Türkiye’nin başarılı iş kadınlarından Sarıyerli Banu Aksoy Tarakçıoğlu, bu başarısının sırrını Sarıyer Posta’ya anlattı…
Aksoy Holding, Turcas Petrol, Aksoy Gayrimenkul Yatırım Şirketleri, Conrad İstanbul Bosphorus, Aksoy Uluslararası Ticaret A.Ş. ve Shell Petrol A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Banu Aksoy Tarakçıoğlu gazetemiz yazarlarından Tuba Kadik’e Sarıyer ve iş hayatı üzerine özel açıklamalarda bulundu.

GYİAD (Genç Yönetici ve İşadamları Derneği), DEİK (Türkiye Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu), PETFORM (Petrol Platform Derneği) ve Endeavor Derneği Üyesi de olan Türkiye’nin başarılı iş kadınları arasında gösterilen Banu Aksoy Tarakçıoğlu, başarılı iş kadınının sırlarını okuyucularımızla paylaştı!

Sarıyer’in ilk ismi Simas’mış, Simas’ın kelime anlamı ise kutsal ana, kutlu güzel su, akarsu… Simas isminden Sarıyar, sonra ise Sarıyer ismini almış. Sarıyer size ne anlam ifade ediyor? 

Dogma büyüme Sarıyerliyim. Sarıyer’in suyunu içen uzaklaşamaz derler... Annemin ailesi Sarıyer’in en eski ailelerindenmiş. Anneannem Mesarburnu caddesindeki evde, Anneannemin annesi Yenimahalle’deki yalılarında doğmuş. Anneannemin annesi evlenirken babası Saffet Bey Mesarburnu’ndaki yalıyı almış. Onun için oraya Saffet Bey Yalısı derlermiş. O zaman yol doldurulmamış olduğu için yol yalısı değil gerçek yalıymış. Ben maalesef yol doldurulduğu dönemde doğduğumdan evin eski halini ancak gravürde görebildim. Annem babam gençliklerinde Sarıyer’in en medeni en güzel günlerini görmüşler. Hala anlatırlar.  Babaannemde Zümrütevler’de yaşıyordu. Ben küçüklüğümde kardeşimle Zümrütevler’de çok vakit geçirdik. Küçüklüğümüzde 23 Nisan, 19 Mayıs, 29 Ekim bayramlarında bando ve yürüyüşler olurdu Sarıyer’de. Ben onların yürüyüşüne çok özenirdim. Kardeşim 1. Sınıfı Sarıyer’de okudu, okul bandosunda yer aldı. Çok coşkulu geçerdi 23 Nisan Sarıyer’de. Böyle coşkular artık şehir çocuklarına yabancı. Ama annem halen oğlumu o törenleri izlemeye Sarıyer’e götürüyor. O zamanlar futbol deyince Sarıyer kulübünü bilirdik ve onun başarıları ile övünürdük. Sarıyer’in 3. Ligden 1. Lig e çıkısına ve Sarıyerlilerin gösterdikleri coşkuya sevince ben şahit oldum. Evimizde belki 40 kişi, sokakta yüzlerce kişiyle, Rıdvan Dilmen dahil ne transferler ne kutlamalar yaşadık. Halen yediğimiz sebzeler Sarıyer’in Çarşamba pazarından, etimiz Sarıyer’deki kasabımızdan, balığımız Sarıyer’deki balıkçılarımızdan. İnsanlar bir yere ait olmaktan gurur duymalı!

Banu Aksoy Tarakçıoğlu’nu tanıyalım mı?

İlk, orta ve lise öğrenimimi Şişli Terakki Lisesi’nde tamamlayıp Koç Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun oldum. Daha sonra Amerika’da Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley’de Finans eğitimi aldım. Aksoy Holding, Turcas Petrol, Aksoy Gayrimenkul Yatırım Şirketleri, Aksoy Uluslararası Ticaret ve Shell Petrol Yönetim Kurulu Üyesiyim. 1998-2000 yılları arasında ConocoPhillips firmasında Eurasia İş Geliştirme Bölümü’nde çalışarak başka bir yerde tecrübe kazanma fırsatı yakaladım. Daha sonra elektrik piyasasında özelleştirmeyle Türkiye’deki ilk elektrik toptan satış firmasını kurduk kardeşimle. 2005 yılından bu yana Turcas Petrol A.Ş. ve bağlı ortaklıklarının Yönetim Kurulu Üyeliği’ni ve 2010 yılından itibaren diğer görevlerime ilaveten Riskin Erken Saptanması Komite Üyeliği’ni de yürütüyorum.

İs hayatım dışında, ailemle olmak, dostlarımla vakit geçirmek, spor yapmak, seyahat etmek, ve farkındalık alanında yaptığım çeşitli çalışmalar var.

Maslak-Aksoy Plaza’da HAL sergisi açmayı planladığınızı duyduk. HAL sergisi hakkında bilgi alabilir miyiz?

Sanata ailece önem veriyoruz. Araştırmacılar için bir kaynak yaratabileceğimiz,  gençleri sanata teşvik  edeceğimiz, Belkıs & Erdal Aksoy Koleksiyonu dahilinde bulunan Hüseyin Avni Lifij e aiteskiz ve yağlı boyaları Maslak’ta açacağımız HAL de sergilemek planlarımız arasında. 

Başarılı iş kadını nasıl olmalıdır? Sizce lider nasıl olmalıdır?

