29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Sarıyer’de düzenlenen törenlerle coşku içerisinde kutladı. Törende konuşan Kaymakam Gürsoy Osman Bilgin, “Cumhuriyet milli egemenliğe dayanan gücünü halktan alan, iktidarın millete ait olduğu bir rejimdir.”dedi…
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 93. yıl dönümü ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Sarıyer’de coşkuyla kutlandı. Şehit Mithat Yılmaz Caddesi’ndeki törene çok sayıda vatandaş çocuklarıyla birlikte katılıp, yaşanan coşkuya ortak oldu. Sarıyer Merkez’deki kutlama töreninde Sarıyer Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve Garnizon Komutanı Albay Murat Ataç birlikte halkın bayramını kutladı.

29-ekim9HALKIN BAYRAMINI KUTLADILAR

Törenin başlamasıyla birlikte Kaymakam Gürsoy Osman Bilgin, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve Garnizon Komutanı Albay Murat Ataç, cadde boyu yürüyerek hem sivil vatandaşların hem de tören için gelen öğretmen ve öğrencilerin bayramını kutladı. Ardından Kaymakam Gürsoy Osman Bilgin, Cumhuriyet’in 93’ncü yılı nedeniyle bir konuşma yaptı.

CUMHURİYET GÜCÜNÜ HALKTAN ALAN BİR REJİMDİR

Kaymakam Gürsoy Osman Bilgin, konuşmasına Cumhuriyetin önemine vurgu yaparak başladı. Bilgin, “Türk milletinin kurtuluş destanını ve bu destanının varış noktası olan Cumhuriyet Bayramı’nı büyük bir coşku ile kutluyoruz. Cumhuriyet milli egemenliğe dayanan gücünü halktan alan, iktidarın millete ait olduğu bir rejimdir. Türkiye demokratik, laik, sosyal ve hukuk devleti olarak, demokrasi düzenine güçlü bir ekonomiye sahip olması milletimizin en önemli başarılarındandır. Kurtuluş savaşında gösterilen üstün gayret ve fedakarlık sonucunda bizlere emanet edilen Cumhuriyet bizim için sadece bir yönetim şekli değil tarihimizin en önemli çağdaşlaşma hamlesi, toplumsal ve siyasal değişim projesidir. Büyük Atatürk’ün ‘Çağdaş bir Cumhuriyet kurmak demek milletin insanca yaşamasını bilmesi insanca yaşamanın neye bağlı olduğunu öğrenmesi olduğu’ sözü cumhuriyetin temel amacını en iyi biçimde anlatmaktadır.”dedi.

29-ekim4ŞANLI TARİHİMİZDE ÖNEMLİ BİR DÖNÜM NOKTASI

Cumhuriyetin Türk milletinin dönüm noktası olduğunu söyleyen Bilgin, “Milletimizin şanlı tarihindeki en önemli dönüşüm noktalarından biri olan Cumhuriyet bağımsızlık ve hürriyetimizden asla taviz vermeyeceğimizin ifadesidir. Cumhuriyet milletimizin çağdaş dünyada hak ettiği yeri alma kararlılığının göstergesidir. Cumhuriyet birlik ve beraberlik içinde hareket ettiğimizde olmaz denileni gerçekleştirdiğimizin kanıtıdır. Türk milleti cumhuriyeti benimsemiş ve tüm değerlerine sahip çıkmıştır.”

29-ekim1015 TEMMUZ ŞEHİTLERİNE RAHMET DİLEDİ

Konuşmasında 15 Temmuz darbe girişimine de değinen Kaymakam Bilgin, sözlerini şöyle sürdürdü: “15 Temmuz’da milletimize yönelik hain bir darbe kalkışmasına şahit olduk. Türk tarihinin gördüğü bu en alçak darbe girişimine, Cumhuriyetimize bütün benliğiyle bağlı yurt sever Türk milleti göğsünü tanklara, tüfeklere siper ederek karşı koymuş ve bu girişimi boşa çıkarmıştır. Bu hain kalkışmada 246 vatandaşımız şehit olmuş 2 binin üzerinde vatandaşımız yaralanarak, gazi olmuştur. Sarıyerimiz de Borsa binamızda meydana gelen işgale karşı gelen hemşerilerimizden iki kardeşimiz şehit olmuş 46 kardeşimizde yaralanarak gazi olmuştur. Bu vesileyle 15 Temmuz şehitlerimizi özellikle Sarıyerli şehitlerimiz Fatih Satır, Çetin Can ve polis memuru Mehmet Şevket Uzun’u rahmetle anıyor ve gazilerimize Allah’tan şifalar diliyorum.”

