Sarıyer Belediyesi Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi’nde, Atatürkçü Düşünce Derneği Sarıyer Şubesi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Sarıyer Şubesi işbirliği ile ‘Cumhuriyetin Anlamı ve Geleceği’ konferansı düzenlendi.

Konferansta Atatürkçü Düşünce Derneği Sarıyer Şube Başkanı Fahrettin Serdaroğlu, ÇYDD Sarıyer Şube Başkanı Gül Çağlayan, dernek üyeleri ve Sarıyerliler yer alırken, Fevziye Mektepleri Vakfı Işık Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Örsan K. Öymen de konuşmacı olarak katıldı.

“DEVRİMLE ELDE EDİLEN HAKLAR GASP EDİLEMEZ”

Sarıyer Belediyesi Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi’nde gerçekleşen konferans, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Örsan K. Öymen, Türkiye’de sahte devrimcilerin olduğunu vurgularken, “Bunlar devrimin yanındaymış gibi yapan ancak sadece devrimin kazançlarını kendi kişisel çıkarları için kullananlardır. Kökten dinci, İslamcı falan değil, gerçek samimi devrimci değil, görüntüde Atatürk’ün İsmet İnönü’nün yanında ama aslında değiller. Sadece kurulan düzenden nasıl nemalanırım derdine düşmüş kişilerdir. Fransız Devrimi sırasında da bu tür sahte devrimciler ortaya çıkmıştır. Bizim Türkiye’de de bunlardan çok fazla olduğu için, bu devrim vizyonu daha tam olarak sonuçlanmış değil. Ancak uygarlık tarihine baktığımızda; belli başlı haklar elde edildikten sonra bunların gasp edilmesi o kadar kolay bir şey değil. Eninde sonunda suyolunu bulur misali, belki bazı acılar çekilecek, çekiliyor zaten ama devrim bir kere olduktan sonra, devrimle elde edilen hakları gasp etmek mümkün değil” ifadelerini kullandı.

ÖYMEN’DEN ‘CUMHURİYET’ VURGUSU

Öymen sözlerini şöyle sürdürdü: “Cumhuriyetin olmazsa olmaz önkoşulları var. Bunlardan birincisi yasama, yürütme ve yargı arasında güçler ayrımının sağlanmasıdır. İkincisi düşünce, ifade, yayın ve örgütlenme özgürlüğünün sağlanması, üçüncüsü laiklik, dördüncüsü çok partili serbest seçimlerin yapılmasını sağlayan sistemin oluşturulması, beşincisi ekonomik ve sosyal adalet, altıncısı da en azından vatandaşlık bilincinin sağlanması için gerekli olan temel eğitim verilmesi.”

Konuşmaların ardından Öymen, konferansa katılanların sorularını yanıtladı.

SARIYER POSTA