3.Köprü için verilen mahkeme kararları Emlak Piyasasında farklı tepkilere yol açtı. Mahkeme kararları neticesinde Emlak fiyatlarındaki düşüş yatırımcıları tedirgin ediyor.


Son yılların en büyük rant alanlarından biri olan Arnavutköy ve çevresindeki emlak piyasası, 7 Haziran genel seçimleri sonrasında oluşan belirsizlik yüzünden büyük bir darbe yedi. Siyasi belirsizlik, 3. havalimanı, 3. Köprü ve Kanal İstanbul’un yapılması planlanan bölgedeki arsalara yüzde 30 oranında değer kaybettirdi.

MAHKEME KARARI FİYATLARI DİBE ÇEKTİ


Genel seçimlerden sonra, 3. köprünün bağlantı yollarına dair İstanbul 8. İdare Mahkemesi’nin aldığı iptal kararının da emlak fiyatlarını dibe çektiği ifade ediliyor. Kanal İstanbul Projesinin iptali, 3. havalimanının bitirilip bitirilemeyeceğine dönük belirsizlik, bölgeden arsa alan büyük yatırımcıları kara kara düşündürüyor.

“MESLEK HAYATIMIN EN DURGUN GÜNLERİNİ YAŞIYORUM”


3.havalimanının sınırları içerisinde bulunan Tayakadın Köyü’nde emlakçılık yapan Ömer Genç, son beş yılın en kötü sezonunu yaşadıklarını söylüyor. Emlak piyasasında çok büyük bir belirsizlik olduğuna dikkat çeken Genç, “3. havalimanı ve köprünün bitirilip bitirilemeyeceğine yönelik belirsizlik piyasayı fena halde ürküttü.

“1 HAFTADA METREKAREYE 50 LİRA KAYIP”


Bir haftada arsa fiyatları metrekareye 50 TL değer kaybetti. Köprüye giden bağlantı yollarının iptal kararı, Kemerburgaz ve Göktürk’teki villa fiyatlarının bir gecede ciddi bir değer kaybetmesine neden oldu” dedi.

“SEÇİMLER ÖNCESİ SATTIĞIMIZ VİLLALARDAN VAZGEÇTİLER”


Arnavutköy’de emlakçılık yapan Kenan Özcan, piyasadaki durgunluğu şu cümlelerle ifade ediyor: “Seçimlerden sonra sanki bir bomba düştü ve herkes ortadan kayboldu.” Özcan; ev, arsa ve villaların, yüzde 30 oranında değer kaybettiğini ifade ediyor. 3. Köprünün bağlantı yollarının iptal kararının piyasaya nasıl yansıdığını ise şöyle anlatıyor: “Seçimlerden önce 1 milyon TL değerinde arsa ve villa sattım ancak seçimlerden sonra müşterilerim satış sözleşmelerini iptal ettiler.”

“ÖNÜMÜZÜ GÖREMİYORUZ”


Özcan’ın dikkat çektiği bir başka konu ise şu: “Birkaç ay önce, arsaları biz alıyorduk ve müşterilerimize satıyorduk ama şu an önümüzü göremiyoruz. Ne alıcı var ne de satıcı. Büyük yatırımcılar, ellerindeki arsaları birden çıkarırsa piyasa daha da düşer.”

“BÖLGEDEN ARSA TOPLAYAN AK PARTİLİLER DÜŞÜNSÜN”


Mimarlar Odası, baştan bu yana Arnavutköy ve çevresinin bir rant alanı haline gelmesine karşı çıkıyordu. Mimarlar Odası Büyükkent Yönetim Kurulu Başkanı Sami Yılmaztürk, 3. köprü, havalimanı ve Kanal İstanbul projeleri ile birlikte, iktidara yakın yüzlerce işadamının bölgeden arsa toplayarak rant elde ettiğini dile getiriyor. Bölgede oluşan rant hırsının, İstanbul’un çevre düzeni planına, anayasasına kurban edildiğini vurguluyor.

“PROJELERİN İSTANBUL ÇEVRE PLANINDA YERİ YOK”


Yılmaztürk, sözlerine şöyle devam ediyor:”İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, onlarca kez bu bölgenin, şehrin akciğerleri olduğunu ifade etti. Ancak bu söylemlerinin artık hiçbir hükmü yok. Hem 3. köprü hem de 3. havalimanı bir rant projesiydi. Çünkü bu projelerin hiçbirinin İstanbul çevre planında yeri yok. Bölgede arsa toplayarak kimler para kazandı? Şimdi onlar düşünsün. Seçimlerden AK Parti tek başına iktidar çıksa yine hukuku dinlemeden bildiğini yapmaya devam edecekti.”

ARSA FİYATLARI 10’A KATLADI


Bölgedeki güncel arsa satış fiyatları projelerin gündeme gelmesinden sonra 10 katına kadar yükseldi. Kemerburgaz mevkiindeki arsaların metrekare satış fiyatları 45 TL’den 700 TL’lere kadar çıkmıştı. Aynı şekilde Tayakadın, Arnavutköy, Yeniköy ve Durusu Gölü çevresinden bulunan arsalarda da son 5 yıl içinde fiyat artışları oldu