Türkiye genelinde açıklanan son konut satış istatistikleri, gayrimenkul satışlarındaki gerilemeyi bir kez daha gözler önüne serdi. Son 10 yılın gözdesi İstanbul da bu gerilemeden nasibi aldı.

Ülkemizde konut satışlarındaki dalgalanmaya etki eden nedenleri Maslak Mashattan’da faaliyet gösteren Özgür Çoban Gayrimenkul firmasının ortağı Önder Çoban ile konuştuk.

İşte röportajdan öne çıkan satır başları:

“Konut satışlarındaki dalgalanmalarda iki neden mevcut” diyen Çoban, “Yatırımlık gayrimenkul alımı ve yabancıların gayrimenkul alımı. Yabancılara satışın toplam satış içerisindeki payı düşük olsa da İstanbul’un bazı bölgelerinde etkisi daha yoğun hissedilir. Bu bölgelerden birisi de Maslak. Bunun nedenlerini şöyle açıklayabiliriz; ICBC ve Huawei gibi birçok yabancı firmanın genel müdürlüklerinin Maslak’ta olması son derece etkili. Avrupa yakasında Levent-Maslak hattına yakın, güvenlikli ve sosyal imkanları geniş sitelerin bu bölgede yer alması ve ayrıca Levent-Maslak metro hattına yakınlığı da bu durumun ortaya çıkmasını sağlıyor.”

“Aslan payını Maslak alıyor”

Maslak’ın İstanbul’daki gayrimenkul alım ve satışlarındaki başarısı ile ilgili konuşan Çoban, “Yatırımlık gayrimenkul alımında Maslak bölgesi ilk sıralarda yer alıyor. Çünkü yabancı firma çalışanlarının yoğun kiralık talepleri nedeniyle kira fiyatları sürekli artıyor ve amortisman süresi 20 yılın altına düşüyor. Türkiye genelinde konut fiyatları düşerken, Maslak’ta fiyatlar bu olumsuzluktan çok az etkileniyor. Konut satışları düşerken, yabancılara konut satışı artıyor ve bu pastadan aslan payını Maslak alıyor” dedi.