Üç kuşaktan beri madencilik faaliyetlerini sürdüren Akdağlar'ın Cendere Havzası'ndaki taş ocaklarında yaklaşık 2,5 milyar tonluk bir rezervi bulunuyor.


2İstanbul'un yıllık ihtiyacının yaklaşık 100 milyon ton civarında olduğunu söyleyen Akdağlar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akdağ, "İstanbul'un 200 yıllık rezervi sadece bizde var. Cendere Havzası'ndaki sondajlarımızı yaptık ve rezervlerimizi tespit ettik çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Madenciliğin Türkiye'de geldiği noktayı bize değerlendirir misiniz?


Dünyada madencilik yapan 132 ülke var. Bu ülkelerin içinde üretim potansiyeli olarak 28.sırada yer alıyoruz. Yaklaşık 90 çeşit üretilen maden var, bunun 77 çeşidi Türkiye'de bulunuyor. 77 çeşit madenin 60 çeşidini işleyebiliyoruz. Ama yeterli miktarda işleyemiyoruz.

Bu maden çeşitlerinin yeteri kadar işlenmemesinin nedeni nedir?


akdağ-yönetim-kurlu-başkanıMadenleri işlemek için devletten ruhsat alıyoruz. Araştırmalarımızı ve sondajlarımızı yapıyoruz. Bütün altyapıyı hazırlayıp, izinlerimizi alıyoruz. Rezervin olduğu ormanlık alana geldiğimizde ise karşımıza Orman Bakanlığı çıkıyor. Madenler genelde ormanların altında bulunuyor. İzin alırken problemler çıkıyor. Her şey dört dörtlük olmasına rağmen bazı bürokratlar izin vermiyor. Süre uzuyor. İki günde alacağımız izinleri 2 senede alamıyoruz. Bilinçli ya da bilinçsiz şekilde birçok problem önümüze çıkıyor. Bir taraftan izin alırken diğer taraftan çalışmalarımız durduruluyor.