Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine toplantısının ardından açıkladığı normalleşme adımları sonrası İstanbulluların en çok merak ettiği konu bugünden itibaren neleri yapmanın serbest, neleri yapmanın yasak olduğu. İşte korona risk haritasında yüksek riskli kategoride yer alan İstanbul'daki normalleşme adımları...

Restoranlar ile ilgili detaylar

Esnafın aylardır beklediği restoran ve kafeler belirli şartlarla açıldı. Yüksek risk grubunda bulunan İstanbul'da mekanlar; belirlenen kapasite oranlarına göre 07.00-19.00 saatleri arasında faaliyet gösterecek. Yüzde 50 kapasite sınırlaması oranı uygulanacak mekanlarda bulunabilecek masa-koltuk sayısı ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı tespit edilecek. Bu risk gruplarındaki yeme-içme yerleri 19:00-21.00 saatleri arasında paket servisi veya gel-al şeklinde, 21.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde hizmet verebilecekler. Müşterilerden HES kodu istenecek.

Cumartesi kısıtlaması kalktı

Yüksek riskli illerden olan İstanbul'da sadece pazar günü hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Cumartesi kısıtlama olmayacak. 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşlara uygulanan sokak kısıtlamasında ise değişiklikler yapıldı.

Yaş kısıtlaması esnetildi

İstanbul'da 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altı vatandaşlar için getirilen sokağa çıkma süreleri 3 saatten 4 saate yükseltildi. 65 yaş ve üzeri vatandaşlar 10.00-14.00 saatleri arasında, 20 yaş altı çocuklar ve gençler ise 14.00-18.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek.

Nikah ve düğünler nasıl olacak?

Şehirde nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler; kişi başına minimum 8 metrekare alan ayırmak, katılımcı sayısı 50'yi geçmemek ve 1 saatle sınırlı olmak üzere yapılabilecek.

Yüz yüze eğitimde son durum

Milyonların merakla beklediği yüz yüze eğitimin İstanbul'da nasıl sürdürüleceği de netleşti. Türkiye'nin tamamında okul öncesi, ilkokul, 8. ve 12. sınıflarda yüz yüze eğitime geçilecek. İstanbul'da; ortaokullar uzaktan eğitime devam edecek; liselerde ise yüz yüze sınavlar yapılabilecek.

Halı saha ve yüzme havuzlarına gitmek yasak

Bunların dışında halı saha ve yüzme havuzları İstanbul'da kapalı kalmaya devam edecek. Genel Kurullar 300 kişiye kadar kapasite ile yapılabilecek. Kamu kurumları normal işleyişlerine, saatlerine geri dönecek.

Kamu çalışma saatleri normale döndü

2021/5 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle kamudaki çalışma saatleri tüm Türkiye'de normale döndürülmüş olup Valiliklerce gerek görülmesi halinde Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla kademelendirilmiş mesai başlama ve bitiş saatleri tespit edilebilecek.

SARIYER POSTA GAZETESİ