Bence başarının sırrı iş ve özel yaşamı sağlıklı bir şekilde dengelemekten geçiyor. Çocuğum olmadan önce hayatımdaki öncelik çok çalışmaktı sürekli çalıştım, hep kendimi bu konuda geliştirmek için vaktimi değerlendirdim. İsten kalan bos vakitlerimde hem sektör bazında hem de genel is konularında eğitimlere katıldım. Simdi dönüp bakınca iyi ki öyle yapmışım diyorum çünkü aile sahibi olunca öncelikler ve özellikle vakti nasıl kullandığınız, bos vaktinizi nasıl değerlendirmek istediğiniz önceliklerinize göre değişiyor. Simdi vaktimi önceden planlıyorum, aile yaşantıma ve çocuğumu iyi yetiştirmeye önem veriyorum. Bu bir anlamda beni zamanı daha verimli kullanmaya ve disiplinli yasamaya yönlendirdi. Liderlik konusunda verimlilik, takım çalışması ve isleri doğru kişilere delege etmek ve takibini yapmak önemli. Liderlik bence aile şirketlerinde özellikle önemli. Çünkü nihai hedef olan kurumsallaşma yolunda aile şirketinin kazandırdığı dinamik yapıyı kaybetmemek lazım. Profesyonel yönetim bunu da içinde barındırınca şirketi daha avantajlı bir yapıya dönüştürür diye düşünüyorum.

Sizin insan ilişkilerinde düşünceleri ve duyguları mümkün olan en açık şekilde politik olmadan ifade etmenizin babanızı etkilendiğini duydum. En önemli başarıların anahtarı insan ilişkileri, öyle değil mi? İş hayatında bu dengeyi nasıl tutturuyorsunuz?                      

Duygu ve düşüncelerimi içtenlikle ifade edebilmek önemli benim için. Kimseyi kırmadan elbette inandığım fikri savunurum veya gördüğüm yanlışları söylerim, bu da esasında gelişim için önemli. İnsan ilişkileri her zaman mühim,  karsındakini anlamak için dinleyebilmek, empati yapabilmek... İş hayatımda mesafemi ve saygıyı koruyarak karşılıklı iletişime özen gösteriyorum.                                                                                                                                        

Şu an gündemdeki en önemli projeniz nedir? Projedeki beklentiniz nedir?

Turcas da Elektrik üretimi portföyümüzü çeşitlendirmek ve yenilenebilir enerji alanında da bir dizi yatırımı hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Gayrimenkul alanında çevreye ve doğaya saygılı, yerel malzemeler içeren projelerimiz var. Aksoy Holding çatısı altında kurulan üç uluslararası ticaret şirketi (Aksoy Middle East Company, Aksoy Irak Company ve Aksoy International Trading), Shell ve Gazpromneft gibi dünya markalarının Irak ve Suriye’de Madeni Yağ Makro Distribütörlüğü’nü üstlenmiştir. 2016 yılında, Irak başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerine ihracat planlarımız arasında. Turcas Petrol olarak sosyal sorumluluk alanında da gayret gösteriyoruz. Özellikle eğitim alanında. Bunlardan bir tanesi Koç Üniversitesi ile 2014-2015 öğrenim yılı başı itibarıyla, başarılı olan ihtiyaç sahibi öğrencilerin tam burslu eğitim görebilmeleri için oluşturulan “Anadolu Bursiyerleri Programı” kapsamında; Elektrik Elektronik Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği bölümlerine yerleşen Turcas bursiyerlerinin öğrenim süreleri boyunca desteklememiz. Ayrıca Shell & Turcas Petrol A.Ş. ile RWE & Turcas Güney Elektrik A.Ş. çatısı altında da bir dizi kurumsal sosyal sorumluluk projeleri yürütülüyor.

Kurulu bir düzenin parçası olarak iş hayatına atıldınız. Kısa zamanda başarılı olarak Türkiye’nin en güçlü 50 iş kadını arasına girdiniz. Büyük bir emek ve başarı olduğunu düşünüyorum. Bu süreçte neler yaptınız?

Kendi islerimizden evvel başka bir şirkette çalıştım, bu firma dünyanın en önemli enerji firmalarından birisiydi. Daha sonra kurulu düzende başladım denilebilir, fakat birçok ilke de bu düzende bizler start verdik. Hem mevcut islerimizin yeniden yapılandırılması, hem de liberalleşen piyasada yeni yatırımların planlanması acısından kurulu düzende girişimcilik ruhunu yaşattığımızı düşünüyorum. Bu uğurda çok emek verdiğimi, çok çalıştığımı söyleyebilirim. Eğitim hayatımın bitmesiyle bir günü boş geçirmeden is hayatına atıldım ve sonrasında da hiç boşluk olmadı hep çalıştım.

Ve bir annesiniz! Çocuklar hakkında düşünceleriniz nelerdir? Sokaklarda yatan, küçük yaşlarda dilenen ve çalışan çocukları görünce ne hissediyorsunuz. Bunların önüne geçmek mümkün olabilir mi?

Sokakta yatan, dilenen, mendil satan çocukları görünce üzülüyorum! Onlara para vermek onları topluma kazandırmayacaktır. Onların sokaklar yerine okulda olmalıları gerekiyor. Eğitim fırsatına sahip olmaları gerek. Bunlardan bazıları şiddet gören çocuklar! Şiddet gören çocuklar için rehabilitasyon merkezleri ve gönüllüler çalışmalı. Bu onların topluma kazandırılmasında faydalı olacaktır. Sokak çocuklarını korumaya yönelik çeşitli vakıflar var. Bu konuda kamuoyu bilinci de sağlanmalı. Maddi destek kadar manevi destekte çok önemli!