ÖĞRETMENLERE SESLENDİ

29-ekim5Konuşmasında öğretmenlere seslenen Kaymakam Bilgin, “Kıymetli öğretmenlerimiz Cumhuriyetimiz koruyacak yaşatacak ve geliştirecek gençler sizin ellerinizde büyümektedir. Sizlerden ilim irfan ve ahlak sahibi inancına, tarihine, kültürüne, annesine, babasına, atasına, milletine ve bütün insanlığa karşı görevlerini bilen ve yerine getirmeye çalışan bir gençlik yetiştirmenizi bekliyorum.”dedi.

GENÇLERE SESLENDİ

Kaymakam Bilgin daha sonra gençlere seslenerek, “Sevgili gençler Atatürk Cumhuriyeti biz kurduk onu siz yaşatacaksınız’ demiş. Yani bu Cumhuriyeti sizlere emanet etmiştir. Bu emaneti korumak ve görevi yerine getirmek için bilgili ve güçlü olmak zorundasınız. Tarihimizi, kültürümüzü ve inancınızı iyi bilmek zorundasınız. Hem milli hem de evrensel değerleri öğrenmek zorundasınız. Dünya milletler ailesinin onurlu bir üyesi olarak dünya ile yaşamayı becerebilen, istiklalimize ve istikbalimize yönelik tehlikeleri zamanında görebilen, sezebilen ve bunu başarabilmek için devamlı kendisini yenileyen, geliştiren bir gençliğe ihtiyacımız bulunmaktadır. Size güveniyoruz.”ifadelerini kullandı.

29-ekim3NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE

Kaymakam Bilgin sözlerini şöyle tamamladı: “Cumhuriyetimizin ilanının 93 yıldönümünde milletçe büyük bir gurur ve coşkuyla kutladığımız bu günde yüce Atatürk’ün Cumhuriyetle yaktığı aydınlatma ışığını, söndürmeyeceğimizi, Cumhuriyetimizi sonsuza kadar koruyacağımızı bir kez daha vurgulamak istiyorum. Bu konudaki en büyük güvencemiz birlik beraberlik ve dayanışmanın önemini kavramış cumhuriyeti bir yaşam biçimi olarak benimseyen ve aydınlık geleceğimize inanan yüce milletimizdir. Bu tarihi gün dolayısıyla başta Cumhuriyetimizin kurucusu büyük devlet adamı ve eşsiz komutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi minnetle anıyor,Cumhuriyet Bayramınızı saygı ve sevgi ile kutluyorum. Ne Mutlu Türküm diyene.”

29-ekim1ÖĞRENCİLERE ÖDÜLLER VERİLDİ

Daha sonra kutlamalar öğrencilerin okuduğu şiir ve halk oyunları gösterileriyle devam etti. Öğrencilerin Atatürk’ü ve Cumhuriyeti anlatan şiirleri duygulu anlara neden oldu. Törende spor, resim ve şiir yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Ödülleri Kaymakam Bilgin, Belediye Başkanı Genç, Garnizon Komutanı Albay Ataç, İlçe Emniyet Müdürü Ercan Çamırcı ve İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ahmet Aygün öğrencilere verdi. Protokol daha sonra öğrencilerle birer hatıra fotoğrafı çektirdi.

29-ekim8TÖREN GEÇİŞİ İLE SONA ERDİ

Şehit Mithat Yılmaz Caddesi’ndeki kutlamalar Cumhuriyet Bayramı’na katılan öğrencilerin bayrak ve flamalarla protokol önünden geçmesi ile sona erdi. Törende Vehbi Koç Vakfı Otelcilik ve Turizm Lisesi bando takımı yoğun ilgi gördü. Tören geçişi yapan öğrencileri protokol ayakta selamlarken, vatandaşlarda uzun süre alkışladı.  Bu arada, tören geçişi sırasında özel okul öğrenci ve öğretmenlerinin geçiş sırasındaki yürüyüşleri diğer okullara göre düzensiz ve özensiz olması dikkat çekti.Tören geçişinin ardından program sona erdi.

Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında akşam 17.00’dan itibaren Sarıyer Belediyesi tarafından Fener Alayı ve konser düzenlenecek. Ünlü sanatçı Teoman müthiş bir konserle Sarıyerlilere Cumhuriyet coşkusunu doyasıya yaşatacak.