1 Eylül itibariyle 'Vira Bismillah' diyerek avlanma sezonunu açan balıkçılar, geçtiğimiz aylarda sıkça gündeme gelen müsilaj nedeniyle balık satışlarının ve tüketiminin azalmasından dertli.

Müsilaj nedeniyle akıllara gelen 'balık yemek zararlı mı?' sorusunun balık tüketimini azalttığını söyleyen balıkçı reisleri ve restoran sahipleri, vatandaşların uzmanlar tarafından yapılan 'zararı yok' açıklamalarını dikkate almaları çağrısında bulundu.

"İnsanlarımız güvenle balık tüketebilirler"

Konuyla ilgili açıklama yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz," Müsilaj, fitoplanktonların yüksek derecede artmış olması sonucu girdiği stresten dolayı, kendini korumak için ölmeden önce salgıladığı bir sıvı. Müsilajın şeker bazlı bir sıvı olduğunu söyleyebiliriz. Şekerin balıklara zehir etkisi olması mümkün değil. Bunları parçalamak için bakteri çökecek ama bunun zehir etkisi olması mümkün değil. Balıklarda herhangi bir risk olmasından bahsetmek söz konusu değil. İnsanlarımız güvenle balık tüketebilirler" diye konuştu.

"Bakanlık her gün analiz yapıyor"

Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya, "Bu sene bol bol hamsi, palamut ve lüfer yiyebilmeyi bekliyoruz. Müsilajdan dolayı bakanlık her gün analiz yapıyor, araştırıyor. Balıklarda insan sağlığına zarar verebilecek hiçbir şey bulunamıyor. Gönül rahatlığıyla Marmara’dan çıkan balığı yiyebiliriz. Araştırmalarda da bir sıkıntı çıkarsa zaten biz de bunu bütün balıkçılarımıza bildiririz" ifadeleri kullandı.

SARIYER POSTA