İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) ev sahipliğinde ve YÖK Başkanlığı koordinasyonunda İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde 'Araştırma Odaklı İhtisaslaşma Programı Sektör Eşleşmesi Toplantısı' gerçekleştirildi.

Düzenlenen "Araştırma Odaklı İhtisaslaşma Programı Sektör Eşleşmesi Toplantısı"nda araştırma üniversitelerinin yetkinliklerine göre eşleştirileceği sektörleri açıkladı. Araştırma üniversiteleri arasında yer alan Boğaziçi Üniversitesi tıbbı cihaz, elektronik, otomotiv ve raylı sistemler ile makine ve elektrikli teçhizat alanlarıyla eşleştirildi.

ORTAK ÇALIŞMA YAPMALARI TEŞVİK EDİLECEK

Toplantıda konuşan Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Araştırma Odaklı İhtisaslaşma Projesi'ne ilişkin, " YÖK tarafından araştırma ve aday araştırma üniversitelerimizin belirlenen ihtisas alanlarıyla ilgili enstitü, ortak araştırma merkezi, merkez, bölüm kurmaları teşvik edilecektir. Üniversitenin büyüme rotasında ve kadro taleplerinde bu rapor dikkate alınacaktır. Aynı ihtisas alanındaki üniversitelerin ortak çalışmalar yapmaları teşvik edilecek" dedi.

EK SORUMLULUK ÜSTLENİLECEK

Paylaşılan bilgilere göre, Boğaziçi Üniversitesi, "tıbbı cihaz", "elektronik", "otomotiv ve raylı sistemler" ve "makine ve elektronik teçhizat" ile dört ana alanda çalışmalarını hızlandıracak. "Tıbbı cihazda" ihtisas alanında; "biyomalzeme" ile "biyomedikal ekipmanlar" alt alanında Boğaziçi daha fazla sorumluluk üstlenilecek. Elektronikte ise "elektronik donanım teknolojileri", "MEMS/NEMS/MOEMS", "robotik ve mekatronik" ile "nesnelerin interneti" alanlarında ihtisaslaşma gerçekleşecek. "Otomotiv ve raylı sistemler" ana alanındaysa Boğaziçi yine "nesnelerin interneti" başlığında görev alacak. Burada "sensor ağları" ile "V2X, M2X" teknolojilerine odaklanılacak. "Makine ve elektrikli teçhizat"ta ise özellikle "MEMS/ NEMS/MOEMS" teknolojilerinin geliştirilmesinde ek sorumluluk üstlenilecek.

ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİNE YENİ İHTİSAS ALANLARI

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın toplantıda yaptığı açıklamaya göre, "kimya" alanında İTÜ, İzmir Yüksek Teknoloji, Ege, Ankara, Selçuk, ODTÜ, Gazi ve Gebze Teknik. "İlaç" sektöründe Ankara, Hacettepe, Ege, Erciyes, İstanbul ve İstanbul Cerrahpaşa. "Tıbbi cihaz" alanında Boğaziçi, Hacettepe, Gazi, İstanbul, İstanbul Cerrahpaşa. "Elektronik" alanında Boğaziçi, ODTÜ, Yıldız Teknik, Gebze Teknik ve İzmir Yüksek Teknoloji. "Otomotiv ve raylı sistemler" alanında Yıldız Teknik, Gebze Teknik, İTÜ, Çukurova, Boğaziçi, Uludağ ve ODTÜ. "Makine elektrikli teçhizat" alanında Yıldız Teknik, Gazi, İTÜ, Çukurova, ODTÜ, Selçuk, İstanbul Cerrahpaşa, Erciyes, Boğaziçi. "Gıda arz güvenliği" alanında Ankara, Erciyes, Çukurova, Ege, Uludağ, Hacettepe, Selçuk ile İstanbul üniversiteleri ihtisaslaşacak.

SARIYER POSTA GAZETESİ