AB Komisyonu, Türkiye ile AB üyesi 28 üyenin üzerinde anlaştığı mülteci anlaşmasının, Ankara'nın terör tanımı nedeniyle sonlanmayacağını açıkladı.


Türkiye ve Avrupa Birliği arasında gerilime yol açan 'terörle mücadele yasası'yla ilgili Avrupa Komisyonu'ndan yeni bir açıklama geldi. Komisyon, yasada değişiklik yapmanın imkansız olduğunu söyleyen Türkiye'ye yanıtında "Ankara'nın terör tanımı anlaşmayı sonlandırmaz" ifadesini kullandı.

Açıklamayı Avrupa Komisyonu sözcüsü Margaritis Schinas, Brüksel'de yaptı. Schinas, Brüksel'de Türkiye'ye vize muafiyeti tanınması için çalışmaların sürdüğünü aktardı. Komisyondan gelen açıklamadan dakikalar önce konuşan Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker ise Ankara'dan terörle mücadele yasasını mutlaka yeniden gözden geçirmesini istemişti. Juncker, "Ankara adım atmazsa AB-Türkiye anlaşması olmayacak" demişti.

Avrupa Komisyonu, dakikalar sonra Juncker'in sözlerini boşa çıkarmış oldu.

Ankara: Değişiklik imkansız


Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Perşembe günü BBC'ye yaptığı açıklamada Schengen vize serbestisi için umutların azaldığını söylemişti. Bozkır, AB'nin istediği terörle mücadele yasalarında değişiklik yapılmasının imkansız olduğunu belirtmişti.

AB ve Türkiye, geçtiğimiz aylarda göçmen krizini sonlandırmak için kapsamlı bir anlaşmaya varmıştı. Anlaşma gereğince Ankara belirlenen 72 kriteri karşılaması halinde Türkiye vatandaşları AB ülkelerine vizesiz seyahat edebilecekti.