Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, katıldığı bir programda, kentsel dönüşümden, yeni hizmet binasına, Şükrü Genç’in deyimiyle “Dünyanın merkezi haline gelen Maslak’tan, İBB’nin Sarıyer’deki tutumuyla ilgili birçok konu ele alındı.


 

-sagem-Sarıyer’deki genel çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Genç, Sarıyer’de yapılan ve yapılacak projeleri anlattı. Hayalindeki projenin Büyükdere Kazıklıyol’da çok önemli bir çalışma yapmak istediklerini ancak İBB tarafından engellendiğini dile getirdi. Genç, “Halk ile aram iyi olduğuna inanıyorum. Sürekli sokaktayım. Gençlerle, yaşlılarla aram çok iyi” dedi.

Köprü yapılmasıyla İstanbul’un akciğeri, yaşam alanı yok edildi


Zekeriyaköy ile ilgili genel değerlendirmelerde bulunan Başkan Genç, “Zekeriyaköy sürekli gelişme gösteren bir yer. Sürekli bir inşaatlar yapılıyor. Fazla inşaatların dışında en büyük sıkıntı köprü ve çevre yolu sıkıntısı var. Yollar hafriyat kamyonları nedeniyle sürekli bozuluyor. Bunun önüne geçebilmek için çalışmalımız devam ediyor. Nerde yerleşim varsa, yola ihtiyaç varsa biz hemen yol açıyoruz. En büyük sıkıntı kamyon terörüdür. Köprü yapılmasıyla İstanbul’un akciğeri, yaşam alanı yok edildi” dedi.

Sokak köpekleri sorunu


sariyer-belediyesi-ana-hizmet-binasi-ve-Son dönemlerde hayvan severlerin tepkisine neden olan rehabilitasyon merkeziyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Genç, “ Sarıyer’de sokak hayvanları yasaya uygun bir şekilde hayata geçiriyoruz. Sokak hayvanlarını insanlarla barıştırılarak yaşatılıyor. Bölgenin avantajı var dezavantajı var. Dezavantajı, farklı yerlerden köpekler Sarıyer’e getiriliyor. İBB barınak yaptı,  bizim belediyeye ait olan rehabilitasyon merkezi. Bunun için tedaviden sonra aldığımız yere bırakıyoruz. Yasa bunu diyor. Bu konuda hem hayvan severlerden hem de vatandaşlardan çok şikayet aldık. Bu sorunun çözümü için ortak kararlar almalıyız. Önemli olan hayvanların karnını doyurabilmek ve vatandaşlarla barışık halde yaşatmamız lazım” şeklinde konuştu.

“Sarıyer’de kentsel dönüşüm şart”


Başkan genç kentsel dönüşümle ilgili, “Kentsel dönüşüm sorunu bölge özellikle gece kondu bölgesi. Sarıyer geneli olarak geçmişe dayandığı için ruhsatsız yerlerdir. Marmara’da beklenen deprem ve köprünün yapılmasıyla birlikte Sarıyer’in genelinde çok ciddi bir dönüşüm ve değişime ihtiyacı var. Kentsel dönüşüm mutlaka yapılmalıdır. Orada yaşayan insanlar mağdur edilmeden. Yaşamı kentin içinde herkesle birlikte yapılması lazım. Mülkiyet sorunu da çözülmelidir. Demokratik yapılandırma oluşmalıdır. Yaşamdan oluşturulmasıdır. Rantın eşit paylaşımının olmazsa olmazlardandır. Bununla ilgili meclis kararlarımız var. Olması gereken toplumun ortak alanı hep birlikte yaşamayı seviyoruz toplum olarak. Doğa çevre ve toplum, sanat düşünülerek yapılmalıdır. Bu yapılmadığı takdirde toplum kaos yaşar. Belediye olarak, biz tüm hazırlıklarımızı yaptık” ifadelerini kullandı.

