Sarıyer’in en etkin derneklerinde SASİDER Başkanı Ali Genç, Sarıyer Posta Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu’na verdiği özel röportajda Sarıyer’in sorunları, genel ve yerel seçim sonuçları hakkında önemli bilgiler verdi.


 

Genç: Vatandaşın menfaati düşünülmelidir


Sarıyer’e baktığımızda 30 yıl önceki kasaba görüntüsü var. Sarıyer diğer ilçelere göre daha geride kaldığını görüyoruz. Sarıyer’in en büyük sorunların başında imar ve Boğaziçi yasası geliyor. Diğer bir önemli bir sorunu ise balıkçılıkdır. Sarıyer denildiğinde ilk akla gelen balıkçılık, midye gelir. Ve hala bu sektörler sorunlarla maalesef boğuşuyor. Bu sorunların en kısa zamanda çözülmesi gerekiyor. Bunun için balıkçılarımıza gereken yerler tahsis edilmelidir. Bu konu da hem İstanbul Büyükşehir hem de Sarıyer Belediyesi birlikte hareket ederek, vatandaşın ve balıkçı esnafımızın menfaatini düşünmelidir.

Genç: Adliye Sarayını Sarıyer’e yeniden kazandırmak zorundayız


 

Adalet Bakanlığı’nın talimatı ile Büyükdere’deki Adliye Sarayı boşaltıldı. Bundan vatandaşlarımız ve çevresinde bulunan esnafımız olumsuz etkilendi. Adliye Sarayı’nın Sarıyer’e yeniden kazandırılması lazım. Bu açıdan siyasi parti ve yetkili kurumlar çaba harcamalıdır. Sarıyer’in sorunları çözümü konusunda çalışmalarından dolayı hem Belediye kanadına hem de Kaymakamlık kanadına teşekkür ederiz.  Sarıyer’e kim bir çakıl taşı kadar hizmet yapıyorsa onu şükranla anarız.

Sarıyer halkı mağdur ediliyor


 

50 - 60 yıl buraya gelerek yerleşen insanlara tapu sormak akıllıca bir şey değil. Onlara buradan çıkın demek, sosyal devlet anlayışına yakışmaz. Bu sorun yasal çerçevede bu sorun düzelmelidir. Ama bu rant aracı olarak görüldüğü için insanlar mağdur ediliyor. 60 sene emek harcayanındır bu evler. Mevcut kanun vatandaşın yanında yer almadığı gibi Sarıyerlileri mağdur edildi. Parası olan her şeyi yaparken, parası olmayanın evini bile boyayamıyor. Kanun sadece oradaki idarecinin uygulamasına kalmış bir şeydir. Bu konu da Boğaziçi çalışanları daha adil davranarak, bu sıkıntıları çözmesi gerekir.

“Dışarıdan gelip Sarıyerlinin yoluna havasına ortak olunuyor”


 

  1. Köprü’nün Sarıyer’den geçmesi çok büyük bir avantaj olmasına rağmen, rant ve imar gibi dezavantajları da vardır. Yolun geçtiği her yerde rant artar. Bu rant yapılırken Sarıyerliler düşünülmüyor. Dışarıdan gelip Sarıyerlinin yoluna havasına ortak olunuyor. Bu tür çalışmalar Sarıyer’e sadece zarar verir. Sarıyer’in ihtiyacı olan yeşilliktir, ormanının doğasının korunmasıdır. Sarıyer’de yaşayan vatandaşlarımıza imar vermeyip, ormanımızı, doğamızı katlederek yeni yapılaşmalara izin verilmesi samimiyetsizliktir. Bu çifte bir standarttır. Hükümet ve yerel belediye el ele vererek bu uygulamaya son vermelidir. Bu uygulama böyle devam ederse kısa bir zaman içinde Sarıyer bütün özelliklerini kaybeder


Sarıyer’de yapılan ve marka değerini yükselten projeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Hizmeti kim yaparsa biz teşekkür etmeyi biliriz. Sarıyer’de yapılan çalışmaların hepsi de çok önemli çalışmalardır. Özellikle kültür merkezi ve hizmet binası çok güzel, faydalı binalardır. Sarıyer’de görev yapan bütün belediye başkanlarının hayalinde bu eserler vardı. Ama bu eseri Şükrü Genç gerçekleştirdi. Sarıyer için iyi olan her şeye iyidir der teşekkür ederiz. Ama Bu konu da daha yapılması gereken daha çok hizmet olduğunu düşünüyorum.

