Sarıyer Belediyesi tarafından bu yıl 5.’si düzenlenecek olan Sarıyer Edebiyat Günleri’ne sayılı günler kalırken, Beyaz Martı Onur Ödülü’nün sahibi de belli oldu. İlk olarak 2014 yılında Türk edebiyatının en önde gelen yazarlarından Yaşar Kemal’a verilen Beyaz Martı Onur Ödülü’nün 3.sü, bu yıl asırlık çınar Vedat Türkali’ye verilecek.


Sarıyer Belediyesi tarafından gelenek haline getirilen, edebiyat alanının yanı sıra birçok yazar, şair ve gazetecinin de konuk olarak katıldığı Sarıyer Edebiyat Günleri’nin 5.si 13-14-15 Mayıs tarihlerinde Kireçburnu Haydar Aliyev Parkı’nda gerçekleştirilecek. Sadece Sarıyerliler’in değil, İstanbul’un ve Türkiye’nin birçok bölgesindeki edebiyat severler tarafından da ilgiyle takip edilen Sarıyer Edebiyat Günleri’nin içinde verilen Beyaz Martı Onur Ödülü’nün bu yılki sahibi 97 yaşındaki asırlık çınar Vedat Türkali olacak.

Ödül İlk Olarak Yaşar Kemal’e Verilmişti

İlk olarak 2014 yılında Türk Edebiyatının en önde gelen yazarlarından Yaşar Kemal’e verilen Beyaz Martı Onur Ödülü, Yaşar Kemal’in hayattayken aldığı son ödül olması dolayısıylada büyük önem taşıyor. Beyaz Martı Onur Ödülü’nü geçtiğimiz yıl müzisyen, yazar, senarist ve yönetmen Zülfü Livaneli’ye verilmişti. Livaneli bu yılda Sarıyer Edebiyat Günleri’ne katılıp, okuyucularıyla buluşacak.

VEDAT TÜRKALİ KİMDİR?

Vedat Türkali (d. 13 Mayıs 1919, Samsun) yazılarında kullandığı ismidir. Senarist, şair ve romancı olan Türkali, liseyi Samsun Lisesi’nde okuduktan sonra 1942 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olmuştur. Aynı yıl eşi Merih Pirhasan’la evlenmiştir.

Maltepe Askeri Lisesi ve Kuleli Askeri Lisesi’nde edebiyat öğretmenliği yaptıktan sonra 1951’de siyasi eylemleri sebebiyle tutuklanmış; 9 yıl ceza almış 7 yıl sonunda koşullu olarak serbest kalmıştır. Gar Yayınları’nı Rıfat Ilgaz ile kurduktan sonra, 1960’ta Dolandırıcılar Şahı ile senaristliğe başlamıştır. Senaristliğine devam eden Türkali, 1965’te yönetmenliği denemiştir. Bir Gün Tek Başına ve Mavi Karanlık gibi romanları Türk edebiyatının en büyük eserleri arasına girmiş; daha sonra da Yeşilçam Dedikleri Türkiye ve Tek Kişilik Ölüm romanlarını da yazmıştır.

Mihri Belli’nin yakın arkadaşı ve Atıf Yılmaz’ın arkadaşı ve akrabasıdır. TKP’nin eski üyelerindendir. 2002 seçimlerinde DEHAP’dan aday olarak aktif siyasete atılmıştır.

Vedat Türkali, oyuncu Deniz Türkali ve yönetmen Barış Pirhasan’ın babası, Deniz Türkali’nin kızı şarkıcı Zeynep Casalini’nin dedesidir.