Sarıyer Mahalleler Birliği, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Islah İmar Planları’nın yeniden görüşülmesine karar vermesinin ardından bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada, Islah İmar Planları'nın kabul edilmesi gerektiğinin altı çizildi.

Hatırlanacağı üzere 13 mahalle topladığı binlerce imzalı dilekçe ile İBB önüne giderek, Islah İmar Planları’nın yeniden görüşmesi için taleplerini dile getirmişti. Sarıyerlilerin çağrısına olumlu cevap veren İBB, söz konusu planları yeniden gündemine alacak.

İŞTE SARIYER MAHALLELER BİRLİĞİ’NİN YAPTIĞI AÇIKLAMA:

“Değerli Komşularımızın, Sayın Basın Mensuplarının ve Kamuoyunun Bilgisine,

2981 sayılı kanunun uygulama süreçleri kapsamında, ' yerleşimlerimizin hukuki güvenceye kavuşturulması ve mülkiyet sorunumuzun çözülmesi' kapsamında, Sarıyer Belediye Meclisi tarafından alınan karar doğrultusunda yapılan Islah İmar Planları önce İBB de yetkisiz/usulsüz biçimde İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinde görüşülmeden iade edilmişti. Söz konusu İADE işlemi Sarıyer Belediyesi tarafından İPTAL davasına konu edilmiş, bizlerde müdahil olmuştuk. İdare Mahkemeleri ve Yüksek Mahkeme Danıştay bizleri haklı buldu. İade işlemi usulsüz /yetkisiz ve HUKUKA AYKIRIDIR dedi. Devamında söz konusu Islah Planları yetkililerce 2019 yılı Ocak ayındaki İBB Meclis toplantısında meclis çoğunluğunun oylarıyla reddedilmişti.

İBB Meclis kararına esas oluşturan Hukuk Müşavirliği ve Komisyon görüşleri; İBB Hukuk Müşavirliğinin aynı konuya dair daha önceki görüşleriyle çelişkili, Kanunlara aykırı ve Danıştay/Yargıtay/ Anayasa Mahkemesi kararlarını aleyhimize yorumlar nitelikteydi.

Söz konusu gerekçe ve İBB yazısı tarafımıza ulaştıktan sonra, Mahallelerimizde yaptığımız 1 ay süren toplantılar sonrasında, her haneden bir dilekçe vererek, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi kararı ve ilgili karara dair Komisyonun hukuka aykırı olan görüşünün değiştirilmesini talep etmiştik.

• Sarıyer Belediye Başkanlığı tarafından, Mahallemizle ilgili olarak yapılmış ' Islah Planlarının' İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi kararı ve ilgili karara dair Komisyonun hukuka aykırı olan görüşüyle birlikte Sarıyer Belediyesi'ne iade edilmesi üzerine yaptığımız girişimlerin sonuç verdiğini;

• Geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi / İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hukuk Müşavirliği’nin Sarıyer İlçesinde Boğaziçi 'geri görünüm ve etkilenme' alanlarında 2981 sayılı kanunun geçerli olduğuna dair görüşü ile birlikte mahallelerimizde Islah İmar Planları yapım/ onama sürecinin tekrar başlayacağını, öğrenmiş bulunmaktayız.

Bizler üzerinde halihazırda yerleşik mahalle dokusu bulunan mahallelerimizde; öncelikle arazilerinin devri akabinde diğer işlemlerin yapılmasını savunarak, hukuki güvenceye kavuşma konusunda uzun yıllardır çabalarımızı sürdürmekteyiz. Bu çerçevede yıllardır çözülmeyen mülkiyet/tapu sorunumuzun çözümü için gerekli adımlardan biri olan Islah İmar Planlarının yapılması ve onaylanması amacıyla Sarıyer Belediyesi tarafından başlatılan süreci sahipleniyoruz. Bizlerin isteklerine kulak verilerek başlatılan bu uygulama sürecinin tamamlanmasını istiyoruz.

Bugüne kadar mahallelerimize gelip tapu sözü veren, mahallelerdeki mevcut yerleşimcilerin Sarıyer’de kalmasını savunan tüm ilgili ve yetkililerden de bu süreci memleketteki mevcut siyasetin ayrışmaları ile değerlendirmemelerini, mahallelerimizden ve komşularımızdan yana olan bu sürece destek vermelerini talep ediyoruz.

Bu çerçevede haklarımızın farkında olduğumuzu, alana kadar da peşini bırakmayacağımızı bir kere daha hatırlatıyor; İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi kararı ve ilgili karara dair Komisyonun hukuka aykırı olan görüşünün değiştirilmesi konusunda attığımız adımlara destek olan, çalışmalarımıza katkı sunan tüm ilgililere/yetkililere teşekkür ediyoruz.

Tüm Sarıyerli Komşularımızı Aralık ayının ilk haftasında Sarıyer Belediye Meclisi’nde tekrar gündeme gelecek olan mahallelerimize ilişkin Islah İmar Planlarının, görüşmelerini izlemeye davet ediyoruz.”

SARIYER POSTA