50 milyon kişinin TC no ve gizli bilgisi çalındı. Bakan Bozdağ "Nereden nasıl sızdı bilmiyorum?" dedi Savcılık harekete geçti.

Bilgisayar korsanları tafaından hükümete ait veri tabanındaki gizli bilgilerin bulunduğu bilgi bankasında bulunan 50 milyona yakın kişinin TC numarası ve buna bağlı özel kimlik bilgilerinin çalındığını inkar eden Binali Yıldırım'ın aksine Bekir Bozdağ 50 milyon vatandaşın verilerinin ele geçirildiğini açıkladı ve MERNİS'ten şüphelendiklerini dile getirdi. Ankara Başsavcılığı konu ile ilgili soruşturma başlattı. Çalınan kimlik bilgileri ile neler yapılabilir?

"Kimlik bilgilerinin çalındığı haberi gerçek değil"

binali-yildirimBilgisayar korsanları tarafından internete yüklenen bir veri tabanının, 50 milyona yakın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının şahsi bilgilerini içerdiği meydana çıkmış Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise "50 milyon Türk vatandaşının kimlik bilgilerinin çalındığı haberi gerçek değil. Bu vakanın güncel değeri yok" demişti. Yıldırım, "Bu haber çok eski bir haber. 2010 senesinde da bu şekilde bir iddia meydana atılmıştı. Hemen bu, ara ara ısıtılıp ısıtılıp gündeme kazançlıyor, yeni bir haber gibi servis yapılıyor. Şu an meydana çıkan haberlerin güncel bir değeri yok. Bu, bildiğimiz bir konudur, geçmiş zamanda yaşanmış bir hadisedir" dedi. CHP ise iddialara kayıtsız kalmayarak konuyu Parlamento gündemine taşıdı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da haber sitelerindeki haberleri ihbar kabul ederek konu hakkında soruşturma başlattı.

Uluslararası haber sitelerinden alınan verilere göre; Geçen pazar günü , 2010 seneninden öncesinde çalındığı tahmin edilen tahmini 50 milyon yurttaşa ilişkin basit kimlik bilgilerini içeren 7 GB büyüklüğünde bir veri tabanı Romanya orijinli bir siteye yüklendi. Romanya merkezli siteden ise dünyanın 4 bir yanına dağıldı.

SIZDIRILAN VERİ TABANINDA NELER MEVCUT?

Sızdırılan veri tabanında; 2011 seçimi öncesinde seçilecek kişi sıfatı kazanmış 46 milyon 611 bin 709 vatandaşın TC kimlik numaraları, anne-baba adları , nüfusa kayıtlı oldukları yer, doğum tarihleri ve bugünkü MERNİS'e kayıtlı adresleri var.

NASIL ÇALINDI?

Tüm Türkiye'yi yakından ilgilendiren skandalda bilgilerin nasıl çalındığına karşı ise farklı 'teoriler' var.  Birincisi teori; 2010 senesinde bu bilgilerin Yüksek Tercih Kurulu'ndan çalındığı. İkinci teori ise benzer senelerde merkezi MERNİS sistemine girilerek bütün bu bilgilerin çalındığı istikametinde .

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da 'itiraf' etmesiyle anlaşılan gelen hırsızlık olayı içinde,  "yıllardır bilindiği takdirde " hiçbir önlemin alınmadığı da meydana çıktı.

BİLGİLERLE NELER YAPILABİLİR?

Uzmanlara göre; piyasaya sızan kimlik bilgileri ile kredi çekmekten, resmi doküman almaya, vekalet vererek mal varlığı devrinden, okul ve ehliyet gibi resmi işlemlere kadar pekçok şeyi yapmak muhtemel .

HÜKÜMETTEN İKİNCİ AÇIKLAMA

Adalet Bakanı Bekir BozdağAdalet Bakanı Bekir Bozdağ ise konu hakkında yaptığı açıklamada "Nereden sızdı, nasıl sızdı bilmiyorum. Rakamlara baktığınız zaman Türkiye'deki seçilecek kişi sayısına yakın bir rakam. YSK bu seçmenlere ilişkili olarak bilgileri partilerle de paylaşılıyor. Bu sızmanın araştırılması lazım. Öyle zannediyorum ki bu haberlerin çıkmasının akabinde hukuki ve yönetimsel takip başlamıştır. Bildiğiniz Türkiye , şahsi bilgilerin savunmasını anayasada yer verdi. Şahsi bilgilerin el değiştirilmesi, paylaşılması temelde yasaklandı. Bunu ihlal edenlerle ilgili ceza yaptırımları arttırıldı. Şahsi Bilgileri Savunma Yasayi çıktı. Bu kanun sayın Cumhurbaşkanımızda. Yakın bir sürede Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girecektir. Şahsi bilgileri ihlal edenlere müeyyideler konmuştur. Vatandaşlarımıza bazı hukuk tanınmıştır. Böylelilikle şahsi bilgiler yaptığımız bu tertip etmeyle çok kuvvetli bir savunma altına alınmıştır. Geçmiş Zamanda 2010'da yaşanan bir vakanın tekrarı olmaması için lazım önlemler alınacaktır. Bu konu hakkında hukuki ve yönetimsel soruşturmalar yapılacaktır" diye konuştu .

SAVCILIK HAREKETE GEÇTİ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da  50 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin sızdırılması skandalı konusunda soruşturma başlattığını ilan etti .