“Yetki karmaşası elimizi kolumuzu bağlıyor”


belllSarıyer’in coğrafi yapısı gereği yetki karmaşasının fazla olduğuna değinen Genç, “Sarıyer’de çok büyük yetki karmaşası var. Diğer ilçelerde 4 yasa varsa Sarıyer’de 14 yasa var. Ön görünüm geri görünüm, sit alanları ve etkilenme bölgesi gibi farklı kurullardan geçiyor. Ama önemli olan niyettir. Önemli olan dönüşüm ve değişimin yapılmasıdır. Ne için yapılmalı? İstanbul için: İstanbul artık kente dönüşmeli2 tereddütlerin ortadan kalması için yapılmalıdır” dedi.

Sarıyer ekonomisi


Genç, “Dünyanın en önemli merkezi Maslak’tır. Dünya ticaret merkezinin kalbi burada atıyor. Orada oluşan trafik sorunu için bir takım projelerimiz var. Bunların bazıları; metroların çoğaltılması, tüneller olacak. Tünelin yapılması halinde köyler bölgesinde bir rahatlama olacak. Yaşam organize edip, kolalaştırmaya çalışıyoruz. Denizi yeterince kullanamıyoruz. Bu güzel Allah vergisini kullanamıyoruz. Ulaşım ve diğer seçenekler için. Balıkçılarımız çok sorun yaşıyor. Tek başımıza bir şey yapamıyoruz. Örneğin İBB ile iş biriliği içine girilecek olsak verimlilik daha da artar, sorunlar çözülür.”

Genç: Hizmet binamız örnek alınıyor


şükrüPınar Mahallesinde yapımı devam eden hizmet binasıyla ilgili konuşan Başkan Genç, “Çok önemli bir bina yapıyoruz. Yeşil, doğacı, kendi enerjisini üreten bir bina olacak. Yazın sonuna doğru açılacak. Yaşamı orda yaşayacağız. Hizmet alanımız çok geniş. Bunun bitmesiyle bütün birimler bir binada toplanmış olacak. Binanın içinde iki müzemiz olacak. Teknolojik bir müze olacak. Tarihi kentlerin müzesi olacak. Tarih kentler birliğine ev sahipliğini yaptık” diye konuştu.

“Sanatsal anlamda güzel çalışmalar yapıyoruz”


Konuşmasına kültür sanat faaliyetlerini anlatarak devam eden Başkan Genç şunları söyledi:“Yaşamın gereği sanat organizasyon düzenliyoruz. Kültür tarih gün yüzüne çıkarılıyor. Tüm dünyaya tanıtılıyor. Sanat, kültür ve kent yaşamında çok önemli. Şehrin getirdiği yüklerin hafifletilmesinin en güzel yolu sanat. Çok iyi bir tiyatro ekibimiz var. Bunun dışında uluslararası oyuncular sahne alacak. Sarıyer’de yaşayan herkesi yaşama katmaya çalışıyoruz. Engelli, çocuk, genç ve yaşlılara yönelik olmalı. Bunlar yaşamın bir yerinde tutmalıdır. Amacımız barış dolu bir gelecek bırakmak. Ve eğitimli bireyler yetiştirmek. Herkesin kendini bulabileceği etkinlikler yapıyoruz. Sarıyer çok farklı bir yer. Sarıyer’de feodal yapı, mahalle yaşantısı yaşanıyor. Lakap hala kullanılır.”

Başkan Genç hayalini anlattı


köpek-sokak-sarıyerNeyi yapmak istediniz de başaramadınız? Sorusu ü,zerine Başkan Genç, “7 yıllık belediye başkanlığı dönemde iki şey için çok uğraştım. 1 yaşamı kolaylaştırmak. 2 yarına yönelik yeni yaşam alanı kurmak. Yetki karmasından dolayı eksikler yaşadık. Sarıyer’de sahil dahil olma şartıyla Kazıklıyol’da çok güzel projemiz var. Ama yetki karmaşasından dolayı uygulayamıyoruz. Uygulanması halinde herkesin kendisin görebileceği bir yaşam oluşturacak. Bununla ilgili mücadelem devam edecek” şeklinde konuştu.