Bugün, 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma maden faciasının birinci yıl dönümü. Maden şehitleri bugün yapılacak etkinliklerle anılacak.


soma-301Bugün, tüm Türkiye'nin yüreğine düşen yangının üzerinden 1 yıl geçti. Tarih 13 Mayıs 2014. Ajanslara küçük haberler düştü: "Soma Kömürleri A.Ş.'ye bağlı Eynez Ocağı'nda işçiler mahsur kaldı. Ulaşılan işçiler kurtarılmayı bekliyor." Aradan geçen saatlere karşın kurtarma haberi gelmediği gibi, facianın büyüklüğüne işaret eden emareler ortaya çıkmaya başladı. Ve ardı ardına madenci cesetleri ağızlarına maske takılı halde dışarı çıkarıldı. İçeride çıkan yangın nedeniyle 301 madenci karbon monoksit gazından zehirlenerek can verdi, 486 madenci de yaralandı.

Ölen madencilerin arkasında yaş ortalaması 10 olan toplam 432 yetim kaldı.

Etkinliklerle anılacak


Facianın yaşandığı ilçede çeşitli anma etkinlikleri düzenlenecek. Facianın yıl dönümü için hem Manisa Büyükşehir Belediyesi ile kaymakamlık, hem de Maden İş Sendikası, program hazırladı. Kitlesel bir yürüyüşün olmayacağı belirtilen ilçede, ilk tören anıt mezar olarak hazırlıkları yapılan ancak anıtı henüz tamamlanmayan mezarlıkta yapılacak.

Üzerinde Türk bayrağı ve madenci feneri bulunan anıt mezar taşlarından oluşan şehitlik, günün ilk saatlerinden itibaren madenci aileleri ve Somalılar tarafından doldurulmaya başlandı.