Deprem bölgesinde yer alan evlerin dayanıklılığını ölçmek için "Deprem riskim" uygulaması hayata geçiyor. Bu uygulama ile vatandaş binasının ne kadar riskli olduğunu öğrenecek.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hakan Kutoğlu ve ekibi hasarlı binalara yönelik bir yazılım geliştirdi. “Deprem Riskim” adı verilen uygulama ile binaların depreme dayanıklılığı yüzdelik olarak hesaplanacak. Ek olarak bu uygulama ücretsiz olarak uygulanacak. Google Play, Apple Appstore ve HuaweiAppGalery’den indirilebilen "Deprem Riskim" uygulama her kullanıcıya 5 adet ücretsiz test yapma hakkı sunuyor.

Zemin tipi için skorlar belirleniyor

Uygulamayı kullanmak için ilk olarak kullanıcıların test yapmak istediği binanın konumunu işaretlemesi gerekiyor. Sonrasında ise binanın inşa yılı, tipi binada düşey düzensizlik, plan düzensizliği bilgilerinin yazılması isteniyor. Kullanıcının harita üzerinde işaretlediği konuma göre sismisite bölgesi saptanıyor. Sonrasında ise binanın 2007 yılından sonra veya önce inşa edildiğine dair değerler belirlenerek 4 farklı zemin tipi için skorlar belirleniyor. Yazılan bilgiler doğrultusunda kullanıcıya kullanıcıya hangi sismik bölge içerisinde olduğu, kayalık zemin sonuç skoru, çok yoğun ve sert zemin sonuç skoru, yumuşak zemin sonuç skoru, gibi bilgiler aktarılıyor. Uygulamayı şu zamana kadar kullanan kullanıcılar tarafından yapılan analize göre; 4 bin 211 riskli bina tespit edildi.

SARIYER POSTA GAZETESİ