Sarıyer’in başarılı muhtarlarından Yeniköy Mahalle Muhtarı Engin Cevahiroğlu, mahallenin sorunlarına çözüm bulmasının yanı sıra çocukluğundan gelen merak nedeniyle öğrendiği Osmanlıca ile de vatandaşa yardımcı oluyor.

Kütüphanelere giderek Yeniköy ve Sarıyer tarihi ile ilgili araştırmalar yapan ve bilinmeyenleri gün yüzüne çıkaran Muhtar Engin Cevahiroğlu ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

TARİHE OLAN MERAKI İLE TANINIYOR

31 Mart yerel seçimlerinde bir kez daha Yeniköy Mahalle Muhtarı seçilen Engin Cevahiroğlu, tarihe olan merakı ile tanınıyor. Cevahiroğlu, özellikle Yeniköy ve Sarıyer’in Osmanlı tarihindeki yeri ile ilgili arşivlerden yaptığı araştırmalar ile biliniyor.

“OSMANLICA MERAKIM ÇOCUKLUKTAN BAŞLADI”

Konuyla ilgili Sarıyer Posta Muhabiri Yavuz Topal’a açıklamalarda bulunan Yeniköy Mahalle Muhtarı Engin Cevahiroğlu, “Osmanlıca merakım çok küçük yaşlarda başladı. Çocukken herkes gibi camiye gidip, kurslarda dini eğitim alıyordum. Orada bir heves geldi. Daha sonra Beşiktaş’ta bir bayimiz vardı. Hemen yanımızda yaşlı bir teyze yaşıyordu. Vefat ettiği zaman yardımcı olmak amacıyla evine gitmiştik. Orada Osmanlıca yazılar, kitaplar görmüştüm. Tabi biz her gördüğümüz Arapça yazıyı Kur’an-ı Kerim diye öpüp başımıza koyuyoruz. Daha sonra yaşadığım sokakta Osmanlıca bilen bir amca vardı. Kitapları ona götürdük. Bize de onlarla ilgili bilgiler verdi” dedi.

“ARŞİVDE SARIYER İLE İLGİLİ ARAŞTIRMA YAPTIM”

Cevahiroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “1895 yılında Almanlara Osmanlıca öğreten bir lügat buldum. Lügatta, Almanca, Osmanlıca ve kelimelerin okunuşu Türkçe yazılmıştı. Ben de tek başıma harfler üzerinden yola çıkarak Osmanlıcayı öğrendim. Yani kendi başıma çözdüm işi. O tarihlerde Osmanlı arşivi açılmıştı. Ben de araştırmayı, okumayı seven biri olduğum için arşive gitmeye başladım. Bu sayede Yeniköy, Sarıyer ve Boğaziçi ile ilgili belgeleri okuyarak, Osmanlıca bilgimi ilerlettim. İstiklal madalyası alan bir vatandaş, elindeki bir belgeyle Osmanlıca bilen birilerine gitti. Ancak bunu kimseye okutamadı. Daha sonra bana geldi ve ben yardımcı oldum. Yani bir lisan bilmek güzel bir şey. Özellikle de vatandaşa yardımcı olduğumuz da önemi daha da artıyor. Şimdi ne bulursam okuyorum.”

SARIYER POSTA