Pandemi dönemiyle birlikte artan ev fiyatları, kamu bankalarının konut kredi faizlerini indirmelerinin ardından bir kez daha uçuşa geçti. Sarıyer'in de aralarında bulunduğu İstanbul'daki bazı ilçelerde evlerin değeri iki katına çıktı.

Yüksek kredi faiz oranları nedeniyle bankaya da gidemeyenler için 3 kamu bankası orak açıklama yaparak, faizleri indirdi. Faizlerin indirilmesinin ardından ise bazı semtlerde ev fiyatları resmen uçuşa geçti. İşte İstanbul’un değerine değer katan evleri...

İşte o ilçeler

Faiz indirimlerinin ardından konut fiyatlarında yapılan araştırmaya göre, İstanbul genelinde ortalama konut metrekare satış fiyatı 5 bin 111 TL, ortalama fiyat 577 bin 543 TL, yatırımın geri dönüş süresi ise 22 yıl oldu. İstanbul'da ortalama konut fiyatı 1 milyon TL üzerinde olan ilçeler: Sarıyer, Adalar, Bakırköy, Beşiktaş, Kadıköy ve Şile. Bu ilçelerdeki konutların önemli bölümü faiz indiriminden tam faydalanamazken, diğer bölgelerde 1 milyon liranın altındaki konutlar ise indirimden yararlanabilecek.

1 milyon TL’nin altındaki evlere yüzde 1,29 faiz uyguluyorlar

Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halk Bankası, Merkez Bankası'nın politika faizini 200 baz puan indirerek yüzde 16'ya düşürmesinin ardından ortak bir açıklama yayımlayarak kredi faiz oranlarında indirim yapıldığını açıkladı. Söz konusu indirimler ticari ve konut kredileri kapsarken, tüketici kredisi kapsam dışında bırakıldı. Kamu bankaları konut kredileri faiz oranlarında 1 milyon TL'nin altındaki tutarlarda yüzde 1.29, 1 milyon TL'nin üzerindeki tutarlarda yüzde 1.34 faiz oranları uygulayacak.

SARIYER POSTA