitli kaynaklardan tanıtılması hedefleniyor.
BİNLERCE YILLIK YOLCULUK

Sarıyer Belediyesi'nin yeni hizmet binasının üçüncü blokunda hayata geçirilecek müzede, konukları ilk olarak sinevizyon salonu karşılayacak. Burada binlerce yıllık yolculuğa çıkacak olan ziyaretçiler, son buzul çağının ardından deniz seviyesinin yükselmesiyle Ege Denizi'nin sularının Karadeniz'e doğru akmaya başlamasının öyküsünü, efsaneler eşliğinde uzmanlarından dinleyecek.
BOĞAZ’IN DOĞAL YAPISI

Müzede kurulacak ‘akıntı simülatörü’nde ziyaretçilere, tıpkı Boğaz'ın sularında olduğu gibi farklı yoğunluktaki iki sıvının birbirine karışmadan nasıl ters yönlerde hareket ettiği gösterilecek. Boğaz'ın gözle görülmeyen coğrafyasının tıpkı bir su altı aracılığıyla yolculuğa çıkılmış gibi anlatılacağı bölümün ardından ziyaretçiler, bölgenin balık popülasyonunu da tanıma imkanı bulacak. İstanbul Boğazı'nın bitkilerinin, herbaryum tekniğiyle ziyaretçilere tanıtılacağı müzede, kentin vazgeçilmezi kuşlar için de bir bölüm ayrılacak.
İLK ÇAĞLARDAN GÜNÜMÜZE BOĞAZ’IN SAKİNLERİ

Müzede arkeoloji alanı ise ‘Boğaz'ın ilk sakinleri’ bölümüyle başlayacak. Bu alanda ilk çağlardan günümüze Boğaz'ın ilk sakinleri konusunda kronolojik olarak bilgi verilecek. Boğaz'ın yalıları, kaleleri, ünlü yüzleri, mutfağı, gemi, kayık ve vapurları da müze ziyaretçilerini bekliyor olacak. Vapur simülatörüne girenler, kendilerini Boğaz'da vapur kullanan bir kaptan gibi hissedebilecek.
GENÇ: BOĞAZ’IN TARİHİNE IŞIK TUTACAK

Dünyanın en önemli müzelerinden biri olacak projeyle ilgili açıklamalarda bulunan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç; müze sayesinde tarihin eksik bir noktasının tamamlanacağını söyledi. Müzeyi bir buçuk yıl içinde hayata geçirmeyi planladıklarını dile getiren Şükrü Genç, “İstanbul Boğazı'nın bu kadar geniş kapsamlı tanıtıldığı ilk müzeyi hayata geçireceğiz. Burada sergilenecek materyaller, Boğaz'ın tarihine ışık tutacak ve araştırma yapacak akademisyenlerin önünü açacak” dedi.