Sarıyerli siyasetçilerin sorunları çözme konusunda samimi olduğunu düşünüyor musunuz?


 

Pek samimi oldukları söylenemez. Görevlerin bilincinde ise bu sorunların çözülmesi gerekirdi. Bu sorunların çözümü siyasi değil insani düşünülürse hemen hal edilir. Siyasetçiler bu sorunları çözecek güce sahip. Benim de ilçe başkanlığı dönemim de bu tür sorunların çözümüyle ilgili çalışmaları yürüttük ve sonuçta aldık. Ankara’daki siyasetçiler Sarıyer’deki mülkiyet sorununa farklı bir gözle bakıyorlar. Onlara göre sanki buraları gelip işgal edilmiş, Sarıyer’deki imarı bilen siyasetçiler yok. Bu konuda partilere çok önemli bir görev düşüyor. Bunları Ankara’daki siyasetçilere anlatarak, sorunun çözümü konusunda yardımcı olmalıdır.

Genç: Sarıyer’e hizmet verecek adayı destekleriz


 

CHP aday konusunda çok güzel bir tercih yaparak Sarıyer’de iki dönem seçim kazandı. Şükrü Genç’in aday gösterilmesi CHP’nin parti oyları dışında burada kazanmasında en büyük etkendir. Şükrü Genç’in yaklaşımı ve kendi çevresinde aldığı oylarla seçim kazanıldı. AK Parti’nin kaybetmesinin en büyük nedeni yanlış aday konusunda ısrarlı davranması oldu. Siyasette bazı dengeler vardır, CHP o dengeleri iyi korudu. Ama 2019 yerel seçimlerinde bu denge korunur mu korunmaz mı bilinmez. Geçen seçimde olduğu gibi 2019 yerel seçimlerinde de Sarıyer’e hizmet verecek olan bütün adayları yakından araştırarak, Sarıyer’e en yakın adayı destekleme konusunda ittifak sağlayacağız.

“Kraldan çok kralcı olmaya başlıyor”


 

Belediye çalışanlarının değişmesi gerekiyor. Vatandaşlardan aldığımız duyumlar çerçevesinde belediyede bulunan birçok ismin değişmesi gerektiği yönündedir. Görev değişimi, rotasyon şarttır. Uzun süre koltukta kalan, birileri kraldan çok kralcı olmaya başlıyorlar. Bu da belediye başkanına dolaylı yoldan zarar veriyor. Belediye başkanı da bu şikayetlerin farkındadır. Bizim için kişiler, partiler önemli değil, önemli olan Sarıyer’e hizmet yapılmasıdır.

STK’lar siyasi partilere destek veren kuruluşlar mıdır?


 

STK’lar hizmet yapabilecek birimlerin gözü kulağıdır. Bize gelen sıkıntıları biz tespit ederek, yetkili kurumlara ulaştırılarak çözülmesine katkı sağlıyoruz. Tüm STK’lar ortak hareket etmelidir. Birçok dernekle bu bağlamda görüşmelerimiz sürüyor. Önümüzdeki günlerde istişare toplantıları yaparak, aynı talepler konusunda ortak hareket etme yönünde görüş bildireceğiz. Siyasi bir partinin karşısına çıktığımızda bütün dernekler olarak, Sarıyer’in ortak menfaatleri doğrultusunda ortak hareket etmek gerekir.