Sarıyer’de yapımı devam eden 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nde,  yaklaşık 100 kadın çalışan var. Projenin çevre ve sürdürülebilirlik alanında çalışmalar ise büyük ölçüde kadın mühendisler ile yürütülüyor.


3. köprü

Kadın çevre mühendisleri, hem 3. Köprü hem de 116 kilometrelik otoyol sahasında çalışmalarda önemli görevler yürütüyor.  Proje kapsamında yapılmış olan Çevresel Etki Değerlendirmesi’nin sorumluluk verdiği Çevresel ve Sosyal Aksiyon planlarının yürütümünü ve kontrollerini yaparak, proje genelinde atık yönetimi yapmak ve uygulatıyor.  Proje güzergâhlarını her gün gözetim yaparak çevresel açıdan sıkıntı yaratabilecek noktaların tespit edilmesini ve projemizde çalışan taşeronları uyarmak ve çevre konularında bilgilendiriliyor. Çalışan mühendis kadınlar çevre eğitimleri vererek, proje güzergahı içerisinde bulunan köy ve diğer yerleşkeler de bulunan insanlarla iletişim sağlayarak projeden kaynaklı sorunlarını dinlemek ve bu sorunlara en kısa zaman da çözümler getirme anlamında görev üstleniyor.

“Hem kadınım hem mühendisim”


3. köprüÇevre Mühendislerinden Zeynep Orhun, “Kadın ve erkek çalışanların dengeli dağılımı ve ekipteki kişilerin karşılıklı saygısı oldukça rahat bir çalışma ortamı sunuyor. Pantolonum çamur içinde kalsa da gözüme sürmemi de çektim. Hem kadınım hem mühendisim. Eğer çevre mühendisiyseniz; gözünüzü açıp doğaya ulaşabildiğiniz her noktaya dönüp bakmanız gerekir. Küçük bir ekip olmamıza karşın sorumluluk alanımız geniş, bununla birlikte hepimiz İş Güvenliği uzmanıyız. 3. Köprü dünyanın sayılı projelerinden biri, pek çok ilki bünyesinde barındırması bakımından her zaman karşına karşımıza çıkabilecek bir fırsat değil. Bu yüzden kendimi çok şanslı hissediyorum. Şantiyede bayan mühendis olmak pek kolay sayılmaz. Kendinizi kabul ettirip bu alanda iyi olduğunuzu ispatlamak için daha fazla çaba harcamak gerekiyor. Sektörde eğitimin özellikle önemli olduğuna kişisel olarak da inandığım için çalışanlarımızın düzenli olarak çevre eğitimleri almasına ciddi çaba harcıyoruz. Çevre Mühendisiyiz deyip kenara da çekilmiyor, entegre bir gözle bakıyoruz sahalarımıza” dedi.

2016 Nisan ayında açılacak


3.-insaat-dunyada-risk-faktoru-en-yuksek-sektorlerden-biri

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Köprünün büyük oranda tamamlandığını belirten Yıldırım, şunları söyledi:“Köprünün tabliye yerleştirme işi yüzde 95 seviyesinde, ana kablo montajı yüzde 97’i geçmiştir. Genel gerçekleşme yüzde 88’e ulaşmıştır. Bu sadece köprü değil, etrafındaki 115 kilometre bağlantı yolları da buna dahildir. Bu hâliyle, köprümüz 2016’nın ilk yarısında, tahminen, nisan, mayıs ayında hizmet vermeye başlayacaktır.”