Türkiye-Şili Kutup Araştırmaları İşbirliği Toplantısı Sarıyer’de düzenlendi. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Ayazağa Yerleşkesi’ndeki toplantıda Antarktika ile ilgili bilimsel çalışmalar ele alındı.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile İTÜ’nün ev sahipliği yaptığı toplantının ana gündemini Antarktika’ya üs kurma çalışmaları oluşturdu. Cumhurbaşkanlığı’nın himayesinde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürüttüğü bilimsel çalışmalar bu kapsamda tartışılıp masaya yatırıldı. 27 ayrı üniversiteden katılımcıların yer aldığı toplantıda Şili’yi de delegeler temsil etti.

“İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİNİN TAKİBİ İÇİN ÖNEMLİ”


Bartın Üniversitesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. A. Cahit Karaoğlanlı, toplantının içeriğine ilişkin konuştu. Antarktika’daki çalışmaların ele alındığını kaydeden Karaoğlanlı, Türkiye’nin vizyonunun da ele alındığını belirtti. Şili’nin Ulusal Antarktik Bilim Programı’nın da konuşulan konular arasında olduğunu aktaran Karaoğlanlı, bölgenin araştırma için bakir olduğunu dile getirdi. İklim değişikliklerinin takibi için de önemli bir bölge olduğunu söyleyen Karaoğlanlı, üs kurma çalışmalarının öneminden bahsetti.