Sarıyer’de yaşayan araştırmacı yazar İbrahim Balcı, ‘Sarıyer’in Tarihi ve Kültürel Varlıkları’ adlı konferansında çok önemli bilgiler aktarıp, ilçede bulunan değeri yüksek kültürel varlıkların koruma altına alınması için gereken çalışmanın yapılmasını istedi.


Sarıyer Kent Konseyi Tarihi Doku ve Kentsel Dönüşüm Çalışma Grubu tarafından düzenlenen konferans Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Erdem, Meclis Üyesi Mustafa Balcı, konuya ilgi duyan STK temsilcileri ve vatandaşların katıldığı konferansta, Sarıyer’de bulunan tarihi çeşme, kale, bent, kemer, konak ve özel yapılarla ilgili bilgi veren Mustafa Balcı, “Sarıyer’de tarihi değeri olan o kadar çok eser var ki bunların hiç kıymeti bilinmiyor. Oysaki bu eserlerin bir envanteri çıkarılıp, tek tek belirlendikten sonra halkın gezip görmesi için turizme açılmalıdır. Birçok eser de halen restore edilmeyi bekliyor. Ama bunlar da ne yazık ki yıllara yenik düşüp zaman geçtikçe yok olup gidiyor Yazık oluyor bu kadar esere” dedi.

Turizm eleştirisi yaptı


ibrahim-balcıRumelihisarı Kalesi’nden Rumelifeneri Kalesi’ne kadar her tarihi eseri fotoğraflayıp, yapıldığı yıldan bu yana geçirdiği aşamaları anlatan İbrahim Balcı, “Bu kadar çok tarihi eseri bulunan bir ilçe ne yazık ki turizm açısından gerekli ilgiyi görmemekte, halkı da bundan ekonomik anlamda yararlanamamaktadır. Bunun için başta ilçe yöneticilerimiz olmak üzere İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Kültür Bakanlığı yetkililerinden konuya el atması ve Sarıyer’in tarihsel değeri yüksek eserlerinin bilinip, tanınması ve turizme açılması için gerekli çalışmanın yapılmasını sağlamalarını istiyoruz” dedi.